EPDM stogo danga: privalumai ir trūkumai

Dengiant sutapdintuosius arba plokščiuosius stogus, pasirinkimo nėra tiek daug, kiek kalbant apie šlaitinius. Kartais tai tik pliusas - nereikia rūpintis estetika, o rinktis vadovaujantis praktiškai sumetimais. Tokias kaip ilgaamžiškumas, kuris yra vienas pagrindinių EPDM dangos pliusų. Kokių dar privalumų ir trūkumų ši danga turi?

Kas tai yra?

EPDM yra viensluoksnė membrana, skirta plokštiems stogams dengti. EPDM yra sintetinis iš vulkanizuoto kaučiuko/gumos pagamintas produktas.

Šia danga dengiama vienu plonu 1,1 -1,5 mm. sluoksniu. Dažniausiai dengiama 1,3 -1,5 mm. storio sluoksnio danga. Danga yra lanksti ir atspari UV spinduliams, tampri, elastinga, tvirta, saugi.

Kitos populiarios viensluoksnės stogų dengimo medžiagos:

PVC (polivinilchloridas) danga
Polimerais modifikuotas bitumas
.

EPDM danga gali būti:

* užlydoma ant stogo karštu oru;
* pritvirtinama;
* tiesiog klojama.

Ant gyvenamųjų namų stogų danga dažniausia užlydoma. Danga tiesiog užklojamas stogas, po ja pilami specialūs klijai, tuomet, naudojant specialų šepetį, danga yra stumiama taip, kad neliktų po ja oro burbuliukų. Atskiri dangos lakštai perdengiami, klijuojant vieno lakšto kraštą ant kito, krašteliai sutvirtinami klijais ar specialia juosta.

Danga gali būti ir mechaniškai tvirtinama. Tam yra naudojami specialūs “užtrauktukai”. Naudojant šią sistemą, bus užtikrintas vandens nepraleidžiamumas.

Dangą galima ir tiesiog pakloti – ją reiktų tuomet prispausti tam tikru svoriu, pavyzdžiui, užpilti skalda. Tokia improvizuota sistema išlaikys dangą, tik apsiskaičiuokite užpilamos skaldos svorį, kad stogas išlaikytų šį papildomą svorį.

Tokia danga galima saugiai kloti ir baseinų, tvenkinių dugnus, vandens bokštus, nuotekų rezervuarus ir panašiai.

Pagrindinis tokios dangos trūkumas - aukštesnė už alternatyvias dangas gaminio kaina.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį, kad tokia danga skiriasi nuo bituminės dangos ir bus daug naudingiau, jei šį darbą atliks žmogus jau turintis patirties. Tad nors kito tipo dangas galite užsidengti ir patys, ilgaamžiškumui užtikrinti geriau pasikliauti profesionalu.

Kita bėda, kad šis metodas nėra itin senas ir gerai pažįstamas, tad ne visi stogų dengimo ekspertai, nors ir gali uždengti bitumą, turi pakankamai patirties su tokia danga. Turbūt nereikia nė sakyti, kad EPDM savo geriausias savybes atskleidžia tada, kai yra visiškai sandari.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis