Medinė terasa: kaip ją atnaujinti?

Medinė terasa – natūrali, šilta bei jauki laisvalaikio leidimui skirta vieta. Nors medinė danga tokiose poilsio konstrukcijose dažniausiais yra apdorota bei impregnuota, tačiau visiškai nuo aplinkos sąlygų ji nėra apsaugota. Tai reiškia, kad laikui bėgant ji gali pradėti tamsėti, trupėti ir net pūti. Kad medinė terasa tarnautų ilgiau ir išliktų estetiškai patraukli, rekomenduojama ją atnaujinti kas keletą metų.

Mediena yra vertinama kaip natūraliai su aplinka deranti ir itin jauki terasos medžiaga, tačiau pasirinkus šią dangą, reikia gerai žinoti jos pagrindinius priešus. Jai pakenkti gali šie veiksniai: UV spinduliai, drėgmė, grybelis bei medieną ardantys vabzdžiai. Kad medinė terasa išlaikytų savo pradinį grožį ir tvirtumą, reikalinga reguliari jos priežiūra, kuri susideda iš šių darbų: apdailos nuvalymo, terasos plovimo stipriu plovikliu, pašalinančiu purvą ir pelėsius bei medienos impregnavimo skaidriu, pusiau skaidriu arba spalvotu impregnantu.

Terasos struktūros apžiūra

Atnaujinant medinę terasą, pats pirmas darbas yra jos struktūros apžiūra. Reikia kruopščiai apžiūrėti visą konstrukciją, ieškoti išlindusių vinių ir varžtų. Dairytis atsipalaidavusių terasos lentų, laiptų. Reikia patikrinti turėklus bei suolelius. Jeigu terasa yra sena, o jos lentos pajuodusios, vietomis palūžusios, terasą galima restauruoti (sulūžusias lentas pakeičiant naujomis, o pajuodusias lentas nuvalant medienos balikliu).

Shutterstock

Valymo darbai

Prieš impregnuojant terasą, svarbu tinkamai ir kruopščiai ją nuvalyti. Nuo terasos reikia pašalinti purvą, pelėsį, naudoto aliejaus likučius, tam padaryti tinka specialūs, cheminės sudėties valikliai. Nušlavus terasą, ją reikia padengti storu valiklio sluoksniu ir palikti jį veikti nurodytą laiko tarpą. Valikliui suveikus, terasos paviršių reikia kruopščiai nušveisti šepečiu ir tada vandens laistymo žarna arba aukšto slėgio plovimo įrenginiu nuplauti valiklį nuo terasos. Baigus valymo darbus, leiskite terasai visiškai išdžiūti (tai gali užtrukti 2-3 dienas).

Terasos impregnavimas

Tinkamas impregnavimas leidžia apsisaugoti medinę terasą ne tik nuo drėgmės bei UV spindulių, bet ir nuo puvinio, pelėsio, grybelio, mikroorganizmų ir panašiai. Impregnavimui galima rinktis skaidrų, pusiau skaidrų arba spalvotą impregnantą. Specialistai sako, kad impregnavimo darbams reikia rinktis tinkamą metą, nes šiam procesui yra svarbios oro sąlygos. Jeigu šiuos darbus atliekate vasarą, rekomenduojama dirbti ankstyvą rytą arba ankstyvą vakarą, kad priemonė tinkamai įsigertų į medieną. Taip pat patariama atsižvelgti į orų prognozes, rinkitės dienas kai nėra numatomi krituliai, nes pageidautina, kad terasa porą dienų nesušlaptų.

Specialistai rekomenduoja didelius terasos plotus tepti voleliu, o teptuką naudoti tik sunkiai pasiekiamose vietose, nes teptukas paima mažiau impregnanto. Terasą dengiant impregnantu, svarbu yra stengtis jo neužtepti ant jau užteptos ir išdžiuvusios srities, nes spalva toje vietoje bus tamsesnė. Baigus terasos dengimą, reikia stebėti kaip impregnantas džiūsta, jeigu pastebėsite jo perteklių (nedideles balutes), jį pašalinti galima teptuku braukiant į priešingą pusę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis