Pavasarinis remontas: kaip prižiūrėti namo stogą?

Prežiūrai reikia laiko, žinių, ir, žinoma, įgūdžių. Ateinant pavasariui dažnas mūsų susikoncentruojame į langų, durų ar namo apdailos būklę, tačiau ne visada prisimename stogą. Stogas - neatskiriama kiekvieno namo dalis, kuri patiria bene daugiausiai žiemos ir darganoto oro išdaigų. Pateikiame penkis patarimus, kaip prižiūrėti namų stogą.

1. Planuokite reguliarius patikrinimus
Stogo būklę stebėti savo jėgomis turėtumėte kiekvieną mėnesi, tačiau kai kurios problemos kartais gali būti sunkiai pastebimos, todėl bent kartą į metus Jūsų stogą turėtų apžiūrėti ir profesionalus meistras. Prisiminkite, kad kuo ankščiau aptiksite gedimus, tuo mažiau problemų turėsite vėliau. Tinkamiausias laikas specialistų apžiūrai yra būtent žiemos pabaiga, dar neprasidėjus sniego tirpimui ir nepadidėjus drėgmei.

2. Venkite vandens balų
Vienas paprasčiausių būdų išvengti stovinčio vandens ant Jūsų stogo, užtikrinti tinkamą vandens latakų veiklą. Latakų valymą palengvina į sistemą įmontuoti tinkleliai ir filtrai, apsaugantys nuo užsikišimų. Be reguliaraus stogo latakų valymo įsitikinkite, kad ant stogo neatsirado įdubimų, trukdančių nutekėti vandeniui.

3. Stogo remontą palikite profesionalams
Net ir smulkius stogo remonto darbus turėtumėte patikėti profesionaliems stogdengiams, kurie nusimano, kaip sutaisyti įvairius gedimus. Jei planuojate artimiausiu metu keisti stogą, prieš samdant rangovus pasidomėkite apie jų suteikiamas garantijas. Nesvarbu, kad senąjį stogą pakeitėte nauju, per trumpą laiką gali atsirasti defektų, kuriuos kvalifikuoti meistrai, esant garantijai, Jums turėtų sutvarkyti be papildomų išlaidų.

4. Venkite vaikščiojimo ant stogo
Papildomas svoris gali labai pakenkti stogui. Jei nesate patyręs ir nežinote, kaip paskirstyti savo svorio bei kur lipti galima, o kur nerekomenduojama, visiškai venkite pasivaikščiojimo stogu.

5. Rūpinkitės stogo švara
Dėl aplinkos poveikio bei kamino išmetamų dūmų ant stogo atsiranda nešvarumų, kurių negali nuplauti lietus. Dėl šių nešvarumų Jūsų stogas praranda spalvą, silpnėja atsparumas skysčiams ir galiausiai, su laiku atsiranda vis daugiau defektų.

Verta žinoti, kad ne visi valymo būdai tinkami stogų priežiūrai. Stengiantis stogą išbalinti ir naudojant priemones su chloru, plonėja stogo danga. Stogą plaunant aukšto slėgio srove galite pažeisti dangos apsaugą nuo ultravioletinių saulės spindulių ir kitų aplinkos faktorių. Siekdami geriausio rezultato rinkitės profesionalias stogo valymo paslaugas.

„Artėjant pavasariui kiekvienas nuosavo namo savininkas turi atlikti generalinį patikrinimą ir savarankiškai, arba su profesionalių meistrų pagalba, pašalinti po žiemos atsiradusius gedimus. Nepašalinus defektų laiku, temperatūros pokyčiai ir pavasario pradžioje padidėjusi drėgmė gali dar labiau pakenkti Jūsų namams, o to pasekoje, Jums teks išleisti daugiau pinigų remonto darbams“, – įspėja statybų bei remonto darbų ekspertas, „Astana“ statybos įmonės įkūrėjas Mindaugas Lizūnas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis