Skalūnai – ir stogams, ir fasadams

Skalūnai dėka prieš pora metų vykusių įvykių dažniausiai žinomi kaip uolienos, keliančios sumaištį ir skaldančios visuomenę. Tačiau statytojams ir projektuotojams ši medžiaga žinoma kaip labai atspari ir solidi danga, skirta stogui ir fasadui. Tikime, kad ši tema labiau domina ir jus. Tad kas tas skalūnas ir kaip jis panaudojamas?

Kas yra skalūnas? Skalūnas terminų žodyne apibrėžiamas kaip plonai skylanti uoliena. Jų yra daugybė rūšių ir skirstymų, tačiau statybose dažniausiai naudojamas akmens skalūnas. Skalūnai yra kasami kasyklose, vėliau apdirbami į numatytas formas, tuomet pasiekia vartotojus. Dėka savo formavimosi ypatumų, jie pasižymi dideliu atsparumu atmosferos sąlygoms.

Privalumai:

Išvaizda. Jūsų namas bus „tas namas, dengtas skalūnu“. Šiais dienai tai vienas įspūdingesnių pasirinkimų, išskiriantis jį iš kitų. Šia medžiaga galima dengti ne tik stogą, tačiau ir fasadą, įrengus medinį karkasą (reikalingas tam, kad sudarytų ventiliacinį tarpą) ir plyteles tvirtinant prie jo. Tad galima netgi susikurti vientisos modernios išvaizdos namą, savotiškai "įvilktą" į skalūną. Neoficialiai teigiama, kad į namus su čerpine stogo danga palankiau žiūri galimi būsto pirkėjai – galime įtarti, kad skalūnas jiems sukeltų labai panašius jausmus.

Techniniai parametrai. Statyboje naudojamas skalūnas įvardijamas kaip labai atsparus atmosferiniams reiškiniams, kadangi formuojasi po žeme. Jis taip pasižymi nedideliu įmirkimu, ir stebėtina, nedideliu degumu. Atsparus temperatūros pokyčiams. Ilgaamžiškumas yra viena pagrindinių deklaruojamų tokios medžiagos savybė – jiems dažnai suteikiama iki kelių dešimtmečių garantija, tačiau nemažai gamintojų skalūno pristatymuose vartotojams mini ir skaičių 100 – panašiai tiek metų galima tikėtis skalūno tarnavimo. Žinoma, viskas priklauso nuo dengimo ir kokybės. Stogo ir fasado priežiūra standartinė.

Shutterstock nuotr.

Natūralumas – skalūno stogams skirta danga būna be priemaišų, o atsižvelgus į tai, kad, kaip formuojasi šis akmuo, skalūną galime statyti į vieną ekologiškumo pakopą su natūraliais mediniais, šiaudiniais ar nendrių stogais, tiesa pirmieji pasižymi kur kas didesniu atsparumu.

Trūkumai:

Kaina. Kainos skiriasi priklausomai nuo gamintojo, tačiau kalbant apie stogo dangas, skalūninė taiko į aukštesnių kainų kategoriją, ypač jei perkate kokybišką skalūną. Kokybiškas skalūno stogas turėtų išlaikyti savo spalvą ir savybes, nesioksiduoti eksploatavimo metu. Brangiau kainuoja ir tokios dangos įrengimas.

Mechaniški pažeidimai. Nepaisant to, kad skalūnas yra labai patvari medžiaga, ant plonesnių plytelių užlipus ar stipriau jas pažeidus, jos lengvai skyla. Pakeisti plytelę gali būti komplikuota užduotis, įvertinant pakaitinės čerpės spalvos skirtumus.

Shutterstock nuotr.

Spalvingumas. Skalūnui būdinga spalva – pilkšvai juoda. Vis dėlto, galima rinktis iš kitokių pasirinkimų - tiek žalsvos, melsvos, rausvos ir kitų atspalvių. Ir nors atspalviai yra išskirtiniai ir gausiai varijuojantys, ryškių spalvų, būdingų kitoms stogo dangoms galite pasigesti. Tradiciškai rinkoje pateikiama skalūninė stogo danga yra tamsesnių atspalvių, o tai patiks ne visiems.

Kiti kriterijai.

Tokių stogų minimalus nuolydis, priklausomai nuo rūšies, yra 25–30 laipsnių. Skalūnas yra sunki stogo danga, tiesa, dangos svoris didelio skirtumo pasirinkime nesudaro. Audrų ir stiprių vėjų atveju, džiaugsitės, nes vėjui bus sunkiau nuplėšti stogo dangą, žinoma, konstruojant reikės keleto papildomų tvirtinimo sprendimų. Tačiau kaip žinome, stogai projektuojami atlaikyti kur kas didesnį svorį žiemos metu, kai dangą užkloja sniegas.

Atsakymas į klausimą, ar gebėsite tokį stogą uždengti patys priklauso tik nuo jūsų pačių – yra praktinių atvejų, kai stogą ir fasadą juo užsidengė pats šeimininkas. Tačiau tinkamas įrengimas yra raktas į tokio stogo ilgaamžiškumą, tad jei nesate linkę rizikuoti, verta patikėti tai profesionalams. Kadangi tokie stogai nėra dažni, eilinio stogdengio gal ir nenorėsite rinktis, tad reikės kreiptis į vieną iš tų, kurie jau turi patirties su tokiais stogais. Tai kainuos.

Jeigu vis dėlto imtumėtės jį dengti pats, idealu, jeigu rastumėte jau įrengtą namą su skalūnu ir gautumėte leidimą jį apžiūrėti. Užduokite klausimus ir viską išsiaiškinkite – skalūnas yra ne vienerių metų ir nepigi investicija, todėl labai svarbu viską atlikti tinkamai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis