Pigus būdas, kaip paruošti spygliuočių sodinukus žiemojimui

Tais pačiais metais pasodinti spygliuočiai nespėja pakankamai išvystyti šaknų sistemos ir įsitvirtinti, todėl, kad saugiau peržiemotų, reikia jiems padėti. Geriausias laikas darbui – kuomet oras yra sausas, prieš pačias pirmas šalnas.

Jaunus sodinukus apsaugoti galima keliais būdais.


1. Pirmasis, pats paprasčiausias – nusipirkti jau paruoštą konstrukciją.



Šią apsaugą lengva ir paprasta naudoti, nereikės jokių papildomų medžiagų. Pasirinkimas parduotuvėse tikrai nemažas, galite išsirinkti reikiamą dydį ir formą.



Šios konstrukcijos karkasas sudarytas iš plastmasinių ar metalinių vamzdelių, bambukinių strypelių, o apsauginė medžiaga – pralaidi orui ir apsauganti augalą nuo drėgmės.



2. Antrasis būdas: pasigaminti karkasą ir aptraukti pirkta apsaugine medžiaga. Šis būdas yra pigesnis, nes mokėsime tik už medžiagą. Karkasą galima pasigaminti iš storos vielos ar vytelių. Strypelius smeikite į žemę ir kryžiuokite virš augalo.



Tuomet sintetine medžiaga aptraukite karkasą, pritvirtinkite sąvaržėlėmis.



3. Trečiasis būdas – naudojant medines atramas.



Pasiruoškite keturias medines atramas. Jų ilgis turi būti dukart didesnis, negu dengiamo augalo aukštis. Atramos po dvi sujungiamos (geriausia prikalti vieną prie kitos vinuku) skriestuvo principu, sukryžiuojamos. Tvirtai įsmeikite atramas į žemę. Kaip minėta, geriausia šiuos darbus atlikti prieš šalnas, kol žemė dar nesušalusi.



Kai tik prasidės ryškesnės šalnos, šią konstrukciją aptraukite storu audiniu (pavyzdžiui, senu maišu), apačią pritvirtinkite smeigtukais ar tiesiog prispauskite akmenukais.



4. Dengiame eglišakiais.

Prisirinkite reikiamą kiekį eglišakių.



Beje, šis būdas naudingas dar ir tuo, jog puikiai apsaugos sodinuką nuo alkanų graužikų. Tarp spyglių susidarę oro tarpai sudarys puikią ventiliaciją, bus mažesnis temperatūros skirtumas. Atidžiai apžiūrėkite eglišakius – jie negali būti pažeisti kokios nors ligos, nes taip perduosite užkratą ir sodinukui.



Iš pradžių karkasą denkite ilgesniais eglišakiais, juos surišdami viršuje. Vėliau panaudokite ir trumpesnius, sudarydami ištisą gaubtą.



Galiausiai sumeistrausite puikią užuovėją sodinukui nuo žiemos šalčio bei apledėjimo.



Dar vienas eglišakių privalumas – jie nepūna ir juose nesiveisia pavojingi mikroorganizmai.

Taip pat visuomet labai svarbu apsaugoti sodinuko šaknų sistemą. Mulčiuokite žemę aplink sodinuką maždaug 5 cm. storio sluoksniu. Šaknų pridengimui puikiai tinka žemės ir lapų mišinys. Toks mišinys pavasarį perpūva ir tampa papildomu medžiagų šaltiniu.


Jei sodinukai yra vazonėliuose, įkaskite juos į gruntą arba pridenkite vazonėlius iki pusės pjuvenomis.



Viršutinę augalo dalį pridenkite bet kuriuo aukščiau aprašytu metodu.



Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, atminkite, jog orą po dangalu pradėti vėdinti reikia pirmiems pavasariniams saulės spinduliams nutirpinus sniegą aplink sodinuką. Iš pradžių atidenkite šiaurinę pusę, o atitirpus žemei nuimkite visa gaubtą.



Apdengti sodinukus žiemai – tai tik vienas iš būdų, kad augalai saugiai peržiemotų. Reikia įvertinti ir kitus faktorius – apdairus sodininkas apgalvos ir augalo paruošimą, sodinimo būdą, laistymą ir tręšimą.


Šaltinis ir nuotraukos: sdelaysam-svoimirukami.ru

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis