3 pamatų tipai: jų privalumai ir trūkumai

Pamatų gana dažnai nesirenkame patys - pirmiausia atsižvelgiame į sklypo charakteristikas, o po to profesionalūs projektuotojai parenka ekonomiškiausią variantą. Kitiems pasiseka labiau ir gruntas leidžia pritaikyti daugiau sprendimų. Tačiau tiek vienu, tiek kitu atveju, žinoti skirtingų pamatų savybes yra naudinga.

Juostiniai pamatai. Jie skirstomi į dvi rūšis – tai monolitiniai ir surenkamieji, montuojami iš specialių pamatinių blokelių.

Kada įrengiami. Tai labai populiarus pamatų tipas, tačiau iš esmės visi pasirinkimai daromi atsižvelgus į gruntą ir daugelį kitų sąlygų. Kalbant bendrai, juostiniai pamatai pasirenkami jei laikantysis gruntas yra aukštai. Jei egzistuoja esamų sąlygų kitimo grėsmė ar žemės slinkimo grėsmė – besiplečiantis gruntas, molingos vietovės, tokiu atveju monolitiniai pamatai yra tinkamas pasirinkimas. Jei sąlygos daugiau mažiau geros, galima svarstyti ar rinktis monolitinius, ar surenkamus pamatus. Tiesa, tuo atveju, jeigu gruntiniai vandenys bus aukščiau rūsio grindų lygio, surenkamus pamatus reikės kruopščiau hidroizoliuoti, kas reiškia ir daugiau išlaidų.

Privalumai ir trūkumai. Juostiniai pamatai technologiškai ir ekonomiškai priimtinas variantas norintiems įsirengti rūsį. Išliejimas ar sumontavimas, nors reikialauja kruopštumo, tačiau yra vienas iš tų darbų, kuriuos galima atlikti patiems ar su pagalba. Nereikia tiek sudėtingos technikos kaip gręžtinių pamatų atveju. Surenkamų pamatų privalumas prieš juostinius - juos galima įrengti greičiau, taip pat jie yra pigesni. Laikas ir kaina yra dažniausiai įvardijami tokių pamatų trūkumai.

Tiek monolitinių, tiek surenkamų pamatų įrengimo procesas yra panašus.

Bendroji įrengimo eiga monolitiniams pamatams: pirmiausia iškasama tranšėja ar duobė (priklausomai nuo to, bus rūsys ar nebus), sumontuojami klojiniai. Į jų vidų įdedamas karkasas iš armatūros, kuris užliejamas betonu. Betonas stingsta, jis tankinamas giluminiu vibratoriumi. Po poros savaičių galima pradėti kitus darbus, o galutiniai statybinis betonas sustingsta maždaug po mėnesio.

Surenkamiesiems pamatams pirmiausia įrengiama papėdė. Ji gali būti įrengiama iš tų pačių betoninių blokų, iš kurių darysite sienas. Tuomet montuojami klojiniai, sudedamas armatūrinis karkasas ir ertmė užbetonuojama. Taip susidarę stulpeliai susirakina per susiformavusią skylę ir grunto spaudimas jų neišstumia. Tuščiaviduriai blokeliai užpilami betonu ir paliekami džiūti.

Poliniai (gręžtinai) pamatai.

Polinių pamatų būna įvairių tipų. Kai kurie (pvz, kaltiniai poliniai pamatai) daugiausia naudojami didelių objektų statybai, kiti tipai (spraustiniai, gręžtiniai) yra dažnas pasirinkimas nuosaviems namams.

Kada įrengti. Tokie pamatai yra idealūs, jei gruntinis vanduo slūgso arti paviršiaus, taip pat jei laikantysis gruntas yra itin žemai, turi daug organinių priemaišų.

Privalumai ir trūkumai: Polinių pamatų įrengimas yra pigesnis už juostinius, taip pat kai kuriais atvejais tai yra vienintelis pamatų tipas, leidžiantis konkrečiame sklype apskritai įsirengti namą ar kitą. Nedaug žemės darbų, nereikia kasti tranšėjų

Tiesa, būtina pastebėti, kad tokiu atveju teks atsisakyti rūsio, taip pat papildomai šiltinti jungtis tarp polių ir rostverko, kad neatsirastų šalčio tiltai. Taip pat reikės specialios sunkiasvorės technikos.

Įrengimas. Populiariausios nuosaviems namams naudojamos polinių pamatų rūšys yra gręžtiniai bei spraustiniai pamatai.

Darbų eiga:

Polių įrengimo vietos pažymimos pagal darbo projektą. Tuomet gręžiami arba spraudžiami poliai.

Jei įrengiami spraustiniai pamatai, tokiu atveju į pažymėtą vietą “įspraudžiamas” tuščiaviduris vamzdis. Į jį įleidžiamas armatūros karkasas. Tuomet pilamas betonas. Vėliau tuo pačiu metodu šis vamzdis ištraukiamas. Dažniau naudojamas didelių pastatų statybai, tačiau sudėtingesnėmis sąlygomis yra reali alternatyva ir individualiojo namo statybose. Tokio metodo privalumas yra grunto stabilumo išlaikymas, nesuardoma jo struktūra.

Gręžtiniai pamatai įrengiami panašiai. Specialia technika išgręžiama polio formos ertmė, jos dugnas sutankinamas, į ją supilamas betonas ir tuomet konstrukcija sutvirtinama armatūros karkasu. Galimas ir kitas variantas, kai technika betonavimo ir gręžimo darbą atlieka sinchroniškai, grąžto ištraukimo metu.

Polių kiekis ir gylis gali smarkiai varijuoti priklausomai nuo projekto ir grunto - vandeningesnis gruntas reikalauja daugiau polių.

Plokštuminiai pamatai.

Plokštuminiai pamatai yra bene naujausia Lietuvoje pamatų rūšis, itin tinkama statant energetiškai efektyvius namus.

Kada įrengti: Tinka tuo atveju, jei siekiate maksimalaus savo namo energetinio efektyvumo arba tuo atveju, jei sklypo gruntas yra silpnesnis.

Privalumai ir trūkumai: itin “šilti” pamatai, kadangi yra apsupti polistirolo sluoksniu ir neturintys kontakto su gruntu, nėra šalčio tiltų, turi didelę šiluminę varžą. Kadangi tai vientisa, visu plotu į gruntą besiremianti konstrukcija, sumažėja nuokrypio ir pastato deformacijų tikimybė, pamatus galima montuoti ant silpno grunto, i galimų pastato deformacijų. .

Kita vertus, tokie pamatai reiklesni gruntui, be to, reikia atsirinkti statybines medžiagas - geriau namą statytis iš lengvesnių medžiagų, karkasinį nei tarkime, mūrinį. Tokių pamatų kaina yra aukštesnė už kitų tipų pamatų kainas, ypatingai jei yra įrengiamas nedidelis plotas. Tiesa, reikia atkreipti dėmesį, kad tai yra ne tik pamatai, tačiau ir visa sistema - į kainą įeina ir grindinio šildymo ir juodgrindžių įrengimas. Pasirinkus tokius pamatus, teks atsisakyti rūsio.

Darbų eiga: Pirmiausia paruošiamas sluoksnis ant kurio bus įrengiami pamatai, jis dirbtinai sutankinamas. Toje vietoje klojamas neaustinės geotekstilės paklotas ir pradedamas dėlioti polistirolo sluoksnis aplink namo perimetrą. Pirmas polistirolo sluoksnis sudedamas ir likusiame plote. Tuomet per visą pamato plotį tiesiama polietileno plėvė, ir dedami tolesni polistirolo sluoksniai. Dviem sluoksniais sudedamas armatūrinis tinklas ir išvedžiojamos reikalingos komunikacijos - grindinio šildymo, vandentiekio, nuotekų sistema, elektros tinklai. Tuomet labai svarbu atlikti visų mazgų bandymus, kadangi tai paskutinis etapas prieš užpilant grindis betonu. Įsitikinus, kad viskas veikia, ant konstrukcijos pilamas betonas.Jam sustingus galima atlikti tolesnius darbus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis