Ką reikia žinoti, kad palėpėje visuomet būtų šviesu ir šilta

Šiais laikais į palėpes dažnai taikosi ne nepriteklių genami jauni žmonės – šios erdvės jau senokai atsikratė antrarūšių būsto patalpų etiketės ir tampa vis šiuolaikiškesne gyvenamąja erdve, suteikiančia laisvę kurti. Įrenginėjant šią fantaziją išlaisvinančią vietą, svarbu pagalvoti ir apie jos „akis“ – langus.

Kai Lietuvoje prieš porą dešimtmečių prasidėjo bandymų prikelti palėpes naujam gyvenimui bumas, daugeliui tuomet buvusi naujiena – šlaitinių stogų langai – asocijavosi tik su vienos įmonės vardu. Šiuo metu rinkoje prekiaujama įvairių gamintojų stoglangiais ir pirkėjams iškyla galvosūkis – ką rinktis? Taigi svarbiau tampa nusimanyti apie tokių langų savybes ir tinkamai juos „įdarbinti“.

Apie šilumą. Turbūt niekas nesiginčys, kad mūsų krašte aktualiausias klausimas – kaip įsirengti kuo šiltesnį būstą. Taigi, kai už lango įsismarkauja drėgnas ruduo ar šalta žiema, labai nesinori išleisti šilumos iš namų. Specialistai sako, kad kokybiški langai su šiuolaikiškomis izoliacijos sistemomis pasižymi itin geromis šilumos sulaikymo savybėmis, akivaizdžiai mažinančiomis energijos nuostolius.

Siauresni rėmai ir didesni stiklai į namus įleidžia daugiau dienos šviesos, tačiau per didesnį stiklo plotą prarandama daugiau šilumos, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į lango (tiek rėmo, tiek stiklo paketo) šilumos laidumo koeficientą. Kuo šis rodiklis mažesnis, tuo langas šiltesnis.

Apie sugautus spindulius, kurių pas mus paprastai nebūna per daug. Namo stogo padėtis saulės atžvilgiu – vienas iš pagrindinių kriterijų renkantis stoglangius. Per juos sklindančios šviesos savybės ir šilumos energijos kiekis labai priklauso nuo to, kaip šviesa krinta į patalpas. Svarbu atsižvelgti į tai, kad, keičiantis metų laikams, saulės pakilimas virš horizonto pasikeičia net 47 laipsniais, o tai, kaip ir jos spindulių kelionė per patalpą nuo ryto iki vakaro, gali iš esmės pakeisti pasiekiančios šviesos intensyvumą. Tad specialistai sako, kad stoglangius lubose arba nuožulnioje sienoje reikėtų įtaisyti atsižvelgiant į kambario paskirtį ir orientaciją pasaulio krypčių atžvilgiu.

• Pietinė pusė jums dovanos daugiausia šviesos. Tai labai tinka darbo kambariui. Stoglangius patariama montuoti kuo aukščiau. Galima įtaisyti prie stogo smaigalio, kad šviesa kristų ant priešpriešinės sienos, – pajusite, jog nuo sienos atsispindinti šviesa yra kur kas malonesnė ir švelnesnė.
• Rytais keltis su saule jos spindulių nuauksintame kambaryje – malonumas, kurį gali patirti ne tik „vyturiai“. Šilta rytinė šviesa, sklindanti pro stoglangį suaugusiųjų miegamajame, vaikų kambaryje ar svetainėje, maloniai nuteiks dienos pradžiai.
• Vakarinės saulės spinduliais pro žemai įtaisytą langą taip pat galima džiaugtis, pavyzdžiui, svetainėje. Tik reikia nepamiršti, jog popiečiu iš pietvakarių sklindantys spinduliai gali būti kiek įkyrūs, tad šiuo atveju reikėtų pagalvoti ir apie galimybę prireikus langus uždengti.
• Šiaurinėje pusėje daugiau dėmesio reikėtų skirti pro langą matysimam vaizdui ir pagal jį rinktis stoglangio vietą (geriausia – kuo žemiau), nes saulės šviesa šiuo atveju nebus intensyvi ir jos tikrai nebus daug. Tai tiks jūsų virtuvei ar miegamajam.

Apskritai stoglangiai įleidžia net 40 proc. daugiau šviesos nei vertikalūs langai. Tik reikia nepamiršti, kad bendras stiklų užimamas plotas turi sudaryti 10–20 proc. patalpos grindų ploto, kitaip tariant, pagrindinis skaičiavimo principas – 10:1. Pavyzdžiui, 10 kv. metrų patalpos plotui reikės ne mažiau kaip 1 kv. metro įstiklinimo. Vaikų kambario, virtuvės, svetainės, darbo kambario langų stiklo plotas galėtų būti dar didesnis – 10:1,5 ar net 10:2. Kuo daugiau patalpose į jas patenkančios natūralios šviesos, tuo jos, be kita ko, atrodo erdvesnės.

Apie naujausias technologijas, skubančias į pagalbą užuomaršoms ir labai užsiėmusiems. Pilnoje rūpesčių kasdienybėje niekam nesinori dar vieno galvos skausmo – pačiu netinkamiausiu momentu staiga prisiminti, jog neuždarėte lango, ir baimintis netikėtai prapliupsiančio lietaus arba nerimauti dėl namų saugumo. Kai kurių gamintojų stoglangiai kaip tik pritaikyti tokiems atvejams – programuojama automatika juos leidžia uždaryti po tam tikro laiko arba iš anksto nustatytu laiku.

Aukštalipio neprireiks

Ko gero, daugelis ketinančiųjų įsitaisyti stoglangį ne kartą pagalvojo, kaip reikėtų juos valyti. Atrodytų, ne bet kas gali drąsiai vaikščioti stogais ir mosuoti šepečiais ar kitokiais įrankiais langams valyti. Viso to neprireiks, jei pasirinksite per ašį varstomus stoglangius. Rankomis valdomas toks langas atidaromas sukant apie ašį. Taigi nereikės vargti norint nuvalyti sniego ar tiesiog nešvarumų sluoksnį – pakaks langą apsukti aplink ašį ir lengvai pasieksite išorinę stiklo pusę. Valomas langas užfiksuojamas specialiu fiksatoriumi. Tokį stoglangį galima montuoti bet kur.

Visai nesunkiai gali būti valomi net panoraminiai stoglangiai su vyriais viršuje. Jie atidaromi tiek išorę, tiek į viršų, tačiau norint išvalyti juos taip pat galima apversti. Taigi net ir su dideliais langais nereikės vargti.

Beje, dabar jau siūloma stoglangių ne tik palėpėms, bet ir plokštiems stogams. Tokie langai įleidžia daugiau šviesos ir oro, pasižymi puikiomis izoliacinėmis savybėmis ir užtikrina jaukumą patalpoje ištisus metus. Neretai jie ir jų priedai gali būti reguliuojami nuotoliniu būdu, pavyzdžiui, galima užtraukti ar atitraukti ant lango įtaisytas užuolaidėles. Tokie stoglangiai turi gana gerą garso izoliaciją, todėl gerokai silpniau girdimas lietaus lašų ar krušos keliamas triukšmas. Taigi, tai gali būti puiki aikštelė lietaus šokiui, bet muziką šiuo atveju užsakote jūs – tokią, kokia jums patinka, o ne tokią, kokios esate priversti klausytis.

Vis dėlto, jei ketinate statytis namą plokščiu stogu ar įsigijote butą tokio namo viršutiniame aukšte, vertėtų pagalvoti apie galimybę apsirūpinti natūralia šviesa stoge sumontuojant švieslangius.

Stoglangių gamintojų patarimai
• Jei norite, kad namuose, tiksliau jų palėpėje, išties netrūktų šviesos, įsirenkite stoglangius abiejuose stogo šlaituose;
• didesnių palėpių viršuje įmontuokite papildomų stogo langų, pro kuriuos šviesa galėtų prasiskverbti iki tolimiausių kambario kertelių;
• jei stoglangius montuosite ir aukštai, ir žemai, kambarys bus gerai vėdinamas – tai užtikrins susidarantis vadinamasis kamino efektas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis