4 problemos verčiant palėpę gyvenamąja patalpa

Pagaliau savo palėpę nutarėte paversti gyvenamąja patalpa? Jums tikrai žinoma, kad čia reikės tiek šildymo sistemos, kurią greičiausiai tiesiog pakelsite aukštu į viršų ar elektros, tačiau egzistuoja ir specifinių, kitiems kambariams nebūdingų darbų.

Šilumos izoliacija

Tai esminis kriterijus – žinoma, po to, kai sugalvojote, kuo palėpę apšildyti. Kadangi name greičiausiai jau yra šildymo sistema, galvoti daug nereikės, beliks tik įgyvendinti. Tačiau dėl apšiltinimo reikės pasistengti papildomai.

Gali būti, kad jūsų stogas jau yra apšiltintas, tačiau jei patalpa po juo yra negyvenama, tai retas atvejis. Paprastai tokiu atveju yra šiltinama perdanga, mat taip pigiau ir paprasčiau. Tačiau nuo šiol palėpė bus integrali jūsų namo dalis, tad ir rūpintis ja reikės atitinkamai.

Iš esmės galima išskirti du būdus tai padaryti - dengti putomis (ekovata, termovata) arba naudoti šilumos izoliacijos plokštes (polistirolą, mineralinę stiklo, akmens vatą).

Vieno tvirto patarimo, kurį būdą pasirinkti nėra, kadangi tai labai priklauso jūsų palėpės ir galimybių. Pavyzdžiui, purškiamos apšiltinimo sistemos yra atliekamos specialistų su specialia technika, tad jų atlikti patys negalite, be to, jos brangesnės. O pavyzdžiui, šilumos izoliaciją iš akmens vatos įsirengti galite ir patys, taip sutaupydami. Kita vertus, izoliuojant palėpę pats svarbiausias kriterijus yra sandarumas, o šioje vietoje pranašumas stovi užpurškiamų medžiagų pusėje. Ne dėl to, kad polistirolo ar mineralinės stiklo vatos sluoksnio nebūtų galima įrengti sandariai - tiesiog dėl jų savybių, purškiamomis medžiagomis tai padaryti paprasčiau.

Taip pat nepamirškite, kad per stogą iš namų išeina nuo ketvirtadalio visos šilumos, tad reikia ne tik žiūrėti į tai, kas patogiau, o į konkrečius prie produktų deklaruojamus šilumos varžos skaičius. Šis rodiklis lemia, kad vienų medžiagų sluoksnis galės būti plonesnis nei kitų, o kitoms gali tekti papildomai didinti gegnių aukštį - tai ir papildomos išlaidos.

Išsamiau apie stogo apšiltinimą: Didžiausios stogo apšiltinimo klaidos

Išsamiau apie stogus: Skirtingos stogų dangos - jų privalumai ir trūkumai

Keletas pagrindinių medžiagų savybių:

Mineralinė stiklo vata – vienas iš pigiausių variantų, tačiau reikia saugoti nuo drėgmės, antraip praras savybes.
Akmens vata – Stabili ir nedegi, tačiau taip pat bijo drėgmės bei yra neekologiška.
Ekovata – atspari drėgmei, nedegi, sandari tačiau brangesnė, be to, būtina speciali įranga
Termovata – purškiama, tad ypač sandari, laidi vandens garams, bet yra degesnė ir brangi.

Tyla

Jei namas senas ir jam šiaip ar taip reikia remonto, gali būti, kad pasikeisite ir stogą. Atkreipkite dėmesį, kad nuo šiol palėpės gyventojui reikės komfortiškų gyvenimo sąlygų. Kai kurios stogo dangos yra “garsesnės” už kitas - žinomiausias atvejis yra skardinės-metalinės stogo dangos. Lietaus lašai krisdami ant tokios dangos kelia didesnį triukšmą nei krisdami ant čerpių, bituminių čerpių, ar "žaliojo" stogo. Tiesa, metalinių stogų gamintojai šią problemą supranta, todėl siūlo keletą variantų, vienas kurių yra specialios tarpinės įsirengimas. Tai sumažins triukšmo lygį, tačiau kainuos papildomai. Taip pat kaip garso izoliacija veikia ir šilumos izoliacijos sluoksnis.

Nepamirškite ir langų - įsigydami stoglangius pasidomėkite jų galimybėmis sugerti triukšmą, kadangi ant stiklo pateks daugiau lietaus nei standartiniame lange.

Jei palėpė yra viršutiniame aukšte, kuriame niekas dažnai nevaikšto, nešoka ar kitaip netriukšmauja nuo šiol viskas greičiausiai pasikeis. Dėl šios priežasties verta apsvarstyti ir kitus garso izoliacijos aspektus, ypatingai jei perdanga tarp aukštų yra medinė.

Išsamiau apie garso izoliaciją: Garso izoliacija - sritis, kurioje padaryti klaidų labai lengva

Daugiau šviesos

Shutterstock nuotr.

Palėpės dažnai buvo projektuojamos kaip papildomos namo dalys, atliekamos dalys ar tiesiog dalys, kurių turėdami šlaitinį stogą neišvengsite, todėl dažniausiai ten nėra didelių langų bei elektros. Norint gyventi šioje patalpoje pilnavertiškai, tai turės keistis.

Elektra palėpėje reikalinga ir bendram darbui, kadangi neįsivaizduojame savo gyvenimo be įvairių prietaisų. Apšvietimą reikia gerai įvertinti ir netgi ilgiau pasėdėti prie jo projekto, kadangi palėpė nėra tradicinis nesudėtingas kambarys - šviesos kritimo kampas juose gana specifinis, todėl tiesiog įrengus vieną šviestuvą, bus nemažai mažai apšviestų zonų.

Dirbtinis apšvietimas turėtų būti tik papildomas šviesos šaltinis. Efektyviausias sprendimas tam įgyvendinti palėpėje būtų stoglangiai, kurie padidins natūralios šviesos srautą.

Išsamiau apie stoglangius: Ką reikėtų žinoti renkantis ir projektuojant stoglangius

Patogesnis užlipimas

Anksčiau į palėpę lipdavote tik prireikus - galbūt pasirausti senuose daiktuose, o galbūt ten netgi džiaustote skalbinius šaltuoju metų laiku. Bet kokiu atveju, nuo šiol gyventojas palėpės laiptais turės lipti bent du kartus per dieną - atsikėlęs nulipti, o vakare užlipti. Tokiu atveju, daug patogiau jei palėpės laiptų statumas siekia standartiniams laiptams rekomenduojamus <45 laipsnius. Tiesa, laiptai užima daug vietos, o kuo jie gulstesni, tuo daugiau išmonės reikia parodyti juos projektuojant.

Shutterstock nuotr.

Išsamiau apie laiptus: 4 naudingi patarimai įsirengiantiems laiptus

Palėpėms tinka visi standartiniai laiptų tipai, tačiau jei tokie laiptai nebuvo specialiai projektuoti, juos įgrūsti į namą gali būti gana sudėtinga. Išeitimi kai kam tampa specialūs ištraukiami palėpių laiptai - kopėčios.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis