Sausas patalpų oras: būdas kaip su tuo kovoti

Drėgmė egzistuoja ne vien matomose vietose ir ne vien gerai mums pažįstamu pavidalais. Drėgmės yra ir namų ore – jos nematome, tačiau kartais galime pajusti. Dažniausiai pajuntame, kad patalpoje labai drėgna, tačiau kitais atvejais, ypač šildymo sezono metu, jos gali ir pritrūkti.

Drėgmės trūkumas greičiausiai nebus problema voniose ir virtuvėse, tačiau gali atsirasti gyvenamuosiuose kambariuose, ypatingai miegamajame, nes jame praleidžiame daug laiko. Normalus drėgmės lygis turėtų būti virš 30 procentų, tačiau neviršyti 70 % - antraip iškils priešinga problema ir orą reikės sausinti. Problemas su oru išsprendžia tinkama ventiliacija, tačiau ne visi būstai šiuo metu tokią galimybę turi. Gelbsti ir paprastas kasdienis vėdinimas, tačiau kadangi tai ypatingai pasijaučia šaltuoju metų laiku, kai įjungiamas šildymas, ne visiems atrodo racionalu eikvoti šilumą.

Geriausiai drėgmės lygį nustato matuoklis – drėgnomatis, kitaip dar vadinamas higrometru. Neturint drėgnomačio pajusti, kad oras namuose per sausas galite iš išdžiūvusios gerklės ar sausos nosies po miego, sausėjančios odos, skilinėjančių plaukų ar dažniau lūžinėjančių nagų.
Vienas iš efektyvių būdų išspręsti šiai problemai yra oro drėkintuvas.

Drėkintuvų rūšys. Drėkintuvai būna keturių rūšių.

Gariniai drėkintuvai yra skirstomi į karšto ir šalto garo drėkintuvus.

Karšto garo drėkintuvai veikia tarsi didelis virdulys. Vanduo pakaitinamas ir virtęs garais paskleidžiamas po patalpas. Jie pigūs, tačiau eksploatacija yra ne tokia pigi, be to, drėkina labai elementariai – karštas garas sklinda po kambarį. Tai nėra blogai, tačiau egzistuoja ir subtilesnių sprendimų.

Šalto garo drėkintuvai gali tapti vienu tokių sprendimų. Oro srautas yra paskleidžiamas ventiliatoriais. Taip galima paskleisti drėgmę kur kas plačiau, kita vertus, pagrindinis tokio drėkintuvo trūkumas yra garsus veikimas. Prietaisų kainos vidutinės.

Ultragarsiai drėkintuvai itin tinka miegamuosiuose, nes tyliai dirba, o drėkinamas plotas nėra didelis. Trūkumas – didesnė kaina.

Drėkintuvai-oro valytuvai yra brangiausia iš rūšių, tačiau jie turi papildomų funkcijų leidžiančių ne tik drėkinti, tačiau ir valyti orą. Tinka žmonėms su įvairiomis alergijomis ar sveikatos problemomis.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis.
* Drėkinimo plotas – nurodo maksimalų plotą, kuriame drėkintuvas gali dirbti
* Našumas - vandens kiekis, kurį gali išdrėkinti, nurodomas ml/val.
* Garsas
* Prietaiso išmatavimai bei išvaizda
* Vandens bakelio talpa
* Filtrai – lemia ne tik švaresnį orą, tačiau ir prideda priežiūros bei papildomų išlaidų
* Papildomos funkcijos pagal poreikį- vandens dezinfekcija pašildant, automatizuotas drėkinimas, kai drėgmė nukrenta žemiai numatytos ribos ir kita.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis