Apgalvotas sprendimas: kriterijai, kurie padės išsirinkti būstą

Renkantis naują gyvenamą vietą, reikėtų vengti per didelio emocionalumo – mąstykite racionaliai, pataria specialistai. Jie išskyrė dešimt kriterijų, kurie padės kritiškai įvertinti būsto tinkamumą ir priimti sprendimą.

Įvertinkite vietą, kurioje yra būstas

Vieta, kurioje yra būstas, yra vienas iš svarbiausių kriterijų, kuris nulems nekilnojamojo turto vertę ateityje. Ekspertai pataria įvertinti, ar būsimoji gyvenamoji vieta atitinka gyvenimo ritmą. Reikėtų apgalvoti ne tik tai, ar namas bus arti darbo, mokyklos ar vaikų darželio, bet labai svarbu ir tai, kad aplinkinė infrastruktūra būtų perspektyvi.

Įvertinkite papildomus mokesčius

Būtinai patikrinkite, kam priklauso žemė ir koks nekilnojamojo turto mokestis. Jei perkant būstą paaiškėja, kad žemė, kurioje stovi daugiabutis, priklauso privačiam asmeniui, gali tekti tvarkyti sunkiai prognozuojamus nuomos mokesčius.

Patikrinkite būsto techninę būklę

Nepriklausomai nuo to, ar ketinate pirkti naujos, ar senos statybos būstą, reikia atkreipti dėmesį į inžinerines komunikacijas, elektros instaliacijas ir langų kokybę. Šių techninių detalių kokybė būstui suteikia didelės pridėtinės vertės. Dažnai žmogus, neturintis patirties statybų ir inžinerijos srityje, negali kompetentingai įvertinti techninės būsto būklės, todėl vertėtų būstą apžiūrėti kartu su šių ar panašių sričių specialistu.

Paprašykite parodyti sąskaitas už komunalines paslaugas

Mokesčių už komunalines paslaugas dydis tame pačiame mieste gali skirtis priklausomai nuo rajono ir būsto tipo, todėl būsto pardavėjo būtinai paprašykite parodyti ankstesnių kelių mėnesių sąskaitas. Jei būstas naujas, dažniausiai įmanoma rasti kaimyną, kurio butas panašaus ploto, ir kurio galima išklausinėti, kiek jis kas mėnesį moka už paslaugas. Sąskaitos jums padės ne tik pamatyti apytikrę kainą už komunalines paslaugas, bet ir įvertinti būsto energinį efektyvumą, taip pat suvokti, kiek gali tekti mokėti už papildomas paslaugas – už būsto apsaugą, atliekų išvežimą ir pan.

Vizualiai įvertinkite būsto būklę

Jei prieš tai minėti veiksniai atitiko jūsų lūkesčius, įvertinkite kosmetinę būsto būklę. Žinoma, jei galimybės leidžia, galima pirkti bet kokios būklės būstą ir jį įsirengti pagal savo poreikius, bet daug patogiau įsikelti į tinkamą gyventi būstą, nes nereikės jaudintis dėl būsimų remonto darbų ir jų kainų. Verčiau sumokėti šiek tiek daugiau už įrengtą būstą, nei tariamai sutaupyti perkant neįrengtą ar remontuotiną, pataria specialistai.

Apžiūrėkite būstą ir jo aplinką tamsiuoju paros metu

Dar vienas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį renkantis būstą, yra artimiausi ir tolimesni kaimynai. Taip pat svarbu apžiūrėti rajoną, kuriame yra daugiabutis, tamsiuoju metu, kad galėtumėte įvertinti kiemo apšvietimo kokybę, taip pat tai, koks aplink gyvenančių žmonių naktinis gyvenimas, ir ar jie linkę galvoti apie kitus. Taip pat patikrinkite, ar vakare yra vietos pasistatyti automobilį, ir ar kiemas ir gatvės tinkamai apšviesti.

Shutterstock

Įvertinkite gyvenamąjį plotą

Kruopščiai patikrinkite ir įvertinkite būsto išplanavimą. Apskaičiuokite, ar užteks vietos būtiniausiems baldams ir buitiniams prietaisams – drabužių spintai, skalbyklei ir pan., kiek vietos liks, kai pastatysite baldus. Labai svarbu, kad būste tilptų ne tik baldai, bet ir liktų užtektinai erdvės jame patogiai judėti. Prieš nuspręsdami pirkti būstą, pagalvokite, kaip bus organizuotas tolesnis gyvenimas naujoje vietoje.

Atkreipkite dėmesį į natūralų apšvietimą

Svarbus veiksnys yra vaizdas pro langą, taip pat natūralus apšvietimas. Natūralus apšvietimas reiškia tai, kiek būste saulės šviesos. Tai pat reikia įvertinti savo poreikius. Langų išdėstymas būste turi atitikti jūsų pomėgius ir poreikius – pavyzdžiui, pagalvokite, ar jums svarbu keltis su pirmais saulės spinduliais, ar grįžus namo grožėtis saulėlydžiu, taip pat ar jums svarbu, kad miegamajame būtų daug saulės šviesos.

Shutterstock

Apžiūrėkite aplinką

Vien automobiliu apvažiuoti rajoną ir būsto aplinką neužtenka, kad juos deramai įvertintumėte. Būtina pasivaikščioti aplink pėsčiomis, nueiti iki vietos parduotuvės ar parko. Toks pasivaikščiojimas leis ne vien geriau apžiūrėti aplinką, bet ir padės objektyviau įvertinti, kiek toli yra parduotuvė ir parkas, kokia aplinkinių keliukų ir šaligatvių būklė ir pan.

Nufotografuokite

Ieškant būsto, tenka apžiūrėti ir įvertinti jų begalę, todėl labai tikslinga būtų juos fotografuoti – taip lengviau atsiminsite kambarių išdėstymą, langų skaičių ir kitus ypatumus. Be to, tai padės sutaupyti laiką – vėliau peržiūrėdami nuotraukas, galėsite kritiškiau įvertinti būstą, nebereikės eiti jo žiūrėti dar kartą.

Patikrinkite, ar visi būsto dokumentai sutvarkyti

Ne mažiau svarbus aspektas, kurį pataria patikrinti specialistai – ar visi būsto dokumentai tvarkingi. Jei būste atlikti renovavimo darbai, tačiau jie nebuvo įteisinti, gali kilti problemų, ypač jei ketinate imti būsto paskolą iš banko. Todėl būtinai įsitikinkite, kad viskas atlikta teisėtai ir visi dokumentai sutvarkyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis