Kur ir kaip laikyti sodo įrankius (2 dalis)

Niekaip neatrandate savo kastuvo ar grėblio? Matyt, kažką darote netaip. Bandome padėti, ką reikėtų pakeisti palaikant sodo įrankių tvarką.

Kur ir kaip laikyti sodo įrankius: sumanių sodininkų patarimai (1 dalis)

Pakabinamas sodo stendas

Šiam sodo baldui pagaminti nereikės daug pastangų ar lėšų. Viskas paprasta. Pasirinkite keturias 25 mm storio lentas, kurias reikės atitinkamai paruošti, kaip parodyta paveikslėlyje – dvi lentos atliks sutvirtinimo funkciją, kitose dviejose reikės iš pradžių pasižymėti reikiamo dydžio skrituliukus bei juos išpjauti ir išskaptuoti įdubas, kuriose saugiai laikysis įrankiai.

Detales prisukite prie sienos lygiagrečiai viena kitai. Svarbu – atstumas tarp jų turi būti ne didesnis negu kastuvo ar grėblio kotas.

darau pats
darau pats
Shutterstock nuotr.

Elektros prietaisų saugojimas

Jei tinkamai rūpinatės savo sodu ar daržu, be abejo, turite ir elektros prietaisų. Jų paruošimas „žiemos miegui“ turi kelis etapus:
1. Kuro bakelio ištuštinimas
2. Variklio tepalo pakeitimas
3. Visų detalių (varžtų, laidų ir kt.) patikra.

Nepamirškite patikrinti ir įjungimo laido. Jei jis pažeistas, geriau pakeiskite nauju. Žoliapjovės peiliukus reikia nuvalyti, nusausinti, pagaląsti bei sutepti. Tas pats galioja ir visiems peiliams, dalgiams, kitiems aštriems įrankiams. Visus varžtus, vyrius būtina sutepti.

Įrankių jokiu būdu nepalikite ten, kur juos gali aplyti lietus ar užversti sniegas. Netgi menka dulksna yra pavojinga. Geriausia įrankius sudėti į tam tikrą patalpą – sandėliuką ar darbo kambarį. 

darau pats
darau pats
Shutterstock nuotr.

Sezono uždarymas

Kuomet prasideda šalčiai, laikas saugiai ir patikimai padėti saugoti sodo įrankius. Visų pirma visus įrankius kruopščiai apžiūrėkite – aplūžusius suremontuokite, sugedusius sutaisykite. Tuomet kastuvus, grėblius ir kitus metalinius įrankius apsaugokite nuo rūdijimo: nuvalykite nešvarumus, rūdis, o briaunas ir metalinius paviršius sutepkite alyva. Genėjimo įrankius, pjūklus, žirkles pagaląskite. Medines rankenas kruopščiai nuvalykite, nusausinkite, sutepkite saulėgrąžų ar linų sėmenų aliejumi - suteptos rankenos nesuskeldės, neįtrūks. Ypatingai atkreipkite dėmesį į tręšimo bakelį – jį išplaukite, išvalykite ir išdžiovinkite, kad neliktų trąšų likučių. Visi tvirtinimo įrankiai turi būti sutepti alyva. Laistymo žarnas apžiūrėkite, išpurtykite paskutinius vandens lašelius, susukite ir pakabinkite ant sienos – būtinai tik patalpos viduje, kad nuo šalčio lauke nesuskeldėtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis