Kaip laikyti bulves, morkas bei obuolius per žiemą

Nors šiais laikais nėra nieko lengviau nei įsigyti vaisių ar daržovių, neretas mūsų mėgstame savo rankomis augintą derlių. Kartais juokaujama, kad pirktinė apdorota daržovė gali net ir aukštoje temperatūroje stovėti savaites negesdama, o štai savam derliui tokios sėkmės pritrūksta. Tačiau išmintingai laikant, kai kurios daržovės ir vaisiai ne tik "ištempia" keletą mėnesių, tačiau ir sulaukia pavasario. Štai keletas patarimų.

Bulvės

Palankiausios bulvių laikymo sąlygos – kai temperatūra yra nuo 2 iki 4 laipsnių, o santykinė oro drėgmė siekia 85–95 proc. Temperatūra gana specifinė, tačiau jei jos laikomos aukštesnėje temperatūroje, padidėja puvimo rizika, bulvės praranda masę, o gumbai gali greičiau sudygti.

Drėgmė ir temperatūra yra tos sąlygos, kurios turėtų būti pastovios – jų pokyčių reikėtų stengtis vengti. Jei temperatūra yra daugiau nei 10 laipsnių, bulvės pradeda gesti kur kas sparčiau. Pats didžiausias pavojus, kuris gali ištikti sandėliuojamas bulves – sausasis bei šlapiasis puvinys. Ypač pavojingas šlapiasis, nes jis ne tik nemalonus mums - skleidžia nemalonų kvapą, tačiau ir efektyviai užkrečia kitas bulves.

Kadangi užsiimant mėgėjiška daržininkyste specialiai bulvėms sąlygų vargu ar kursime, namų sąlygomis bulvių puvimo rizika išlieka reali. Tad reikėtų kartkartėmis patikrinti bulvių kaupą ir jas perrinkti, išmetant pradėjusias pūti daržoves. Kita vertus, to nereikėtų daryti dažnai, kadangi kiekvienas perkrovimas suaktyvina vidinius procesus.

Bulves geriausia laikyti rūsiuose, tačiau tokiu atveju reikia atkreipti dėmesį į jų sluoksnio storį – jis negali būti didesnis nei pusantro metro. Šiek tiek palankesnė žinia ta, kad viršutiniame sluoksnyje, iki 30 centimetrų esančios bulvės, pūva gerokai dažniau.

Morkos

Panašios sąlygos tinkamos laikyti ir morkas – temperatūra geriausia yra kiek aukščiau nei 0 laipsnių, santykinė oro drėgmė – taip pat panaši (iki 90 laipsnių). Idealu morkas laikyti mažais kiekiais medinėse dėžėse. Geriausios morkų savybės išsaugomos jas laikant drėgname smėlyje ar pjuvenose. Saugant nuo ligų taip pat rekomenduojama surinktą derlių pabarstyti kreidos milteliais. Prieš vartojimą, žinoma, tokias daržoves reikėtų gerai nuplauti.

Obuoliai.

Blogoji žinia ta, kad nerekomenduojama obuolių ir bulvių laikyti vienoje patalpoje – taip rizikuojate, kad obuoliai prisigers intensyvaus bulvių kvapo. Tai pablogins ir skonines jų savybes. Jei bulves laikote rūsyje, obuolius galite laikyti medinėse dėžėse balkone (ypač aktualu gyvenantiems daugiabutyje, kur rūsiai dažniausiai gana šilti bei sausi). Tiesa, jei balkonas nestiklintas, reikėtų apsaugoti juos nuo tiesioginės drėgmės, tačiau taip pat užtikrinti ir tinkamą ventiliaciją. Kita vertus, dažnas rūsys dar yra suskirstytas į atskiras patalpas, todėl vieną galite paaukoti vaisiams, o kitą – daržovėms.

Ideali laikymo temperatūra yra panaši ir siekia apie 1 laipsnį. Žinoma, patalpose sunkoka tokią pasiekti, tad bent jau reikėtų parinkti tokią vietą, kurioje temperatūra neviršytų 5 laipsnių. Taip obuoliai išsilaiko žymiai ilgiau – jie mažiau kvėpuoja ir garina vandens, ilgiau išlaiko skonines savybes. Geriausia, jei patalpos yra vėdinamos.

Pats įprasčiausias obuolių laikymo būdas – medinėse ar plastikinėse dėžėse. Obuoliai gana lengvai persigeria kvapais, todėl reikia atkreipti dėmesį, ar pati talpa neskleidžia stipraus kvapo. Dėžės gali būti plačios, tačiau geriau, jeigu jos nėra gilios – optimalu obuolius dėti iki 3 sluoksnių.

Norintys dar labiau apsaugoti juos nuo ligų, gali eiles perdengti lapuočių medienos drožlėmis (spygliuočiai skleidžia pernelyg intensyvų kvapą).

Obuolius bent kartą į mėnesį reikėtų apžiūrėti, tačiau geriau jų nejudinti, kol nėra reikiamybės. Dažnas perrinkinėjimas gali pabloginti jų išsilaikymą, kita vertus, natūralu, kad vienas obuolys gali lengvai užkrėsti visą dėžę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis