Pasidarykite staliuką iš nereikalingų durų

Kartais namų renovacijos projektai gali suteikti galimybę iš nereikalingo „šlamšto“ pasidaryti kažką naudingo. Senų pastatų durys, nekeistos kelis dešimtmečius praranda savo tiesiogines savybes, be to, jas nukonkuruoja nauji durų sprendimai. Tačiau tai nereiškia, kad duris reikėtų sukapoti, sudeginti ar išmesti. Nuimkite jas nuo vyrių ir gerai apžiūrėkite - gal tai taps jūsų nauju stalviršiu?

1 žingsnis: apmąstykite dizainą

Savaime suprantama, kad tokį sprendimą iš durų daryti staliuką lemia daugiausiai estetika - juk jei kreiptumėte dėmesį tik į funkcionalumą išsipjautumėte jį iš lygios plokštės ar nusipirktumėte jau pagamintą stalą. Durys gali būti net ir labai dekoratyvios, turėti stiklą, tačiau tai nėra kliūtis paversti jas funkcionalesniu paviršiumi. Jūsų sukurtas dizainas priklausys nuo jūsų skonio ir turimų durų, tačiau nebijokite į viską pažvelgti kūrybingai. Nepamirškite, kad keičiant daiktų paskirtį, reikia pabrėžti išgelbėtojo nuo šiukšlyno daikto pobūdį ir jam būdingas savybes.

2 žingsnis: supjaustykite duris
Čia reikės skirti šiek tiek laiko skaičiavimams. Šiek tiek kantrybės ir planavimo jums padės sukurti tokį produktą, kuriuo galėsite didžiuotis. Apgalvokite, kokio aukščio ir pločio stalo norite, kokias savybes norite pabrėžti, tada pamėginkite tai suderinti su turimų durų matmenimis ir konstrukcija. Duris galite ir patrumpinti, o likusią medieną panaudoti stalo šonams. 

3 žingsnis: paruoškite detales
Pradėjus pjauti itin senas duris, jos gali subyrėti. Jei tai vyksta dėl to, kad jos yra visos sutrūnijusios arba pažeistos termitų, teks ieškotis naujų nereikalingų durų. Jei durys tik šiek tiek ir tinkamoje vietoje pažeistos puvėsio, galite jį nušveisti arba nulaužti. Tai net suteiks žavesio jūsų naujam baldui. Net gi jei dalys atrodo šiek tiek išklibusios ar palaidos, tikėtina, kad jos vis tiek yra geros formos. Šiuo atveju teks sutvirtinti pjovimo metu išlaisvėjusias dalis. Pasinaudokite profesionaliais medžio klijais ir suklijuokite dalis.

4 žingsnis: surinkite stalviršį

Kai pasiruošite surinkti stalo sudedamąsias dalis, sutvirtinti jas galėsite begale būdų. Jei stalviršiui jungsite dvi duris, geriausias ir greičiausias būdas jas sujungti –  išgręžti atitinkamas skyles susijungiančioje kiekvienos plokštės pusėje ir sujungti jas su medžio klijais pateptais kaiščiais. Klijais patepkite visus kaiščius ir susijungiančius paviršius, tada suspauskite dalis kartu tol, kol klijai išdžius. Nepamirškite nuvalyti klijų perteklių dabar, kad vėliau nuo paviršiaus nereikėtų skusti ir švitriniu popieriumi šveisti išdžiuvusių klijų.Jei stalas yra iš tiesų labai gražus, tačiau turi mažiau plokštumų nei norėtumėte, apsvarstykite jo dengimą stiklu - jis išryškins detales ir tarnaus kaip lygus paviršius.

5 žingsnis: pritvirtinkite stalviršį prie kojų

Tvirtinant stalviršį ir šonines atramas prie kojų, galima naudoti medžio klijus ir įleidžiamus medsraigčius. Tai padaryti jums padės grąžtas. Išgręžkite skyles tokioje vietoje, kad medsraigčiai pritvirtintų stalviršį, tačiau neišlįstų per jį ir ne per stipriai spaustų suklijuotas siūles.

6 žingsnis: užbaigimas
Kaip atrodys galutinis variantas, priklauso tik nuo jūsų vaizduotės. Jeigu jungėte staliuką iš skirtingų durų, galite jį nudažyti viena spalva arba atvirkščiai, pabrėžti jų skirtumus. Vietas, kur buvo pritvirtinti vyriai, galite palikti nedažytas ir nenušveistas, nes taip stalas atrodo unikaliai. Galima apskritai palikti net vyrius, kad suteikiant stalui išskirtinumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis