Keramzitbetonio blokeliai – kas tai ir kuo jie pasižymi

Jau seniai užmarštyje tie laikai, kai statantis mūrinį namą viskas buvo aišku - paimsiu keraminę ar silikatinę plytą, mūrysiu ją ant kitos, kol susimūrysiu sienas. Žinoma, taip galima daryti ir šiandien, tačiau atsiradus įvairių rūšių blokeliams, namų savininkai pradėjo skaičiuoti ne kur pigiau įsigyti statybinės medžiagos, tačiau ir žiūrėti į jos savybes. Viena tokių medžiagų - keramzitbetonis.

Kas yra betonas visi gerai žinome, tačiau kas yra keramzitbetonis? Visų pirma reikėtų išsiaiškinti kas yra keramzitas. Keramzitu vadinamos degto molio granulės, turinčios savotišką struktūrą – iš išorės jas supa kietas lukštas, o viduje - porėta struktūra. Gaminant keramzitą, molis degamas 1150°C temperatūroje.

Keramzito granulės naudojamos buityje daugelyje sričių - gali būti naudojamas apšiltinimui, garso izoliacijos pagerinimui tarp namo perdangų, pagrindas ant grunto įrengiamoms grindims, kaip užpildas gali pakeisti žvyrą ar smėlį. Jis beveik nėra veikiamas ne tik išorinių atmosferinių veiksnių, tačiau ir kenkėjų.

Štai kaip atrodo grynas keramzitas:

Shutterstock nuotr.

Gaminant blokelius naudojamos būtent šios keramzito granulės, kurios cemento pagalba yra surišamos ir supresuojamas statybinis keramzitbetonio blokelis, tad naudingąsias medžiagos savybes išlaiko ir jūsų būsto sienos.

Naudingos keramzitbetonio blokelių savybės

* Dėl savo atsparumo degumui keramzitbetonio blokeliai itin tinka mūryti atsparumu karščiui pasižyminčius objektus - tokius kaip kaminai, sienos šalia židinių ir panašios vietos.

* Keramzitbetonis yra atsparus ir šalčiui bei drėgmei, tačiau gerai praleidžia vandens garus (“kvėpuoja”), dėl ko nepūva ir nepelija. Tad gerai tinka vėlyvai statybai - net jeigu nespėjote apdailinti namo iki žiemos keramzitbetonio siena išlaikys žieminius išbandymus. Nepaisant to, kad keramzitas, kaip minėta, yra porėta medžiaga, daugelis jo porų yra uždaros, todėl praktiškai nesugeria skysčių.

* Tokie blokeliai yra gana lengvi, tad su jais lengva dirbti ir juos apdirbti, ką padaryti yra sunkiau nei, pavyzdžiui, pasirinkus keraminius blokelius. Taip pat tokia savybė praverčia, kai sumūrytoje sienoje prireikia ką nors nutiesti, tarkime, įrengti elektros instaliaciją.

* Jei paimtumėte keramzito blokelį, pastebėtumėte jo ypatingą faktūrą. Sumūrijus sieną iš tokių blokelių, jų nereikia gruntuoti, jei sienų apdailai pasirenkate tinką, kadangi šis gerai sukimba su ruplėtu keramzitbetonio blokelio paviršiumi.

Kas atbaido nuo keramzitbetonio blokelių naudojimo

Savaime šie blokeliai pasižymi geromis savybėmis, tačiau dažniausiai medžiagą renkamės ne vien todėl, kad ji gera, tačiau lyginame, ar nėra patrauklesnių alternatyvų. Ir iš tiesų, keramzitbetonis dalijasi rinką su įvairių rūšių blokeliais, tačiau joje nėra vienvaldis lyderis.

Tai lemia dvi sąlygos - kaina bei kai kurių kitų rūšių laidumas šilumai. Tokių blokelių kaina yra aukštesnė nei akytojo betono (silikatinių), šilumos varža keramzitiniai blokeliai jiems taip pat kiek nusileidžia.

Taip pat šie blokeliai nėra patys atspariausi - jų atsparumas gniuždymui vidutinis, 3 ir 5 MPa, priklausomai nuo pasirinktų blokelių. Dėl šios savybės sienas gali tekti papildomai armuoti bei stiprinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis