Ką būtina žinoti statant rąstinį namą iš lietuviškų ir sibiro eglių

Pastaruoju metu vis dažniau naudojama moderni medinių namų statybos technologija – pastato konstruktyvas renčiamas iš klijuotos medienos sienojų. Šiuolaikinės medienos klijavimo technologijos dėka klijuotą medieną galima naudoti visų medinio namo konstrukcijos elementų gamybai.

Tokius daugiasluoksnius medinius tąšus galima panaudoti sienų rentimui, gegnėms, perdengimo sijoms. Pagal klijuojamos medienos technologija rąstas yra tik žaliava klijuotai medienai gaminti, kuri savo ruožtu yra tobulesnė statybinė medžiaga nei frezuotas ar rankomis apdorotas rąstas.

Klijuotos medienos panaudojimo galimybės gerokai platesnės nei gaminių iš paprastos medienos.

Pirmiausiai reikia pažymėti, kad su tokia žaliava galima kurti įvairesnes architektūrines konstrukcijas, paprasčiau derinti medieną su stiklo, blokelių mūro, karkasinės konstrukcijomis.

D. Beconio įm. nuotr.

Kas geriau – masyvo rąstas ar klijuotas tašas?

Mediniai namai, kurių statybai naudojami masyvo rąstai pasižymi geromis savybėmis, tačiau turi kai kurių trūkumų. Pirmiausiai, rąstinių namų rentimas – tai aukštos kvalifikacijos dailidžių kompetencija. Kitas nemenkas trūkumas – pakankamai didelis namo konstrukcijos sėdimas. Masyvo rąstų drėgnumas dažniausiai būna daugiau negu 20 proc.

Džiūnant rąstams namo sienos nusėda 10-15 cm į 2 metrus aukščio, be to, gali atsirasti plyšių ir nelygumų eksploatacijos metu, masyvo mediena neatspari klimato sąlygoms ir kenkėjams. Apdailos darbus galima atidėti mažiausiai metams.

Klijuota mediena pasižymi gera paviršiaus kokybė. Prieš klijuojant iš medienos yra išpjaunamos šakelės, defektai, ruošiniai parenkami ir priderinami pagal spalvą ir net tekstūrą, todėl gaminiai iš klijuotos medienos atrodo nepriekaištingai. Vienas esminių klijuotos medienos sienojų savybių yra jos geometrinių matmenų stabilumas.

Skirtingai nuo paprastos medienos, klijuota mediena neturi vidinių įtempimų, todėl išlaiko savo formą ir matmenis. Nustatyta, kad iš klijuotos medienos stiprumas gali būti net du kartus didesnis, nei įprastinės medienos.

Namų statybos technologija

Sienojai iš klijuoto tąšo gaminami iš lietuviškos ir sibiro eglės, pušies, maumedžio medienos. Naudojami sertifikuoti melamino klijai. Medienos lamelės klijuojamos paisant natūralų medžio trūkimo principą – lamelės klijuojamos priešinga trūkimo kryptimi.

Patikima medienos klijavimo technologija pritaikyta sienojų rąstiniams namams gamybai. Sienojai klijuojami iš 2−4 lamelių, kurių storis parenkamas atsižvelgiant į reikiamų sienų plotį. Pirtims statyti mes siūlome naudoti 120 mm (2 x 60 mm) sienojus, o namams statyti − nuo 160 mm iki 200 mm storio sienojus iš 3 tąšų. Didesnio aukščio sienojai pagreitina statybą, be to, aukštesni sienojai išvaizdesni ir suteikia sienoms savotiško solidumo

Sienojai sukertami labai tiksliomis automatinėmis sukirtimo staklėmis suderintomis su SEMA projektavimo programa. Visa informacija reikalinga ruošinių apdirbimui yra gaunama tiesiai iš programos, yra eliminuojama klaidos galimybė ir labai padidėja apdirbimo tikslumas. Tai leidžia žymiai padidinti rąstinių namų surinkimo kokybę ir našumą.

Greita ir tiksli statyba

Namą iš klijuotos medienos galima pastatyti žymiai greičiau, negu iš paprastos. Surenkant namo konstrukciją klijuoti tašai labai glaustai susijungia. Klijuojant tašus parenkamos lamelės su priešinga medžio plaušų kryptim. Tai suteikia klijuotiems tašams ypatingą atsparumą. Klijuotos medienos detalės yra gaminamos vienodomis sąlygomis, esant pastoviai temperatūrai ir drėgnumui.

Objekte namo konstrukcijos surenkamos sparčiai, be sudėtingų sienojų tarpusavio derinimo darbų. Namui iš klijuotos medienos nereikia laiko nusėdimui, todėl galima ženkliai sutrumpinti apdailos darbų trukmę ir statyti namus visus metus.

Su lamelėmis – platesnės architektūrinės galimybės

Medinė statyba visuomet turi savotiško žavesio – medienos kvapas, glotni faktūra visuomet nuteikia tokio namo savininką pozityviai gyvensenai. Tačiau ne visi mėgsta medienos, o tiksliau rąstą, kaip statybinę medžiagą dėl nelanksčių statybinių principų ir taisyklių. Su klijuoto tašo žaliava galima „praplatinti“ tradicinės medinės architektūros rėmus. Šiuo atveju galima neriboti ilgio, formuoti laužytas, apvalias konstrukcijas.

Paprastai gaminami dviejų tipų profiliai – lygaus ir suapvalinto paviršiaus. Siena pagaminta iš lygaus profilio klijuotų tašų atrodo vientisa, tarsi iš monolito, beveik nereikalauja išorinės apdailos.

Svarbiausieji namų iš klijuotos medienos privalumai lyginant su tradicinėmis medienos medžiagomis:

– Minimalus sienų slūgimas pagal aukštį;
– Klijuoto tašo ilgis gali siekti iki 20 metrų. Tai padeda išvengti rąstų sudūrimo į ilgį;
– Namai iš klijuoto tašo lengvai ir greitai surenkami, statybos galimos ištisus metus;
– Dėl originalios profilio formos sienos neprapučiamos, užtikrinamas rąstų prigludimas vienas prie kito, kampų sujungimo vietose dedamos cinkuotos metalinės sąvaržos. Ypatinga profilio forma, neleidžianti patekti drėgmei tarp rąstų, tai užtikrina namo ilgalaikiškumą.
– Nereikalinga vidinė ir išorinė apdaila, rąsto paviršius lygus ir glotnus.
– Natūralus paviršius idealiai tinka interjero dizainui, toks paviršius – patikima apsauga, atlaikanti įvairias oro sąlygas.
– Namai iš klijuotos medienos sienojų po surinkimo praktiškai nesuslūgsta, kas užtikrina namo eksploataciją tuojau pat po surinkimo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis