3 būdai, kaip įveikti dirvinį asiūklį

Žemėje išaugęs kaip piktžolė – dirvinis asiūklis yra tikras daržininkų galvos skausmas, nes jo naikinimas yra itin sudėtinga užduotis. Šis žolinis augalas pievas paverčia menkavertėmis ir dažnai yra kenksmingomis gyvuliams. Pristatome 3 būdus, kuriuos galima pasitelkti kovojant su šiuo piktu augalu.

Kas yra asiūklis?


Asiūkliai yra sporiniai induočiai. Tai daugiamečiai žoliniai augalai, kurie dauginasi šakniastiebiais ir sporomis, balandžio bei gegužės mėnesiais. Jų daigai paprastai dygsta ankstyvą pavasarį. Rudenį ant asiūklių šakniastiebių susiformuoja pumpurai, iš kurių, atėjus pavasariui, auga vaisiniai ir nevaisiniai stiebai. Mokslininkų duomenimis Lietuvoje auga 8-9 rūšys asiūklių. Dažniausias ir labiausiai paplitęs mūsų krašte yra dirvinis asiūklis.


Nors dirvinį asiūklį daržininkai laiko piktžole, reikia paminėti, kad nuo seno šis augalas yra gerai žinomas dėl savo gydančių savybių ir yra plačiai naudojamas liaudies medicinoje. Iš jo yra gaminami įvairūs nuovirai bei homeopatiniai preparatai. Asiūkliai pasižymi šiuo gydančiu poveikiu: kraujavimą stabdančiu, priešuždegiminiu, sutraukiančiu.

Šie žoliniai augalai, kaip piktžolės iš dirvožemio pasisavina mineralines medžiagas, kurios yra reikalingos ten pasodintiems augalams. Tačiau yra atvejų, kada asiūkliai praverčia dirvožemiui, specialistai sako, kad dirviniuose asiūkliuose yra kobalto, kalcio, silicio dioksido. Šios medžiagos padeda veiksmingai kovoti su miltlige bei kitomis grybelinėmis ligomis.


Kovos su asiūkliu būdai


Dirvožemio kalkinimas pelenais


Dirviniai asiūkliai mėgsta rūgštų dirvožemį, jeigu jūsų sklype pasirodė šie žoliniai augalai, tai yra ženklas rodantis dirvos būklę. Kovai su asiūkliais galima pasitelkti dirvožemio kalkinimą. Pelenai – puikiai tinka šiam darbui. Natūralūs medienos pelenai yra kupini vertingų medžiagų, jie ne tik neutralizuoja dirvos rūgštį, bet ir yra gera kalkinė trąša (nes pelenuose gausu kalcio).


Dirvožemio kalkinimas dolomitsmilčiais


Kovodami su asiūkliais, dirvos kalkinimui taip pat galite naudoti dolomitsmilčius. Dolomitsmilčiai yra natūralios karbonatinės trąšos. Kaip ir pelenai, dolomitsmilčiai natūraliai neutralizuoja dirvožemio rūgštumą. Ši trąša gerina dirvos struktūrą ir praturtina ją magniu. Beje, šias natūralias karbonatines trąšas galima į dirvą įterpti bet kuriuo metų laiku.


Naikinimas cheminiais preparatais


Dirvinį asiūklį galima naikinti cheminiais preparatai, bet toks būdas yra tinkamas tik tuo atveju, jei naikinimas vyksta nedirbamame plote, kur arti neauginami kultūrintai augalai. Herbicidus purkšti arba barstyti patariama nevėjuotomis dienomis, kad vėjo gūsis nenuneštų jų į dirbamą žemės plotą. Purkšti reikia paaugusius augalus, daugiausia asiūklių galima sunaikinti purškiant juos augimo laikotarpiu (gegužės - birželio mėnesiais).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis