Puikus būdas tvarkai palaikyti – perforuota sienelė

Galbūt šį sprendimą pirmąkart pamatėte parduotuvėse, pažįstamo garaže ar tiesiog naršydami internete. Tokios sienelės iškart nustebina savo paprastumu – iš esmės tai plokštė su skylėmis ir tiek. Tačiau toks paprastas sprendimas yra gana patogus būdas laikyti įrankius. Geriausia yra tai, kad tokią sienelę galima pasigaminti ir patiems, tiesa, reikės tikslumo ir kantrybės.

Pagrindinis tokios sienelės privalumas yra akivaizdus – įrankių išdėliojimas leidžia matyti visą įrankių kolekciją iš karto ir taip lengviau surasti reikalingą įrankį. Labai patogu ir tai, kad visi įrankiai laikomi daugiau mažiau akių lygyje. Taip išnaudojama sienos erdvė, neužkraunamas darbastalis. Tiesa, be laikymo strategijos šis metodas praktiškai niekuo nesiskirs nuo spoksojimo į įrankių dėžę - įrankius reikia protingai išdėlioti. Paprasčiausia sudėti įrankius pagal paskirtį (replės kairėje, plaktukai dešinėje ir panašiai) bei netingėti šios tvarkos laikytis. Kai kurie savininkai tam tikrus tokios sienelės plotus dažo skirtingomis spalvomis, kad greičiau rastų reikiamą įrankių grupę.

Tačiau bene didžiausias tokios sienelės privalumas – jos galimybės. Galima sakyti, kad tai savotiškas konstruktorius suaugusiems. Galite perdėlioti įrankių vietas, pasigaminti reikalingų specifinių laikiklių, dažyti tokias sieneles, galima netgi įsirengti ir lengvai pakabinti papildomas medines lentynėles įrankiams, kuriuos tokiu būdu kabinti yra ne taip patogu (atsuktuvams, yloms ir panašiai).

Tokios sienelės trūkumai

Vis dėlto tokios sienelės gali tikti ne visiems. Vienas didžiausių trūkumų yra tai, kad šiuo atveju aukojamas kompaktiškumas. Palyginkime su įrankių dėže – nors ir ne visi įrankiai yra po nosimi, tačiau vietos dėžė užima mažiau ir ją galima laikyti kiekviename bute. Darbais užsiimant rimčiau, įrankių kiekis gali lengvai perkopti ant sienos turimą niekam nereikalingą erdvę, kurią galite skirti tokiai sienelei.

Sienelė yra stacionarus laikymo būdas, todėl jei esate mobilesni, geresnis pasirinkimas būtų paprasčiausia įrankių dėžė. Šiuo atveju dar paprasčiau būtų susirinkti konkrečiam darbui reikalingus įrankius ir tiesiog susidėlioti ant darbastalio.

Shutterstock nuotr.

Perforuota sienelė namuose

Perforuotų sienelių ir laikiklių joms siūloma ir Lietuvos rinkoje. Itin plačių sienelių su laikikliais kainos dažniausiai prasideda nuo 30-40 eurų. Kai kam tai gali pasirodyti pakankamai didelė suma – įrankių parduotuvei tokia investicija greitai atsipirks, o štai įsirengiant ją namų ūkyje, galbūt ir susimąstysite, ar kaina to verta. Kita vertus, reikia atkreipti dėmesį, kad į kainą dažnai įeina ir laikiklių kaina, o perkant kokybiškus laikiklius atskirai, daug nesutaupysite.

Tačiau tokią sienelę galite pasigaminti ir patys. Itin sudėtingų darbų nenusimato – reikia rasti tinkamą plokštę ir lygiai išgręžti skyles. Nors ir elementarus, toks darbas reikalauja kantrumo ir ypatingo tikslumo.

Sienelės gali būti gaminamos iš grynos medienos ar medienos plokščių (MDF, faneros), taip pat ir metalo, patvaresniam paviršiui pasiekti. Mediena yra paprastesnis, lengviau randamas ir apdirbamas pasirinkimas, tačiau metalinės sienelės bus patvaresnės.

Plokštės matmenis galite reguliuoti patys – visų pirma reikėtų atsižvelgti į tai, kiek laisvos vietos turite ant sienos, taip pat į tai, kuriuos iš įrankių norėsite ant jos kabinti (galbūt gręžtuvui patogiau kur nors kitur). Galima įrengti ir mažesnio ploto, tačiau kelias sieneles, o jei nesate 100 % tikri dėl šio metodo, įsirengti mažą sienelę tiesiog pabandymui.

Nors labai svarbu sienelės įtvirtinimas, kad įrankiai nenusvertų ir neišklibintų sienelės, taip pat svarbu ir pačios plokštės konstrukcija, kad laikiklis, veikiamas įrankio svorio, neišdraskytų skylių. Metalinės plokštės tam ženkliai atsparesnės, medines sieneles dėl šios priežasties geriau gaminti storesnes.

Tuomet reikia išsigręžti ertmes. Bene lengviausias būdas tai padaryti yra nusipiešti lygiagrečias vertikalias ir horizontalias linijas sudarančias vienodą tinklelį. Skylės bus ten, kur linijos susikerta. Pažymėkite jas pieštuku. Kiekviename iš taškų išgręžkite skyles visu gyliu. Stacionarus gręžtuvas šiuo atveju bus geriausias jūsų draugas, tačiau ir tokiu atveju reikia labai lygiai nustatyti gręžimo vietą. Pabaigę gręžti, apšlifuokite skylių kraštus. Galite sienelę nudažyti, tačiau tai nėra būtina. Laikiklius galite įsigyti arba, jei matote, kad reikės specifinės formos, pasigaminti patys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis