Hidroponinis daržas kambaryje vėlyvą rudenį ir žiemą

Norite – tikėkite, norite – ne, tačiau žiema gali tapti puikiu metų laiku daržui auginti. Ne bet kokiam, o daržui kambaryje. Tai taip pat puikus laikas išdrįsti bei paeksperimentuoti su tais augalais ar daržovėmis, kurių išbandyti pasisodinti nedrįsote vasaros metu.

Ką patartina sodinti?

Pats geriausias dalykas, kalbant apie daržą namuose, yra tai, jog, nepriklausomai nuo to, kokius auginimo metodus naudosite – hidroponiką ar kitą metodą, jūsų daržas žaliuos ištisus metus. Žinoma, yra keletas išimčių, nes kai kuriems augalams reikia sukurti ypatingą aplinką, sąlygas. Laikydamiesi kelių taisyklių, sugebėsite gauti derlių ištisus metus.
Šiuos augalus galima auginti naudojant hidroponiką (metodą, kurį naudojant nereikalinga žemė):

Špinatai
Pomidorai
Morkos
Brokoliai
Briuselio kopūstai

Apie pagrindinius hidroponinio daržo įrengimo principus galite perskaityti ČIA

Ką prieš sodindami turite nuspręsti:

Nors augalai augs kambaryje, jie vistiek laikysis sezoniškumo. Net ir sukūrę idealią augalui aplinką, galite pastebėti, jog jis vis tiek reaguoja į žiemos periodą.

Keli patarimai, kaip sukurti palankią terpę žiemos darželio augalams.

Šviesa

Dienos trumpėja, todėl augalams prireiks papildomo apšvietimo. Be abejo, papildomas apšvietimas – papildomos išlaidos. Optimaliausias variantas – įsigyti ir naudotis laikmačiu, kuris reaguotų į šviesos kiekį, ir, prireikus augalams papildomos šviesos, pats įsijungtų. Šviesos galingumą galima padidinti ir naudojant įvairius atšvaitus, kitus atšviečiančius paviršius.

Šiluma

Kaip reikės papildomos šviesos, taip reikės ir papildomos šilumos. Venkite staigių temperatūros šokinėjimų, pasikeitimo. Palaikykite vienodą temperatūrą. Prižiūrėkite, kad termometro stulpelis nenukristų žemiau 15,5 laipsnių C.

Drėgmė

Oras žiemą tampa sausesnis – tai sakytina ne tik apie lauką, bet ir orą kambaryje. Šildymo sistemos džiovina orą, o augalai nemėgsta drėgmės trūkumo. Nors hidroponiniu būdu auginami augalai visuomet gauna drėgmės bei mineralinių medžiagų per šaknis, tačiau ir oru jie turi gauti pakankamai drėgmės, kad vykdytų fotosintezę. Jei jaučiate, jog drėgmės per mažai – įsigykite bei naudokite oro drėkintuvą. Kai kurie augalai mėgsta, kuomet jų lapai yra apipurškiami vandeniu.

Tačiau visuomet žinokite saiką – nuo per didelės drėgmės galite įsitaisyti pelėsį. Nepamirškite vėdinti ir sekite augalų būklę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis