Šventės gamtoje: kaip atremti vabzdžių puolimą

Vasara – pats palankiausias metas šventei gryname ore: netoli vandens telkinių, miške ar tiesiog pievoje prie sodybos. Visgi smagų pasibuvimą gamtoje neretai apkartina vabzdžių antpuoliai: į gėrimus ir užkandžius kėsinasi širšės, aplink zuja musės, skaudžiai kandžioja uodai.

Būtina pasirūpinti prevencija

Kenkėjų kontrolės ekspertas, UAB „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas, organizuojantiems šventes ar poilsį gamtoje, pataria imtis kelių priemonių. Viena iš jų – pavėsinių, lauko terasų apdorojimas atbaidančiomis cheminėmis priemonėmis.

„Cheminėmis medžiagomis padengti paviršiai atbaido vabzdžius ir vakaro svečių nevargina įkyrūs uodai. Priemones purkšti ant statinių reikėtų bent prieš 8-12 val. iki renginio pradžios. Poilsiaviečių, esančių netoli stovinčių vandens telkinių, savininkams patariame į vandenį įpilti inovatyvų preparatą, kuris užkerta kelią išsivystyti naujiems suaugusiems kraujasiurbiams – sumažina uodų populiaciją. Ekosistema nėra pažeidžiama, vanduo nėra užteršiamas. Žinoma, šią procedūrą taip pat reikėtų atlikti keletą dienų iki planuojamos šventės “, – pasakoja L. Grigaliūnas.

Musės – infekcijų židinys

Dar vienas vasarą aplink maistą nuolat zujantis vabzdys – musė. Kenkėjų kontrolės ekspertai tikina, kad dažnai žmogus net nesuvokia, kad vidurių šiltine, dizenterija ar kt. liga užsikrėtė dėl musių.

„Gamtoje atvirai paliekamas maistas – puota musėms. Vienas iš būdų, kaip sugaudyti šias įkyruoles – šviesos spąstai. Tai efektyvus kelias saugiai naikinti muses sodyboje nenaudojant chemijos ir išsaugant estetinį vaizdą“, – teigia L. Grigaliūnas ir atkreipia dėmesį, kad šiukšlių dėžės renginio metu turėtų būti laikomos sandariai uždengtos ir kiek įmanoma atokiau nuo maisto stalo.

Širšes vilioja saldumynai

Saldūs pyragėliai, prisirpusios uogos vilioja ne tik šventės svečius, bet ir širšes. Ekspertai pataria būti atidiems ir ramiems.

„Siekiant išvengti vapsvų ir širšių įkandimų, rekomenduojama atsargiai valgyti desertus, vaisius bei gerti saldžius gaiviuosius ar alkoholinius gėrimus gamtoje. Taip pat svarbu nepalikti atviros taros su gėrimais, į kurias gali pakliūti geliantys vabzdžiai. Išvydus vabzdį, reikėtų elgtis ramiai, nepulti jo vyti, nes širšė ims gintis ir gali įgelti“, – pataria L. Grigaliūnas ir pastebi, kad gamtoje šventes švenčiantys ar iškylaujantys žmonės yra gamtos svečiai ir išvengti susidūrimo su vienais ar kitais vabzdžiais beveik neįmanoma.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis