Specialistų patarimai: kaip išsirinkti stogo dangą

Statant namą svarbios ir galutinį rezultatą įtakojančios yra visos jo konstrukcijos dalys: pamatai, sienos, grindys, langai, durys. Tarp visų šių statybos komponentų individualaus namo stogas – nenuginčijamai užima vieną svarbiausių vietų. Jo pasirinkimą dažnai įtakoja tokie faktoriai, kaip: kaina, išvaizda, medžiaga. Pasiteiravome specialistų, kokį stogą geriausia rinktis.

Į ką atsižvelgti renkantis stogo dangą?

„Istoriškai žiūrint, anksčiau konkrečios stogo dangos pasirinkimas labiausiai priklausydavo nuo statybinių medžiagų pardavėjo, ką jis labiausiai rekomenduodavo. Ne paslaptis, kad prekybininkas yra suinteresuotas parduoti tą stogo dangą, kuri jam neša didžiausią uždarbį. Vėliau namų savininkai pradėjo labiau pasitikėti statybininkais. Bet vėlgi, jie yra suinteresuoti pasiūlyti tą medžiagą, kuri greičiausiai bei lengviausiai montuojama, jie linkę siūlyti tas medžiagas, kurių gamintojai ar pardavėjai siūlo lanksčias pristatymo sąlygas bei konsultuoja statybos vietoje. Tiek vienu, tiek kitu atveju pats namo savininkas netenka sprendimo laisvės. Todėl pastebime tendenciją, kad informacijos amžiuje sprendimas pereina į vartotojo rankas ir būtent jis sprendžia, kokią stogo dangą rinktis. Tokiu atveju svarbiais kriterijais tampa ilgaamžiškumas, teigiamos dangų akustinės savybės, ekologiškumas ir, be abejo, nepamirštama kaina“, - teigia Vidas Jaškauskas, stogo dangomis prekiaujančios įmonės UAB „Eternit“ ekspertas.

Renkantis stogo dangą dera įvertinti šiuos aspektus: kainą, ilgaamžiškumą bei su montavimo darbais susijusias detales.

„Beveik kiekvienas namo savininkas besirinkdamas stogo dangą pirmiausiai atsakys, kad didžiausią įtaką daro kaina. Bet ar tikrai? Jeigu lyginant vien stogo dangų kainas, tuomet tarp kai kurių gaunasi tikrai nemažas kainų skirtumas. Tačiau tai yra dažno daroma klaida. Realiai, visoje stogo konstrukcijoje danga užima apie 20 - 25 % viso stogo. Todėl lyginant bendrą stogo kvadratinio metro kainą (įskaitant konstrukciją, izoliaciją, detales ir kt.), skirtumas tarp konkrečių dangų gaunasi minimalus“, - pasakoja V. Jaškauskas.

Apie stogo dangos ilgaamžiškumą paprastai nemažai sako jai suteikiama garantija. „Namo savininkas turi taip pat nuspręsti, kokiam laikotarpiui jis nori, kad stogas tarnautų. Matome gausybę pavyzdžių, kur senieji asbesto stogai tarnauja 60-70 metų ir jie nėra keičiami, tačiau dabartinis stogo tarnavimo laikas yra apie 25 metus. Gamintojai savo ruožtu suteikia apie 30 metų garantiją (priklausomai nuo specialių sąlygų)“, - dalijasi V. Jaškauskas.

Kitas svarbus aspektas į kurį reikia atkreipti dėmesį, renkantis stogo dangą – montavimo paprastumas. „Be to, kad renkantis stogo dangą yra svarbu pasirinkti kokybišką gaminį iš patikimo pardavėjo, taip pat nemažiau svarbu teisingas stogo dangos įrengimas, todėl visada renkantis meistrą nepamirškite gauti rekomendacijas iš jo ankstesnių klientų. Dar geriau aplankykite juos ir pasižiūrėkite kaip meistras įgyvendino užsakovo svajonę“, - sako statybinėmis medžiagomis prekiaujančios įmonės UAB „Lemora“ produktų grupės vadovas Laimonas Morkūnas.

Shutterstock

Kokie yra populiarių stogų dangų pliusai bei minusai?

Lietuvoje populiariausios stogo dangos yra šios: skarda, cementiniai banguoti lakštai, bitumo dangos (čerpės, lakštai ar prilydoma danga) bei keraminės ir betoninės čerpės. Visos šios dangos turi savų privalumų bei trūkumų.

Skarda

A degumo klasės stogo danga. L. Morkūnas, kalbėdamas apie šios dangos pliusus, įvardina šias teigiamas skardos savybes: plati spalvų bei formų gama; pakankamai lengvas ir greitas įrengimas; jei tai kokybiška danga – ilgai išliekantis geras estetinis vaizdas.

„Profiliuotos skardos stogo danga yra linkusi termiškai judėti, esant temperatūros svyravimams, taip pat susidaro didžiuliai kiekiai kondensato, kuris, esant neteisingam dangos vėdinimui, nekokybiškai difuzinei plėvelei, gadina ją ir stogo medinę konstrukciją. Skardinė danga taip pat barška lyjant lietui“, - pagrindinius minusus išvardina V. Jaškauskas.

Cementiniai banguoti lakštai

Tai nedegi, A degumo klasės stogo danga. Ji nėra jautri terminiam poveikiui, t.y. esant aukštai temperatūrai neatsiranda deformacijos ar nemalonūs kvapai. Kadangi ši stogo danga yra padengta difuziškais stogo dažais, dėl to neįgeria drėgmės bei nerūdija, nesusidaro kondensatas.

Tokios dangos pagrindinis minusas yra greitesnis spalvos blukimas.

Betoninės ir keraminės čerpės

Šios dangos pliusai: platus spalvų bei formų pasirinkimas, ilgaamžiškumas, geros akustinės bei terminės savybės.

„Ši danga reikalaujanti stipresnės stogo konstrukcijos, mažiau sandari nei kitos stogų dangos, brangiau kainuojantis įrengimas“, - betoninių ir keraminių čerpių minusus įvardina L. Morkūnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis