Netvarkingai atrodantys laidai kambariuose – kaip su jais susitvarkyti

Šiandien namų erdvėje vis daugiau vietos užima įvairūs elektros prietaisai, kurių veikimui yra reikalingi laidai bei kabeliai, kurie gyvenamoje erdvėje paprastai atrodo itin netvarkingai. Didelis laidų ir kabelių kiekis ne tik darko harmoningą namų interjero vaizdą, bet laikui bėgant susipainioja ir naudojimasis laidais pasidaro nepatogus. Pateikiame kelis patarimus, kaip sutvarkyti laidų keliamą netvarką.

Laidų žymėjimas. Pradedant tvarkyti susipynusius laidus ir kabelius, viena nemaloniausių užduočių yra jų išpainiojimas. Laidų namuose paprastai šiandien būna tiek daug, kad sunku sužiūrėti, kuris laidas yra skirtas kuriam elektros prietaisui, nutinka ir taip, kad laidų krūvoje įsipainioja ir visai nenaudojami laidai. Laidų ir kabelių žymėjimas – paprastas ir efektyvus būdas tvarkai palaikyti. Užrašykite pavadinimą ant nedidelio neperšviečiamos lipniosios juostos gabaliuko (pavyzdžiui: TV) ir juo apsukite laidą. Kitas žymėjimo būdas: ant mažų, baltų lipdukų užrašykite laido pavadinimo trumpinį ir priklijuokite jį ant laido kištuko. Nors toks laidų žymėjimas gali pasirodyti itin menkas ir nesvarbus darbas, bet vėliau jis tikrai pravers ir padės sutaupyti laiko.

Laidų rūšiavimas. Norint laidus paslėpti, juos reikia surūšiuoti ir laikyti tvarkingai, surūšiuoti laidai savaime yra mažiau pastebimi. Yra ne vienas būdas, kaip tai padaryti: galite rūšiuoti patys arba įsigyti specialias, rūšiavimui skirtas priemones. Paprasčiausias būdas laidų tvarkai palaikyti – laidų susegimas (pavyzdžiui: metaliniais spaustukais popieriui susegti stacionaraus kompiuterio laidai užims kur kas mažiau vietos). Tęsiant mintį apie darbo kambario laidus, šiandien dauguma rašomųjų stalų turi specialiai įrengtas skyles, kurios leidžia tvarkingai rūšiuoti laidus. Krovėjų laidų rūšiavimui skirtą dėžę galima pasigaminti ir savo rankomis: uždaros dėžės dangtyje reikia išpjauti penkias nedideles skyles ir vieną didesnę jos apačioje. Tuomet per skylę dėžės apačioje į vidų įkišti ilgintuvą ir jame sujungti telefono kroviklius, kurių kitus galus iškišti per viršuje išpjautas skyles. Praktiškas patarimas: specialistai sako, kad jeigu yra įmanoma, laidus reiktų pakelti nuo žemės, nes jie yra tikras dulkių magnetas (pavyzdžiui: jau surūšiuotus ir pažymėtus laidus, galite laikyti krepšiuose).

Shutterstock

Laidų slėpimas. Kad nekliūtumėte už laidų ir namai atrodytų tvarkingai, reikia stengtis kuo sumaniau juos paslėpti, pavyzdžiui: už baldų, tuos, kurie eina grindimis – po kilimu, kabančius nuo stalo – peršviečiama juosta priklijuojant prie stalo kojelių ir panašiai. Šiandien žmonės vis dažniau susiduria su problema, kur paslėpti LCD televizoriaus laidus, kai šis yra tvirtinamas prie sienos. Tokiam laidų rezginiui paslėpti galima pasigaminti specialią televizoriaus sienelę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis