Valome kaminą: žingsniai, kurių reikėtų imtis

Kaminus specialistai pataria valyti bent du kartus per metus. Vienas iš tų kartų turėtų būti šildymo sezono eigoje, antrasis po šildymo sezono arba prieš jį. Jei nenorite gaišti laiko rudenį, tam pamažu galite pasiruošti jau dabar. Žinoma, šie patarimai lygiai tokie pat naudingi ir rudenį.

1 žingsnis – patikrinkite kaminą

Pasišviesdami žibintuvėliu patikrinkite dūmtraukį. Patikrinkite ant sienelių nusėdusį kreozoto nuosėdų perteklių. Šios nuosėdos ne tik apsunkina kamino trauką, tačiau yra pavojingos - užsidegusios jos pasiekia labai aukštą temperatūrą ir gali ne tik uždengti šalia esančias konstrukcijas, bet ir sugriauti kaminą. Profesionalūs kaminkrėčiai neretai naudoja ir kameras - jos tikrai naudingas prietaisas, tačiau, be abejo, toks prietaisas kainuoja atitinkamai.

2 žingsnis – įsitikinkite saugumu. Krosnis ar katilas turi būti išjungtas, neeksploatuojamas, jame neturi būti likę kuro.

3 žingsnis – (su)žinokite, koks dūmtraukio aukštis
Nustatykite ar sužinokite dūmtraukio aukštį. Jei skolinatės ar nuomojatės įrankius, tai tikrai svarbus aspektas, leisiantis suprasti kokio kiekio šepečio jungiamųjų dalių reikės.

4 žingsnis – tinkamai pasiruoškite
Nors atrodo elementaru, tačiau kamino valymas yra purvinas darbas – to tikrai nereikėtų pamiršti. Apsirenkite senais drabužiais ir paslėpkite plaukus po kapišonu ar kepure. Nepamirškite darbinių pirštinių. Jei nemėgstate kosėti nepakenks užsidėti respiratorių.

5 žingsnis – išimkite judančias krosnies ar židinio dalis, jeigu tokių yra. Tai ne tik leis lengviau valyti, bet ir užtikrinsite, kad išvalėte visus suodžius, net ir tuos, kurie susikaupę tarpuose.

6 žingsnis – nuspręskite kaip valysite. Kaminą galima valyti iš viršaus arba iš apačios (per pravalą). Valyti iš viršaus yra patogiau, tačiau kur kas mažiau saugu, kadangi reikės lipti ant stogo, o ne visi stogai yra patogiai tam pritaikyti. Su tinkamais įrankiais abiem būdais galima išvalyti kaminą vienodai gerai, todėl šis pasirinkimas priklauso nuo jūsų.

Shutterstock nuotr.

7 žingsnis - imame šepetį.
Geriausia, jei šepečiai, kuriais valomas kaminas, yra skirti būtent tam tikslui. Jie turėtų turėti šeriuotą galvutę ir būti sudėti iš kelių dalių – šis sprendimas leis išvalyti net ir gana ilgus dūmtraukius. Valymas vyksta paprastai - valant iš apačios pamažu pradedame valyti apatines kamino dalis, vis ilgindami kotą kylame į viršų, ir valome, kol kaminas taps švarus. Nenustebkite, jei tai užtruks – jei valote pirmą kartą dar tikrai stokosite įgūdžių. Kaminą išvalius belieka surinkti suodžius ir apnašas.

8 žingsnis – tinkamai atsikratykite atliekomis.
Ant sienelių nusėdantis kreozotas yra degi medžiaga, tad jo negalima mesti prie šiukšlių, kad nekiltų gaisras.

Išvalius kaminą pavasarį rudenį pakaks įsitikinti, kad kamine per tą laiką neįsikūrė joks gyvūnas , be to, bus patogiau kaminą remontuoti, jeigu to prireiks

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis