Specialistų patarimai, kurie padės išspręsti terasos stogo dilemą

Įrengiant terasą galvojama ne tik apie jos grindis, bet ir stogą. Bendras namo ir terasos stogas dažnai laikomas pačiu geriausiu variantu, o štai markizės – tik „planu B“, kai iš anksto apie terasą nepagalvojęs namo savininkas turi įsirengti stogą kitais būdais. Tačiau arcitektų teigimu, markizės ne visuomet yra neapdairių statytojų atsarginis variantas.

„Markizės tikrai ne visuomet yra atsarginis variantas apie terasos stogą nepagalvojusiam namo šeimininkui. Labai dažnai jos būna numatytos ir namo projekte“, - architektė Rasa Zubrutė.

Riboja stogo nuolydis

Kai kuriais atvejais vientiso namo ir terasos stogo įrengti tiesiog neįmanoma. Vienas tokių atvejų – dviejų aukštų namas. Nesvarbu, ar tai būtų vienšlaitis ar dvišlaitis namas, greičiausiai bendro stogo su terasa turėti nepavyks.

„Dvišlaičių namų stogai paprastai turi tokį nuolydį, kuris vargiai suteiktų galimybę įrengti terasą su bendru namo stogu, nes nuolydžiai paprastai yra labai statūs“, - teigia architektė R. Zubrutė. Be to, reikėtų pridurti, kad net. jei namo stogo nuolydis yra nedidelis, įrengiant bendrą stogą ir namui, ir terasai, terasos aukštis taps neadekvačiai dideliu.

Be jokios abejonės, jei dviejų aukštų namo stogas vienšlaitis, taip pat vargiai tikėtina, kad pavyks įrengti estetiškai patrauklią terasą su pereinančiu stogu. Taigi dviejų aukštų namo terasa gali būti uždengta arba atskiru stogu, arba markize.

Stengiasi išsaugoti saulę

Terasą po namo stogu galima įrengti tik tuo atveju, kai namas yra vieno aukšto. Tačiau net ir vienaaukščiuose namuose tai ne visada yra pats efektyviausias ir architektų rekomenduojamas sprendimas.

„Bendras namo ir terasos stogas yra geras sprendimas tuomet, kai terasa nėra didelė. Kitu atveju susiduriama su situacija, kai terasos stogas trukdo saulės spinduliams patekti į svetainę. Tai poilsio erdvei yra pakankamai didelė problema“, - sako R. Zubrutė.

„Kai žmonės vietoj markizių ar vadinamųjų „tentų“ įsirenginėja terasų stogus, paprastai renkasi peršviečiamą dangą. Tai užtikrina, kad saulės spinduliai, šviesa pateks į svetainę“, - pasakoja architektė Mantė Jankauskienė. Tiesa, skaidrių stogo dangų stogas įmanomas tik tuomet, kai įrengiamas atskiras stogas.

Vilioja mažesnė kaina

Negana to, kad sulankstomos ar suviniojamos markizės suteikia galimybę šeimininkui rinktis, ar nori saulės spindulių, ar ne, jos yra ir gerokai pigesnės nei, pavyzdžiui, stogo įrengimas.

„Įrengiant stogą terasai nemažai kainuoja medžiagos – mediena, tvirtinimo detalės ir pati stogo danga bei darbas. Tuo tarpu markizės yra kur kas pigesnis ir greičiau įrengiamas variantas“, - sako R. Zubrutė.

Visgi estetiniu požūriu vientisas namo stogas turi ir neginčijamų privalumų: jo nereikia išlankstyti, sulankstyti ar kitaip prižiūrėti, tai kur kas geresnė apsauga nuo lietaus, o ir estetiniu požiūriu, tai darniau su visu pastatu susiliejantis sprendimas.

„Kai namas projektuojamas numatant visus sprendimus, įskaitant ir terasos stogą, namas atrodo vientisesnis, detalės geriau dera tarpusavyje. Be to, pagalvojus apie terasos stogą iš anksto, jį lengviau įrengti iš pat pradžių nei vėliau mėginti „prilipdyti“, ypač, jei kalbame ne apie markizes, o medines konstrukcijas“, - sako M. Jankauskienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis