Šiltnamis pavasarį: karkaso valymas ir tinkamų augalams sąlygų sukūrimas

Artėjant ankstyvųjų žalumynų sėjai, atėjo pats metas pradėti rūpintis tinkamu šiltnamio paruošimu. O darbų iš tiesų yra nemažai: šiltnamio ir jo karkaso valymas, žemės mulčiavimas, vėdinimo ir drėgmės užtikrinimas.

Šiltnamio tvarkymas. Pirmas žingsnis – tvarkos šiltnamyje užtikrinimas. Iš šiltnamio reikia pašalinti visus negyvus augalus, paprastai tai padaryti reikia rudenį, tačiau jei tai nebuvo padaryta – dabar pats metas. Negyvas mulčio sluoksnis gali būti puiki vieta įvairiems užkratams veistis, todėl pašalinus jį, jo vietą reikia pakeisti nauju. Kitas svarbus etapas yra šiltnamio karkaso valymas. Pats paprasčiausias būdas tai padaryti yra tiesiog pasiimti šepetį ir naudoti paprastus, natūralius buitinius ploviklius, probiotinius tirpalus, karštą vandenį, „negyvą“ vandenį, kalio muilą. Reikia vengti ploviklių, kuriuose yra stipraus cheminio poveikio priemonių, pavyzdžiui: vario sulfato tirpalo, chlorkalkių ir panašių nenaturalių medžiagų, nes tokios priemonės susidoroja ne tik su kenkėjais, bet ir su kitais gyvais organizmais.

Mulčiavimas. Mulčiavimas yra procesas, kurio metu yra atkartojama natūraliai gamtoje vykstanti dirvodara. Dirvodaros procesas gamtoje yra periodiškas reiškinys ir vyksta orams sušilus, kai dirvos temperatūra yra ne mažesnė kaip 10 °C šilumos. Šiltnamyje tokie natūralūs procesai nevyksta, todėl reikia stengtis sukurti tinkamas sąlygas augalams augti. Mulčiavimas gali būti palyginamas su kompostavimu, tik ne krūvoje, o tiesiai prie augalų šaknų. Mulčiui yra naudojamos įvairios augalinės atliekos: žolė, šiaudai, pjuvenos, medžių žievė, įvairūs lukštai, kevalai, lapai ir t.t.. Specialistai pavasarį pataria rinktis tamsios spalvos mulčių, nes jis sugeria šilumą ir ją išlaiko, tai yra ypač svarbu šiuo sezonu, kai dideli temperatūros svyravimai yra dažni. O vasarą gerai mulčiuoti šienu, kurio šviesi spalva atmuša šviesą ir neleidžia per daug įkaisti. Pagrindinė mulčio paskirtis yra augalų maitinimas, tačiau jis atlieka ir kitas funkcijas: saugo dirvą nuo temperatūros svyravimų, gerina dirvos struktūrą, sukuria palankias sąlygas gyventi naudingiems mikroorganizmams ir t.t..

Shutterstock

Drėgmės užtikrinimas. Augalų augimui yra be galo svarbi dirvos drėgmė, todėl prieš ką nors sodinant į ją, reikia pasirūpinti, kad ji būtų pakankamai drėgna. Jeigu šiltnamis žiemą buvo atidengtas, problemų su dirvožemio drėgnumu nekils, tačiau jei šiltnamis buvo uždengtas per žiemą, specialistai sako, kad tokią žemę reikia laistyti ne vieną kartą dar prieš pirmą sėją. Jeigu šiltnamyje yra įrengta laistymo sistema, reikia patikrinti ar ši gerai veikia, gali tekti ją pravalyti, o jeigu ji yra susidėvėjusi – pakeisti.

Vėdinimo užtikrinimas. Grynas oras augalams yra ne mažiau svarbus nei vanduo. Kondensatas ir padidinta drėgmė šiltnamyje gali sukelti grybelines ligas su kuriomis yra ganėtinai sunku kovoti, todėl prieš sėjant, reikia patikrinti ar tinkamai veikia orlaidės. Žalumyninėms daržovėms, pomidorams tinka viršutinis vėdinimas ir apatinis šoninis vėdinimas, o agurkams orlaides geriau įrengti šiltnamio viršuje, nes jiems netinka skersvėjis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis