Smalkės – pavojingiau ir už baimę sušalti

Smalkės arba anglies monoksidas (CO) yra bespalvės, bekvapės dujos. Ypatingai pavojus apsinuodyti padidėja šildymo sezono metu, kada iš netvarkingose krosnyse, židiniuose ir katiluose deginamas kuras. Blogiausia tai, kad smalkės yra bespalvės ir bekvapės.

Šaltiniai

Anglies monoksidas, nors ir yra dujos, yra išskiriamas toli gražu ne tik įvairių dujinių prietaisų, tačiau praktiškai bet kurios šiuo metu naudojamos kuro rūšies. Netvarkingos krosnys, kieto, skysto bei dujinio kuro židiniai bei katilai, dujinės viryklės ir kita yra potencialūs anglies monoksido šaltiniai.

Simptomai ir požymiai apsinuodijus

Apsinuodijimą anglies monoksidu atpažinti dažnai nėra paprasta, nes simptomai dažnai sutampa su kitais negalavimais – apsinuodijimo maistu ar gripo požymiais. Kita problema – simptomų atsiradimas gali būti palaipsnis, nelabai pastebimas.

Labiausiai paplitę simptomai ir požymiai apsinuodijus smalkėmis:

Galvos skausmas
Pykinimas ir vėmimas
Galvos sukimąsis
Sąmonės aptemimas
Bendras silpnumas
Mieguistumas

Jei apsinuodija iškart visa šeima, dažniausiai įtariamas apsinuodijimas maistu, tačiau visuomet reiktų patikrinti ir apsinuodijimo monoksidu tikimybę. Nuolat gaunant nedideles CO dozes, ilgainiui gali atsirasti neurologinių sutrikimų – koncentracijos susilpnėjimas, emocinis nestabilumas.

Atsakykite į šiuos klausimus: ar niekas kitas daugiau nejaučia tokių pačių simptomų (įskaitant ir naminius gyvūnėlius)? Ar savijauta pagerėja, kai išeinate į gryną orą? Požymiai, kuriuos pastebėję, imkitės papildomų atsargumo priemonių:

- Suodžiai ar smalkių žymės aplink krosnį, katilą ar židinį bei ant sienų šalia jų.
- Dūmai patalpose, atsirandantys dėl nekokybiško dūmtraukio. Nors anglies monoksido neužuosite, pajusite kitus – degimo, smilkimo kvapus.

Efektyviausias būdas nustatyti smalkes yra įsirengti anglies monoksido detektorių. Užfiksavęs monoksido perteklių ore, toks prietaisas perspės garsiniu, taip pat dažnai ir šviesiniu signalu.

Vis dėlto, lengviausia ir ekonomiškiausia riziką sumažinti imantis labai paprastų bei logiškų žingsnių – nedelsti susitvarkyti netvarkingų šildymo įrenginių, užtikrinti tinkamą patalpos vėdinimą, atsižvelgti ir sutvarkyti kaminą bei ventiliacinės sistemos būklę.

Apsinuodijus smalkėmis pirmas žingsnis yra normalizuoti deguonies apykaitą. Asmuo apsinuodijęs smalkėmis išnešamas į lauką, kvėpavimui palengvinti rekomenduojama atsagstyti drabužius. Jei būklė neatsistato, būtina kviesti medikus ir atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smalkės ypatingai žalingos vyresnio amžiaus žmonėms, vaikams, nėščioms moterims ir tiems, kurių silpnesnės kvėpavimo takų, širdies ir kraujagyslių sistemos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis