Kaip pasirinkti šiltnamį?

Prasidėjus pavasariui tie, kurie nori ir turi galimybę užsiauginti daržoves patys, jau ima galvoti apie sodininkavimą, perka ankstyvųjų žalumynų sėklas bei pradeda tvarkyti šiltnamius. Tiems, kurie šiltnamio neturi, bet galvoja apie jo statymą, pateikiame informaciją, kurią verta žinoti prieš tai darant.

Šiltnamis, jo rūšys bei dydis

Rūšys. Šiltnamiai yra rūšiuojami pagal jų formą. Galima išskirti dvi pagrindines rūšis: arkos formos šiltnamiai bei šlaitiniai šiltnamiai. Formos pasirinkimą dažnai nulemia du faktoriai: estetinis (šiltnamis užima tam tikrą vietą sklype ir yra gerai matomas, todėl jis turi derėti su aplinka ir savininkui vizualiai patikti) bei funkcinis (atsižvelgiant į tai ar bus auginami žemaūgiai ar aukštaūgiai augalai, galima rinktis žemus arkinius arba labai aukštus šlaitinius). Arkiniai šiltnamiai, dėl jų paprastos formos, yra lengvai pastatomi. Jie yra pigesni už sudėtingesnės šlaitinės konstrukcijos šiltnamius, kurių statymas užima daugiau laiko, bet galutinis rezultatas gali atrodyti labai estetiškai ir patraukliai.

Dydis. Šiltnamio dydį patariama rinktis, atsižvelgiant į tai, kokios daržovės jame bus auginamos. Pavyzdžiui: jeigu planuojama auginti tik žemaūgius augalus (žemaūgius pomidorus, ridikėlius, salotas) pakanka visai neaukšto šiltnamio, kurio sienos 1,30 – 1,40 m. Planuojant auginti aukštaūgius augalus: agurkus, pomidorus, patariama rinktis aukštą variantą: 1,60 – 1,80 m. Taip pat renkantis dydį yra svarbu nuspręsti, kiek daržovių norėsite, ar jas konservuosite žiemai. Specialistai teigia, kad kuo didesnis šiltnamis, tuo geriau augalams: daugiau erdvės, laisviau cirkuliuoja oras, geriau išlaikoma šiluma, viduje mažesni temperatūros svyravimai. Viename šiltnamyje auginant pomidorus ir agurkus, reikia žinoti, kad jiems reikalingos šiek tiek skirtingos sąlygos, todėl pomidorus sodinti reiktų arčiau įėjimo, kur daugiau gryno oro, o agurkus - šiltnamio gale, kur geriau užsilaiko drėgmė.

Shutterstock

Šiltnamio medžiagos

Šiltnamio dangos medžiagos. Yra trys pagrindinės šiltnamio dangos: polietileninė, polikarbonatinė ir mažiau populiari - stiklo. Polietileninė danga - ilgą laiką buvo pati populiariausia danga, dėl kelių priežasčių: dėl ganėtinai neaukštos kainos, lengvo valymo, paprasto šiltnamio uždengimo ir perdengimo. Auginant daržoves polietilenine plėvele dengtame šiltnamyje, reikia atidžiai prižiūrėti, kad jis būtų vedinamas, nes temperatūra tokiame šiltnamyje gali pakilti aukščiau +40 laipsnių. Polikarbonatinė danga turi gerą šilumos izoliaciją, nereikalauja daug priežiūros, laužo saulės spindulius, todėl apsaugo augalus nuo perkaitimo, tačiau ja dengto šiltnamio paviršius traukia dulkes, o tai ilgainiui gali prislopinti saulės spindulius. Stiklinė šiltnamio danga yra estetiškai patraukli, bet formos atžvilgiu ji yra ribota (galima tik šlaitinė forma) ir tokia danga yra neatspari smūgiams.

Šiltnamio karkaso medžiagos. Prieš pradedant montuoti šiltnamį, labai svarbu yra tinkamai paruošti jo pamatą, kuris turi būti horizontalus ir lygus, nes kitaip ant jo bus sudėtinga montuoti šiltnamį ir jį uždengti danga. Šiltnamio stiprumą nulemia tvirtas jo karkasas. Yra keli populiarūs karkaso variantai: plieninis, milteliniais dažais padengtas, aliuminis, kvadratinis cinkuoto plieno profilis. Ieškantiems labai ilgaamžio varianto, apsaugoto nuo korozijos, labiausiai tiks kvadratinis cinkuoto plieno profilis. Ieškantiems pasirinkimo įvairovės ir norintiems, kad šiltnamis būtų estetiškai patrauklaus, tiks aliuminis karkasas, kuris pasižymi formų įvairove ir yra lengvas bei atsparus korozijai.

Kur statyti šiltnamį?

Šiltnamyje auginamos daržovės turi gauti kuo daugiau saulės, todėl šiltnamis turėtų būti statomas geriausiai saulės apšviestoje sodo vietoje. Idealu statyti šiltnamį šiaurės pietų kryptimi taip, kad įėjimas būtų iš pietų, o šiaurėje būtų galinė šiltnamio dalis. Tam, kad temperatūra šiltnamyje per daug nesvyruotų, augalai turėtų gauti tiek rytinės, tiek pietinės saulės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis