Namo pamatų problemos: kaip jas spręsti?

(1)

Siūlome kelis patarimus, kad nedidelės bėdos nepavirstų į dideles ir brangias.

Laiku pastebėti bei panaikinti maži trūkumai užkerta kelią dideliems ir brangiems remontams. Pamatų remontas nėra pigus. Kuo anksčiau pastebėjote ir sutaisėte – tuo daugiau pinigų sutaupėte.

Keturi pagrindiniai įspėjamieji ženklai, kad pamatus reikia apžiūrėti

Visi namai bėgant metams „pasėda“, bet minimalūs nukrypimai dažnai yra daugiau mažiau normalu. Tačiau privalote atidžiai stebėti, ar neatsiras kitų ženklų, pranašaujančių apie gręsiančias didesnes bėdas:

1. Namo durys pakrypsta tiek, kad sunku jas uždaryti.

2. Sienose, ypač aplink duris, langus bei sienų ir lubų sandūroje atsiranda įtrūkimų.

3. Grindų ar sienų plytelės pradeda eižėti.

4. Sunkiai atsidaro ar užsidaro langai, kurie iki tol atsidarydavo lengvai.

Pirma: apžiūrėkite iš išorės

Iš lauko pusės atidžiai apžiūrėkite, ar namo pamatuose nėra įtrūkimų. Sienos turi būti lygios, neįtrūkusios. Patikrinkite gulsčiuku sienos pasvirimo kampą.

Jei matote akivaizdžių nelygumų, pamatai nelygūs ar įtrūkę, gali būti, jog buvo paplautas dirvožemis, kaupiasi drėgmė, pamatai yra papildomai slegiami.

Antra: patikrinkite stiprumą

Jei pamatai buvo lieti iš monolitinio betono, bet įtariate, jog jis nėra pakankamai tvirtas – išbandykite tvirtumą paprastu atsuktuvu – pabadykite, betonas turi išlikti nepažeistas, tvirtas, neįskilti ar įlinkti. Atsuktuvas negali palikti jokių žymių. Jei visgi atsuktuvas paliko žymių ar atlūžo gabalėlis pamatų, vadinasi, pamatai silpnėja. Galbūt kalta bloga mišinio sudėtis, gal pamatai sugeria per daug drėgmės.

Trečia: patikrinkite konstrukciją

Pamatai turi ir kitų sudedamųjų dalių – atramų, tvirtinimų. Patikrinkite iš vidinės pamatų pusės – rūsio. Visos atramos turi būti tiesios, nesulinkusios. Visos atramos, tvirtinimai turi atrodyti lygiai taip, kaip jie atrodė tik pastačius namą. Taip pat stebėkite, ar nėra šlapių vietų ar net balučių. Atsuktuvu ar yla patikrinkite, ar neįsimetęs puvinys į medines konstrukcijas. Jei radote puvinio – galbūt aplink pamatus yra prastas drenažas.

Ką reiškia įtrūkimai pamatuose?

Veikiami aplinkos veiksnių, pamatai kinta nežymiai. Jei visgi pamatai pradeda trūkinėti – jie nebuvo pakankamai geros sudėties. Tačiau betoniniai ir blokiniai pamatai gali įtrūkti, ir kartais tai yra visai nepavojinga bei normalu. Svarbiausia – atpažinti, kurie įtrūkimai yra nereikšmingi, o kurie – rimti.

Keli įtrūkimų tipai:

Įtrūkimai tarp betonų blokelių, siūlių sutrūkinėjimai dažniausiai yra pakankamai nereikšmingi.

Pavieniai L formos įtrūkimai, ypač einantys žemyn, taip pat nėra stiprus pavojaus signalas. Tačiau būtų ne prošal plyšius užsandarinti, sutvirtinti, bei labai atidžiai apžiūrėti rūsį ir išnaikinti drėgmę.

Laiptiški įtrūkimai tarp mūro siūlių yra pavojingesni, ypač, jei pastebite išsipūtimus ar įtrūkimai yra žymūs, platesni negu pusė centimetro. Tokių įtrūkimų priežastimi gali būti netinkamas lietvamzdžio tvirtinimas, pratekėjimas ar kita drėgmė.

Horizontalūs įtrūkimai yra patys rimčiausi. Galbūt drėgmės prisotintas dirvožemis šalo ir taip plėtė, spaudė ir niokojo pamatus arba žemė, kurioje stovi namas, smarkiai kinta, reaguodama į drėgmės kaitą.

Profesionalo nuomonė

Visuomet praverčia profesionalo nuomonė, nes tik jis gali tiksliai nustatyti, ar įtrūkimas yra rimtas įspėjamasis ženklas. Jei turite rimtų abejonių – vertėtų samdyti architektą ir atlikti pamatų vertinimą.

Praktiniai patarimai tvarkant įtrūkimus

Yra keli būdai, kaip užtaisyti pamatų įtrūkimus:

- Įtvirtinti specialias plienines sąvaržas;

- Tvirtinti anglies pluošto tinklelį, klijuojant epoksidinės dervos klijais;

- Tvirtinti sraigtiniais varžtais ar betoniniais stulpeliais (atramomis);

- Žinoma, kartais tenka keisti pamatus į visiškai naujus.

- Mažus įtrūkimus (mažesnius, negu 0,5 cm.) galima uždažyti specialiais dažais. Periodiškai reiktų patikrinti, ar dažai nesutrūkinėjo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis