Kiek kainuoja įsivesti dujas?

Apie dujas viešojoje erdvėje kalbama nuolat, tačiau ne visiems įdomūs šios temos politiniai aspektai. Dalis praktiškų namų savininkų dujas vertina kaip vieną iš sprendimų, įsirengiant namų šildymo sistemą - šildymas dujiniu katilu patogus, o dujų kaina šiuo metu yra palyginus nedidelė. Tačiau dujotiekį įsivesti - tai ne krosnelę pasistatyti, šis procesas yra ilgesnis ir sudėtingesnis. Pasidomėjome, kaip procesas vyksta, kiek laiko užima, už ką reikia mokėti ir kokiomis sąlygomis dujotiekio įvesti neįmanoma.

Šildymo dujomis pagrindiniai privalumai ir trūkumai.

Didžiausias šildymo dujomis privalumas - patogumas. Skirtingai nei kūrenant kieto kuro katilu, šildant nereikia rūpintis kūrenimu ar kuro sandėliavimu, kas ryte keltis sudėti malkų ar kas kelias dienas užpilti granulių, užtenka tik pareguliuoti norimą šilumą. Taip pat vienu pagrindinių privalumų šiandien tapo dujų kaina, kuri jau kuris laikas mažėja, tiesa, kietas kuras ir toliau išlieka pigiausia šildymo rūšimi.

Pagrindinis šildymo dujomis trūkumas - priklausomybė nuo tiekėjo. Didžiausias dujų tiekėjas gyventojams yra "ESO" (buv. “Lietuvos dujos”), jų tinklas išplėstas į didžiausius šalies miestus, tačiau Lietuvoje yra dar nemažai rajonų, kuriems dujos vamzdžiu netiekiamos. Tai Šilutė, Šilalė, Kelmė, Raseiniai, Joniškis, Skuodas, Molėtai, Kalvarija, Lazdijai, Varėna, Kupiškis, Rokiškis, Zarasai, Ignalina. Tauragės rajone šiuo būdu dar taip pat nėra galimybės šildytis, tačiau šiame rajone dujotiekis jau įrenginėjamas. Taip pat reikėtų išskirti ir Druskininkų savivaldybę bei Mažeikius - šiose vietovėse veikia tik privačiai nutiesti dujotiekiai. Druskininkų dujotiekis nutiestas iš Baltarusijos dar 2002 metais, dujų tiekimu rūpinasi “Druskininkų dujos”, Mažeikiuose dujotiekis atvestas 2007 m. nuo jau egzistuojančios atšakos, dujas tiekia bendrovė “Intergas”.

Atkreiptinas dėmesys, kad netgi dujofikavus rajoną, vamzdžiai nebūtinai pasieks visus atokiau esančius miestelius ar sodybas. ESO dujotiekių tinklas žymimas ir Registrų centro tinklalapyje regia.lt

Daugiau apie šildymą dujomis skaitykite čia: Ką reikėtų žinoti renkantis dujinį katilą

Jeigu dujotiekio vamzdis yra netoli jūsų sklypo, galima žengti pirmuosius žingsnius - pateikti prašymą konkrečiai įmonei. Įmonė pateikia savo atsakymą dėl prisijungimo sąlygų. „Labai retais atvejais pateikiamas neigiamas atsakymas, kurį lemia technines priežastys. Tarkime, neprijungiami netinkamos paskirties objektai, kuriuose dujų vartojimas negalimas. Be to, naujos dujų skirstymo sistemos neplanuojamos ir neįrengiamos neištirtose archeologinio ar povandeninio kultūros paveldo objektų ar vietovių teritorijose bei apsaugos zonose. Taip pat keblumų gali kilti, jei dujotiekio trasa planuojama tiesti per privačias žemes. Jei objektas senamiestyje, tai taip pat gali turėti įtakos galimybėms tiesti dujotiekį, nes galioja specialūs apribojimai. Pavyzdžiui, apskaitos įrenginių negalima statyti prie pastatų, sudėtinga būna akmeninį grindinį ardyti ir dažnai reikia atlikti archeologinius tyrinėjimus. Tai užtrunka laiko ir padidina darbų kainą“, - priežastis, kodėl kartais neįmanoma įsirengti dujotiekio vardija “ESO” atstovas Martynas Burba.

Tiesiant dujotiekį daugiausiai laimi tie, nuo kurių sklypo dujotiekis yra arčiausiai. UAB “Intergas” Mažeikių filialo direktorius Remigijus Kenstavičius mini, kad racionaliausias atstumas nuo vamzdžio yra 30 m. “Remiantis Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintais įkainiais, kai nuo mūsų skirstomo dujotiekio atstumas yra ne daugiau kaip 30 metrų, prijungimo kaina yra 848 eurai be PVM. Jei atstumas didesnis, papildomai už kiekvieną metrą savininkas turi sumokėti 33, 89 eurus. Todėl racionaliausia būtų sutilpti į minėtus 30 metrų. Tiesa, yra buvę atvejų, kai buvo tiestas ir dvigubai ilgesnis dujotiekis, bet tai nepasitaiko labai dažnai”, - pasakoja pašnekovas.

Analogiški prijungimo įkainiai bei sąlygos jiems taikomi ir Druskininkų savivaldybėje. ESO įkainiai priklauso nuo dujų sunaudojimo bei dujų paskirties. Šildantiems dujomis namus prijungimo įkainis, nepriklausantis nuo atstumo yra 200,79 euro, įkainis už dujotiekio metrą - 11,72 euro. Dujų paleidimo paslauga taip pat yra mokama. “Ją klientas užsako, kai įrengtos bendrovės (iki sklypo ribos) ir vartotojo (esanti kliento sklype ir pastate) dujų sistemos ir pasirašyta sutartis su dujų tiekimo bendrove“, - pasakoja M. Burba.

Kada pradėti. Kad netektų šalti žiemą laukiant prijungimo, specialistai rekomenduoja tuo pasirūpinti kuo anksčiau. Dujotiekio įsirengimo procesą sudaro du etapai – dokumentacija ir įrengimas. Dokumentacijos rengimo procesas pradedamas dar prieš statybą ir gali užtrukti apie 2 mėnesius. Tai apima topografinės nuotraukos parengimą (2 savaitės), projektavimo darbus (2-3 savaitės), statybą leidžiančio dokumento gavimą (iki 1 mėn.), leidimo kasimo darbams gavimą (2 dienos) ir kitus smulkesnius darbus, nurodo M. Burba

Po dujotiekio statybos pabaigos dokumentacijos tvarkymas dar gali užtrukti apie 1,5 mėn. Tai apima išpildomosios nuotraukos parengimą (2 savaitės), kadastrinių matavimų bylos sudarymą (apie 10 dienų) objekto statybos dokumentacijos paso išdavimą (apie 1 sav.), VEI pažymos parengimą (2 dienos) ir kitas statybos užbaigimo procedūras: kadastrinių matavimų bylos paruošimą, valstybinio statybos užbaigimo akto gavimą/deklaracijos tvirtinimą apie 1 mėn.

“Pati dujotiekio statyba gali užtrukti nuo 2 dienų (jeigu įrengtas dujotiekio įvadas) iki 1-2 savaičių stambaus objekto atveju. Jei sąlygos sudėtingos ir objektas didelis, gali užtrukti ir 1-2 mėnesius. Greičiausiai įrengti dujotiekį galime per 3-4 mėn., tačiau nerekomenduojame laukti paskutinės minutės, nes toks terminas realus, kai projektas nedidelis ir nekyla jokių keblumų su institucijomis, su kuriomis reikia suderinti atliekamus darbus”, - pataria pašnekovas.

R. Kenstavičiaus teigimu, laikas labai priklauso ir nuo paties vartotojo operatyvumo. “Priklauso ir kaip greitai duodami atsakymai, sumokamos įmokos, taip pat nuo metų laiko. Grubiai skaičiuojant įrengimas gali trukti nuo trijų iki šešių mėnesių. Net jei žmogus dujotiekiu pradeda pradeda rūpintis liepos mėnesį, žiemą jis galės šildyti be problemų. Net ir dabar tuo rūpintis nėra per anksti - pavasarį prasidėtų projektavimas, o gegužės-birželio mėnesiais jau būtų galima naudoti dujas. Prijungimo darbai vyksta ne visus metus - žiemą gruntas būna įšalęs, todėl dirbama maždaug nuo kovo-balandžio mėnesio iki lapkričio”, - nurodo pašnekovas.

Verta žinoti! Naujai įvestas dujotiekis gali pakoreguoti jūsų kiemo apstatymo ar apželdinimo planus. „Dujotiekis klojamas nuo 80 cm iki 1 m gylyje. Klojant dujotiekį būtina išlaikyti saugų atstumą nuo kitų komunikacijų. Dujotiekio apsaugos zonoje negalima statyti statinių, sodinti medžių, krūmų ar kitų želdinių. Apsaugos zona apima 2 m nuo dujotiekio ašies į abi puses“, - paaiškina M. Burba.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis