Lauko židinio priežiūros ypatumai

Nuosavame kieme įrengtas lauko židinys yra funkcionalus, estetiškas ir teigiamas emocijas teikiantis mažosios architektūros statinys. Tam, kad be didesnių nesklandumų galėtumėte džiaugtis jo teikiamais malonumais, reikia tinkamai jį prižiūrėti. Pateikiami kelis patarimus, kaip tai padaryti.

Prevencinės lauko židinio priežiūros priemonės


Lauko židinio priežiūra turėtų prasidėti jau nuo tos akimirkos, kai yra nusprendžiama jį statyti. Kadangi tokį židinį veikia oro sąlygos, svarbu tinkamai parinkti jam skirtas statybines medžiagas. Šiuolaikiniai židinių mūrijimui naudojami mišiniai paprastai yra atsparūs karščiui ir nebijo temperatūros svyravimų, todėl jų siūlės netrūkinėja, tačiau jei židinys buvo statytas seniau arba jo statybai buvo panaudotos nekokybiškos medžiagos, tokius židinius reikėtų saugoti ir žiemai pridengti.


Patogiam naudojimui yra svarbūs lauko židinio išmatavimai. Židinio išmatavimai dažniausiai yra įtakojami aplinkos, tačiau specialistai sako, kad patys patogiausi židiniai yra 1 m x 0,4 m dydžio, kurių sienelė – 0,9 m x 1,2 m. Taip pat labai svarbus yra kamino dydis, nes jis lemia gerą trauką, taigi kaminas turėtų būti nuo 13 cm x 26 cm. Jei židinys yra statomas kaip pavėsinės dalis, tokiu atveju kaminas turi būti iškilęs virš jos 30-40 cm. Jeigu pavėsinės ar kaitokų kliūčių nėra užtenką ir 1 metro aukščio kamino. Reikia pabrėžti, kad dūmtraukio plotas turi būti 10 kartų mažesnis nei ugniavietės vieta.


Statant lauko židinį, be galo svarbu yra laikytis visų priešgaisrinės saugos reikalvimų: ugniavietė turėtų būti nutolusi nuo namų ir medžių apie 6 metrus; lauko židinio negalima statytišalia medinių pastatų, kuro arba šieno saugyklų.


Reguliari lauko židinio priežiūra


Lauko židinį prižiūrėti reikia reguliariai. Kadangi jis yra veikiamas temperatūros svyravimų, jį reikia saugoti nuo įvairiausių įtrūkimų. Jeigu aplinkui auga žolė, ją reikia dažnai pjauti, o jei netoliese yra medžių – apkirpti jų šakas. Taip pat labai svarbu lauko židinį tinkamai valyti.


Malkomis kūrenamas židinys valomas išsemiant pelenus. Taip pat kartais reikia išvalyti kaminą bei dūmtraukį. Jeigu kaminas yra labai apsinešęs suodžiais, galima pasamdyti profesionalų kaminkrėtį, kad šį darbą atliktų už jus. Kalbant apie dujinio lauko židinio valymą, reikia laikytis gamintojo nurodytų saugumo reikalavimų. Išjungus dujas, degiklius reikia valyti minkšta pašluoste, o angas – šepetėliu minkštais šeriais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis