Pavėsinė – ir poilsiui, ir šventei

Daili pavėsinė šalia namo ar sodo namelio – tai pagrindinė poilsio, susibūrimų vieta. Dažniausiai būtent pavėsinėje renkasi visa šeimyna – ir šeimos šventes atšvęsti, ir tiesiog savaitgalį pailsėti, suvalgyti lauže keptą kepsnį, pabendrauti. Todėl svarbu, kad ši vietelė būtų patogi, pakankamai talpi ir graži.

Medžiagų parinkimas

Pagrindine medžiaga galime pasirinkti medį ar metalą. Kiekviena iš šių medžiagų turi ir savų pliusų, ir minusų.

Metalas bėgant laikui gali pasidengti rūdimis (todėl jį reikia dažyti), taip pat metalas pasižymi šilumos pralaidumu, todėl vasarą greitai įkaista, o žiemą – įšąla.

Mediena – ekologiška, švari medžiaga. Bėgant laikui, ji gali deformuotis, taip pat – pasidengti pelėsiu ar puviniu, todėl ją irgi būtina lakuoti ar dažyti.

Tiek vienos medžiagos, tiek kitos kainos yra maždaug vienodos, todėl renkantis vadovaukitės asmeniniu skoniu bei įvertinę vietovę ir oro sąlygas.

Žinoma, yra ir daugiau, brangesnių medžiagų, iš kurių galite pasistatyti pavėsinę – plytos, pilikarbonatas, kaltinės medžiagos, tačiau dabar – ne apie jas.

Pavėsinės pagrindo paruošimas

Žinoma, pirmiausiai reikia paruošti pamatus, nes ant jų turės tvirtai stovėti visa pavėsinė. Pamatus galima ruošti iš cemento, blokinius ar plytinius. Šiuo atveju pavėsinės užimamas plotas yra 12 kv. m., tad naudojami pamatų blokai, kurie užliejami cemento mišiniu.

Pirmiausiai reikia išsikasti tris eiles duobių – po 6 duobes kiekvienoje eilėje. Atstumas tiek tarp eilių, tiek tarp duobių turi būti 1 metras. Duobių išmatavimai: 40x40x40 cm. Į kiekvienos duobės dugną beriame pagrindą: 2-3 cm. smėlio. Tuomet gaminame cemento mišinį: 1 dalis cemento ir 3 dalys smėlio. Gautas mišinys praskiedžiamas vandeniu ir kruopščiai maišomas iki vienodos konsistencijos. Kuo labiau praskiesite mišinį, tuo ilgiau jis džius, bet – bus tvirtesnis.

Neatsižvelgiant į žemės nelygumus, pavėsinė turi stovėty lygiai, tad pamatų viršutinė dalis, ant kurios bus statoma pavėsinė, turi būti ypač lygi ir horizontali. Todėl kai kur gali prireikti jį palyginti – panaudokite plytas ar lentas, sustatydami jas aplink per žemą duobę, ir užpilkite vidų mišiniu, kol visi pamatai bus vienodame aukštyje. Tokiu būdu kai kurie pamatai gali būti aukštesni, kiti – žemesni, bet bendroje plokštumoje jie turi būti vienodo aukščio.
Naudokite kampainį ir gulsčiuką!

Statome pavėsinę

Virš pamatų klojame storas pamatines medines lentas, 10 cm storio ir 10 cm pločio. Mūsų atveju nereikėjo nieko trumpinti, turimos lentos buvo 6 metrų ilgio – kaip tik tiko per visą pavėsinės ilgį. Visų pirma dedame 4 šonines lentas, kaip karkasą (perimetrą). Tvirtiname kampeliais ir varžtais. Per visą ilgį taip pat klojamos dar dvi pamatinės lentos 50x100 mm. Joms statmenai klojamos ir tvirtinamos eilės tokio pačio storio lentų. Tarpai tarp eilių turi būti maždaug 40-50 cm. Turi pasidaryti kaip ir pamatinių lentų tinklas, kuris atlaikys visą pavėsinės svorį.

„Keliame“ pavėsinę į viršų - prisukite stulpus kampuose bei kitose numatytose vietose statmenai perimetrui taip pat su kampukais ir medvaržčiai – tai bus sienų pradžia.
Pabaikite grindis: uždenkite lentomis, prisukite medvaržčiais. Šis darbas vyks gana greitai, tik prie stulpų turėsite padaryti išpjovas.

Kai imsitės stogo karkaso, nepamirškite jo sutvirtinti įstrižomis lentomis – sudarydami trikampius. Šie trikampiai – ne tik dekoratyvinė detalė, bet ir atraminė. Trikampiai tvirtinami 45 laipsnių kampu. Analogiškai, kaip darėte pavėsinės pagrindą po grindimis, sukalkite pagrindines, laikomąsias sijas, ir padenkite stogą lentomis.

Turėklai. Patogiausia juos tvirtinti 1,5 m. aukštyje. Tvirtinama kampeliais, medvaržčiais. Lentų išmatavimai: 50x50 cm. Dažniausiai užpildant sieninę, turėklų erdvę, lentos kryžiuojamos – ir gražu, ir naudinga dėl atraminio svorio. Galima gamintis iš smulkesnių lentučių groteles – išsimatuokite plotą, kurį norėsite uždengti, sukalkite groteles ir medvaržčiais pritvirtinkite.

Tvirtinkite kampukais. Turėklus ir visas kitas detales nušlifuokite, kad, besimėgaudami laisva minute, neįsigytumėte rakščių. Nugruntuokite, palaukite, kol išdžius, ir dviem sluoksniais nulakuokite arba nudažykite – apsaugosite nuo pelėsio ir puvinio.

Stogas

Vienas paprasčiausių ir lengviausių variantų – padengti stogą metaliniu profiliu. Jis nebrangus, apsaugo nuo drėgmės, nedaug sveria ir – lengvai klojamas. Taip pat – lengvai pjaustomas, tad nesunkiai pritaikysite prie būtent jums reikalingo stogo. Kuomet skaičiuosite, kiek reikia profilio stogui, nepamirškite, jog jis turi būti didesnis už pavėsinės lubas – turi išsikišti kiek toliau, negu pavėsinės sienos. Taip apsisaugosite, kad lyjant ar sningant pavėsinės vidus liktų sausas.

Metalo lakštus pjaustykite ir sukite varžtais bei atsuktuvu. Kloti pradėkite nuo apačios, dėdami vieną ant kito, kad nesusidarytų pratekėjimo į pavėsinės vidų.

Papuošimas

Tai yra pati smagiausia dalis – įjunkite į darbą savo vaizduotę. Be standartinio stalo ir suoliukų, pamąstykite apie kampelį vaikų žaidimams, galbūt – vaikiškas supynes, o gal net stovą televizoriui – žiūrėti krepšinį savo rankomis pastatytoje pavėsinėje su gerais draugais ir bokalu šalto alaus – juk tai tikras malonumas!

Šaltinis ir nuotraukos: sdelaysam-svoimirukami.ru

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis