Kokią pirtį statyti geriau: rąstinę ar karkasinę?

Pirtis – nuo seno yra neatsiejama lietuvių gyvenimo dalis. Ši vieta asocijuojasi ne tik su švara bei sveikata, bet ir su patogumu, atsipalaidavimu, poilsiu. Statant pirtį daug dėmesio yra skiriama jos teisingam išplanavimui, įrengimui, skoningai atrodančiam interjerui, komfortiškumui. Šiandien galima rinktis iš įvairiausių pirčių rūšių, šioje publikacijoje aptarsime dvi iš jų: rąstinę bei karkasinę pirtį.

Rąstinės pirties patrauklumo paslaptis – gilios tradicijos


Rąstinė pirtis atrodo kaip natūralus pasirinkimas, dėl su šia statybine medžiaga siejamų tradicijų. Jos patrauklumas taip pat slypi ekologiškume bei rąstų kuriamame jaukumo jausme. Šio tipo pirtis yra ypatinga, nes jos nereikia papildomai apšiltinti, o rąstai yra patikima bei ilgaamžė statybinė medžiaga, jei jais yra tinkamai pasirūpinta. Gerai apdoroti ir kokybiškai sukirsti rąstai užtikrins, kad pastatas stovės ir tarnaus ilgai.


Rąstinės pirtys yra statomos iš natūralių, tekintų ir frezuotų rąstų, kiek rečiau ryžtamasi statyti iš klijuotos medienos rąstų. Specialistai sako, kad renkantis rąstus garinės statybai, ypatingą dėmesį reiktų skirti sakų kiekiui medienoje, jų turėtų būti kuo mažiau (rąstai turėtų būti lapuočių medžių arba laiku kirstų spygliuočių). Norint labai geros rąstinės pirties, patariama statyti iš drebulės arba eglės.


Pagrindiniai tokios pirties minusai yra du: kaina bei konstrukcijų sėdimas. Autentiškos rąstinės pirties kaina yra ganėtinai aukšta, be to, jos įrengimas yra sudėtingas procesas, todėl jos statybos darbai paprastai yra atiduodami į profesionalų rankas.


Šios pirties tvirtumą bei ilgaamžiškumą lemia patys rąstai, jų išdžiuvimo kokybė. Nekokybiškų rąstų mediena gali smarkiai kreiptis ir trūkinėti.


Karkasinė pirtis – universalumo mėgėjams


Karkasinės pirties konstrukcijos pagrindinis skirtumas, lyginant ją su rąstinės pirties konstrukcija, yra tas, kad ji statoma naudojant šilumos izoliacines medžiagas. Statant tokią pirtį, pirma surenčiamas karkasas, tada sienos yra užpildomos pasirinkta šilumos izoliacija. Tuomet yra įrengiama garo izoliacija ir darbai užbaigiami plokštėmis (šiai pirčiai reikalinga tiek vidinė, tiek išorinė apdaila).


Karkasinė pirtis yra statoma iš medienos tašų, kurių pasirinkimas yra iš tiesų nemažas, tad kokybę galima užtikrinti lengviau. Šilumos izoliacijai paprastai yra naudojamos mineralinė arba akmens vata.


Nors karkasinė pirtis, palyginus su rąstine, yra laikoma mažiau „solidžia“, tačiau tokia pirtis turi nemažai pliusų. Ji yra patraukli savo formų įvairove bei gera kaina. Karkasinės pirties konstrukcija yra mažiau jautri deformacijai, o jos įrengimas yra lengvesnis nei rąstinės pirties.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis