Kaip namuose išlaikyti sveiką ir gaivų orą, kai už lango vis dar žiema

Žiemašildymo sezonas, kurio metu namuose stengiamasi išlaikyti pakankamai aukštą kambarių temperatūrą. Toks šilumos taupymas dažnai reiškia, kad langus ir duris laikome sandariai uždarytus. Nors šiluma tokiu būdu yra sulaikoma namų erdvėje, kartu yra sulaikomas švaraus ir gaivaus oro patekimas į namus. Šilta ir nevėdinama patalpa tampa puikia terpe mikrobams daugintis. Dėl sveiko oro stokos, šiuo sezonu yra dažnai skundžiamasi sinusų išsausėjimu, gerklės perštėjimu, odos problemomis. Tad kaip išlaikyti gaivų ir šviežią orą namuose, kai už lango vis dar žiema?

Vėdinimas būtinas. Ilgas buvimas nevėdinamoje patalpoje gali sukelti sveikatos problemų. Patalpose, kurių nepasiekia gaivus oras, paprastai susikaupia daug dulkių, pelėsio sporų, bakterijų ir virusų. Kvėpuodamas tokiu oru, žmogus jaučiasi pavargęs, jam gali skaudėti galvą, perštėti akis bei nosį. Specialistai siūlo šiltesnėmis žiemos dienomis nebijoti praverti lango, pakanka 15 minučių, kad namai būtų tinkamai išvėdinti. Tiems, kurie bijo sušalti, rekomenduojama naudoti ventiliatorius, kuriuose cirkuliuojantis šviežias oras patenka iš lauko.

Tinkamas namų valymas. Dažnas paviršių valymas šiuo sezonu itin reikalingas, svarbu sudrėkintu skudurėliu pašalinti besikaupiančias dulkes nuo jų. Taip pat yra patariama dažnai skalbti namų tekstilę (patalynę, lovos užtiesalus, pledus) su kokybišku plovikliu, turinčiu antibakterinių savybių. Patalynę rekomenduojama keisti kas savaitę. Jeigu žiemos mėnesiais namuose atsiranda blogas kvapas, nepatariama nuolatos deginti kvepiančias žvakes ar naudoti nenatūralius oro gaiviklius, reikia rasti negero kvapo šaltinį ir jį pašalinti. Gaiviam orui palaikyti be valymo, namai šiuo laikotarpiu turėtų tapti nerūkoma zona, rūkyti reikia eiti į lauką.

Drėgmės palaikymas. Namuose yra be galo svarbu palaikyti tinkamą drėgmės kiekį: sveikas oras neturi būti per sausas arba per drėgnas, reikalingas balansas. Dažnai bijoma namuose naudoti drėkintuvus, dėl drėgmės sukeliamos kondensacijos bei pelėsio. Tinkamas drėgmės lygis namuose yra 40-55%. Verta įsigyti oro drėgmės matuoklį ir esant įjungtam šildymui tikrinti oro drėgnumą. Žinodami oro drėgmės lygį namuose, galėsite imtis reikalingų veiksmų: didinti jį arba mažinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis