Akmenys alpinariumams, tvoroms ir kraštovaizdžiui - kur juos rinkti, o kur geriau neliesti?

Prieš pora dešimtmečių toks klausimas praktiškai net nebūtų iškilęs – greičiau klaustumėme, kuriose vietose jų sukaupta daugiausiai. Vis dėlto, nuolatos kylantis gyvenimo lygis leido skirti daugiau dėmesio savo namų aplinkos puošybai, o akmuo tam puikiai tinka. Iš laukų ir pamiškių dingstant akmenims, kai kurie žmonės imasi net ir desperatiškų sprendimų.

Nors mėgstama kalbėti, jog viskas jau išrinkta, tai ne visai tiesa. Tiesa, kad susidomėjimas akmenimis taip išaugo, kad pasilikęs krūvą akmenų savo kolektyviniame sode lauko židinio mūrijimui, atvykęs gali ne tik rasti aprinktą krūvą, tačiau blogesniu atveju jos visai neberasti. Tai nereiškia, kad visi akmenys apylinkėje surinkti, tiesiog kažkas sumanė pasinaudoti jūsų darbu ir nesivarginti ieškoti patys. Tai laikoma vagyste.

Kaimyno sklypas ir yra viena svarbiausių vietų, kur akmenų nepatartina ieškoti. Akmenys, kaip ir praktiškai visi objektai esantys privačiame sklype, yra savininko nuosavybė. Tiesa, vis dar ne visi žiūri į akmenis kaip į brangenybę, tad reikėtų tiesiog pakalbėti su savininku - galbūt jis mielai leis jums juos turėti ar atiduos už simbolinę kainą.

Gamtoje akmenis galima rinkti pakankamai laisvai, tačiau reikia prisiminti keletą dalykų. Visų pirma, aršus natūralių akmenynų ardymas gali užtraukti gamtosaugininkų nemalonę. Ypač reikėtų būti nuosaikiems saugomose teritorijose - gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose, saugomuose riedulynuose ar akmenynuose, atodangose ar yra paskelbti paveldo objektu. Viešose vietose akmenis galima rinkti įsitikinus, kad jie nėra dalis puošybos ar techninių sprendimų, netgi ar nėra kultūros paveldo dalimi.

Didesnius kaip 0,5 m3 akmenis draudžiama sprogdinti, pjaustyti ar kitaip naikinti, nebent turite Aplinkos ministerijos leidimą.

Akmenų rinkimas pareikalaus kantrybės, darbštumo ir žinių. Gera taktika norintiems rinkti akmenis, gali būti tiesiog atkreipti dėmesį į galimas radimvietes kur nors keliaujant ir kas kart parsivežant vieną kitą akmenį. Jei žinote konkrečių vietų, kuriose galima rasti akmenų, galima į akmenų “medžioklę” išsiruošti su didesniu automobiliu. Esant progai galite paklausinėti apie tai savo draugų gyvenančių kaime ar priemiesčiuose. Tai du geriausi variantai - važiuoti į žvalgybą po apylinkes aklai, reiškia sunaudoti daugiau degalų, tad galiausiai nemokamų akmenų rinkimas gali pabrangti tiek, kad gailėsitės jų tiesiog nenusipirkę.

Tačiau jei taupote savo laiką, galima tiesiog iškart imtis pardavėjų pasiūlymų. Jų galima rasti tiek skelbimuose, tiek pirkti iš oficialių įmonių. Suderinę su jais galėsite pasirinkti norimus akmenis iš daugybės variantų. Tiesa, nors toks variantas yra taupantis laiką, jis nebūtinai taupys pinigus.

Kur naudoti.

Alpinariumai. Vienas didžiausių natūralių akmenų privalumų yra jų panaudojimas alpinariumuose, kadangi jie yra tokie pat svarbūs kaip ir augalai. Rieduliai yra kone geriausias pasirinkimas, kadangi alpinariumu ir siekiama imituoti natūralias gamtoje esančias augalų augimo vietas. Alpinariumui rieduliai naudojami natūraliai apvalūs, gūbriuoti, jokiu būdu ne skaldyti ar pjaustyti, juos geriausia naudoti vienos rūšies ir panašios spalvos. Presuoti (dirbtiniai) akmenys ar statybinės atliekos čia netiks.

Kiek akmenų reikės, priklauso nuo ploto, kuriame norite įrengti alpinariumą. Teigiama, kad tokiam alpinariumui, kurio dydis yra 5 kvadratiniai metrai, gali prireikti nuo 1 iki 2 tonų akmenų. Geriau, esant progai jų prisirinkti daugiau - akmenų gali pritrūkti jūsų kompozicijai, o jei ne, atliekamus akmenis galėsite panaudoti kiemo puošybai.

Jei tinkamų riedulių nerandate ar nesate tokie griežti tikro alpinariumo reikalavimams, galite naudoti granitą, bazaltą ar dolomitą.

Shutterstock nuotr.

Tvoros. Iš mažesnių riedulių galite mūryti tvorą, tiesa, ne aklinai, kadangi tvoroms taikomi tam tikri reikalavimai.

Daugiau skaitykite čia - Taisyklės, kurias būtina žinoti susiruošus tverti tvorą

Tokia tvora atrodo solidžiai, tačiau jos įrengimas kainuos brangiau. Viena išeičių galėtų būti gabionų naudojimas. Tai specialios tinklinės konstrukcijos, kurios yra tiesiog užpildomos akmenimis. Taip turite gerai atrodančią tvorą iš akmenų, tačiau sutaupote mūrijimo darbams, galite naudoti smulkesnius ir įvairesnius akmenis.

Kiti panaudojimo būdai. Natūralius akmenis galite naudoti ir kitose kiemo vietose - sumūryti iš jų šulinį, grindinį, jais grįsti takelius panaudoti namo apdailoje. Galiausiai galite tiesiog pastatyti aplink gėlynus arba, jei pasisekė gauti labai didelių akmenų, - matomoje kiemo vietoje. Taip akmuo ne tik papuoš kraštovaizdį, tačiau ir taps vieta atsipūsti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis