6 klausimai ir atsakymai apie nendrinius stogus

Kas tie nendriniai stogai ir ar jie tiks mano namui? Ar tokį stogą sugebėsiu užsidengti pats? Ar tokio stogo negalima šiltinti? Visi šie ir kiti aktualūs klausimai atsakyti tekste žemiau.

Ar mano namui tiks nendrinis stogas? Jūsų namui gali tikti nendrinis stogas, tačiau tikriausiai ne tuo atveju, jei jūsų namas modernus. Nendriniai stogai suteikia stogui masyvumo, yra gana išsiskirianti detalė. Be abejo, geri dizaineriai gali suderinti ir nesuderinamą, tačiau šis stogas tikrai ne kiekvienam namui. Tiesa, nebūtina dengti savo gyvenamąjį namą, galima dengti ir pavėsinę, vasarnamį, kurie, kaip taisyklė, pasižymi kur kas konservatyvesniu dizainu.

Tačiau pirmiausiai reikėtų atsižvelgti į techninius parametrus - nendriniam stogui reikalingas nuolydis yra nuo 45 laipsnių. Tai svarbu dėl įmirkimo, kadangi nendriniam stogui nenaudojama lietaus nuvedimo sistema. Kuo didesnis stogo kampas, tuo mažiau jis įmirksta.

Kokie tokios stogo privalumai? Pagrindinis nendrinio stogo privalumas yra vizualinis išskirtinumas. Namas su tokiu stogu tikrai nepraslys praeiviui ar svečiams pro akis. Taip pat tokie stogai gaminami iš ekologiškų medžiagų. Nendrių danga labai tinka formuoti banguotus išlenkimus, ko greičiausiai nepavyktų su kitokia stogo danga. Tokie stogai gerai izoliuoja garsą, dėka savo svorio (gali siekti apie 35 kg į kvadratinį metrą) padeda geriau “sėsti” rąstiniams namams. Tinkamai įrengus, tokiam stogui nereikia lietaus nuvedimo sistemos. Praktiškai identišku principu dengiami ir šiaudiniai stogai, tačiau nendrės tarnauja šiek tiek ilgiau ir pasižymi prastesnėmis įgeriamumo savybėmis.

Kokie tokio stogo trūkumai? Pagrindinis trūkumas yra jo kaina - nendriniai stogai yra bene brangiausia stogų rūšis. Priklausomai nuo įvairių kriterijų kvadratinis metras tokio stogo gali kainuoti nuo 40 iki 50 eurų. Taip pat tokio stogo įrengimas yra vienas sudėtingesnių, ypač lyginant su šiferio, čerpių ar kitomis dangomis, sunkiau rasti informacijos apie dengimo ypatybes, o netgi suradus yra didelė tikimybė, kad pritrūks įgūdžių.

Kita vertus, priešingai nei manoma, toks stogas nėra lengvai užsidegantis, tad degumas nėra jo trūkumas. Įrengiant stogą nendrės impregnuojamos priešgaisriniu skysčiu. Jį reikia atnaujinti kas dešimtmetį.

Ar nendrinį stogą galima apšiltinti? Žinoma, galima,tačiau racionaliausia šiltinti patį stogą tada, kai žinote, jog po stogu bus gyvenama. Priešingu atveju šiltinama tik perdanga.

Kokia gi ta dengimo technologija? Nendrės tokiems stogams pjaunamos žiemą. Dengime naudojami du principai - atvirto arba uždaro dengimo konstrukcija. Jei konstrukcija atvira, tuomet nendrių danga tvirtinama prie grebėsto, jei uždaros – prie plokštėmis dengto stogo (paprastai naudojama OSB). Iš išorės skirtumo nesimatys.

Dengimo procesas gerokai skiriasi nuo įprastinių stogų. Ant stogo keliamos tvarkingai į pėdus surištos nendrės, kur yra pritvirtinamos ir prispaudžiamos prie konstrukcijos. Tuomet pėdai atlaisvinami, nendrės paskleidžiamos ant stogo ir plūkiamos formuojant norimą formą. Stogo danga yra labai stora - ji gali siekti iki 35 cm priklausomai nuo nuolydžio. Mažesniam nuolydžiui reikia formuoti storesnę dangą.

Kraigas dengiamas pagal stogdengio pasirinkimą - čerpėmis, lentomis, netgi, suteikiant jam daugiau natūralumo, šiaudais ar viržiais.

Kiek laiko gali tarnauti toks stogas ir kaip reikia jį prižiūrėti? Deklaruojama, kad itin kokybiškai įrengtas stogas gali tarnauti iki 50 metų. Vis dėlto, tokį stogą per tą laiką gali tekti remontuoti. Svarbu, kad stogo nuolydis būtų geras ir nendrės neįmirktų, taip pat reikia nepamiršti atnaujinti priešgaisrinio impregnanto sluoksnio, valyti samanas, jei stogas linkęs samanoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis