Medžių balinimo ABC: viskas paprasčiau, nei gali pasirodyti

Vaismedžių balinimo nauda – neabejotina. Tačiau ne visų sodų kamienai vėlų rudenį nudažomi baltai. Kaip atlikti šį svarbų ir netgi smagų darbą, trumpą abėcėlę sudarė modernūs apželdinimo kursai Geltonas karutis.

A. Pasiruošimas


Tinkamas laikas – lapkritis. Pasirinkite vėsią sausą dieną: jei prognozuojami lietūs, vėliau jie gali nuplauti visą jūsų darbą; jei bus minusinė lauko temperatūra, balinimo mišinys stings ir bus sunku padengti juo kamienus. Tad dabartinės gražios lapkričio dienos – tobulos vaismedžių balinimui.


Pradėkite nuo gero nusiteikimo ir specialaus mišinio medžių balinimui. Jau nebe tie laikai, kai reikėjo žinoti, kaip gesinti kalkes, kokiomis proporcijomis maišyti ir pan. Dabar galite nusipirkti gatavą mišinį, kurio miltelius sumaišysite su vandeniu. Viskas! Jame yra visų reikalingų dalykų: tinkamas kalkių ir klijų santykis, taip pat gali būti molio, antiseptikų ar kitų priedų. Maišykite plastikiniame tvirtame kibire. Palikite pastovėti kelioms valandoms ir eikite gerti kavos.


Pagrindinė balinimo užduotis – apsaugoti medžio kamieną nuo ankstyvos pavasario saulės poveikio. Tamsus kamienas gerai sugeria saulės spindulius, tačiau naktys būna dar šaltos. Dėl tokių ekstremalių temperatūrinių skirtumų kamieno žievė gali supleišėti, tapti neatspari ligoms. Nudažytas baltai kamienas atmuša saulės spindulius, tad tampa ne toks pažeidžiamas. Sakoma, kad jaunus medelius, kurių kamienas dar lygus ir elastingas, galima dažyti net ne su specialiu mišiniu, o tiesiog baltais dažais. Bet kuriuo atveju tokį darbą darome vėlų rudenį, nes pavasarį dažyti jau nėra prasmės.


B. Kamienų nuvalymas


Jei medelis jaunas, tai kamieną dažyti reikia, tačiau specialiai papildomai ruošti visiškai nebūtina. Tad jeigu jūsų vaismedžių sodas dar visai naujas, šitą abėcėlės dalį praleiskite.


Jei vaismedžiai jau subrendę, žievės storos ir supleišėjusios, šitą darbą teks padaryti. Jūsų paruoštas mišinys turi pastovėti, todėl dabar imkitės žievių šalinimo. Nuimkite jų tiek, kiek galimai nukristų pavasarį, arba tiek, kiek braukiant su ranka tiesiog užkliūna ir atsiplėšia. Patogu šitą darbą daryti su kietu metaliniu šepečiu – braukote per kamieną ir žievės pačios krenta. Taip pat galima naudoti peilį ar kitokį aštrų įrankį. Nereikia pernelyg gramdyti, kad kamieno nepažeistumėt. Ant žemės paklokite audeklą ar agroplėvelę, kad žievės kristų ant jos ir galėtumėte vėliau išnešti sudeginti.


Sodininkystės specialistė Ingė Auželienė pasakoja, kad brandiems vaismedžiams pavasario saulė gal ir nepadarys didelės žalos. Tokius vaismedžius baliname daugiau dėl apsaugos nuo kenkėjų. Būtent rudens pabaigoje vabaliukai, kirminukai ir kitokie gyviai sulenda po žievėmis pasislėpti ir peržiemoti. Nuimdami žieves ir balindami medžius, tuo pačiu pašaliname kenkėjus ir dezinfekuojame. O nuimtas žieves geriausia išnešti ir sudeginti, jei tik turite tokią galimybę.


Kamienų žievių valymas – aktyvus darbas, todėl jei sodas didelis, bus gera mankšta ir kojoms, ir rankoms, ir nugarai stiprinti. Juk pasirinkote gerą rudenišką dieną, išnaudokite ją.


C. Balinimas


Paskutinė žavingoji darbo dalis. Praėjo kelios valandos nuo mišinio užmaišymo (etiketėje ieškokite kiek reikia palaukti), dabar dar kartą permaišykite, kad visi elementai pasiskirstytų tolygiai. Kai mišinys jau geros tirštos konsistencijos, kai medžių kamienai jau paruošti, pradedam balinimą. Tinkamai apsirenkite, kad nebijotumėt apsitaškyti, pasiimkite teptuką ir pirmyn. Tokiam darbui tinka paprastas platus statybinis teptukas. Kuo ilgesni jo šeriai, tuo gilesnius tarpus tarp žievių pasieksite. Medžio kamienas balinamas daugmaž iki pirmųjų šakų.


Rudeninis medžių balinimas smagus tuo, kad darbo rezultatas aiškiai matomas. Vaismedžių sodas tampa ne tik apsaugotas nuo ankstyvos pavasario saulės, išvaduotas nuo dalies kenkėjų, bet ir tiesiog gražus pažiūrėti.


Šaltinis: https://geltonaskarutis.lt/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis