Pakabinamos lubos vonios kambaryje: įrengimo principai

Pakabinamos lubos gali būti įrengiamos bet kurioje namų patalpoje. Jeigu esate bent kartą pritaikę tokį principą, pavyzdžiui, miegamajame, praktiškai žinote, kaip jas įrengti kad ir vonioje. Tiesa, šioje patalpoje yra savų niuansų.

Visada smagu kažką pasidaryti savomis rankomis, tuo labiau, kad taip galima dažnai ir sutaupyti. Pasak UAB „Knauf“ techniko Kastyčio Vaserio, šis darbas reikalauja kruopštumo ir šiokių tokių įgūdžių, bet nėra technologiškai sudėtingas, todėl jį gali atlikti ir įprastinis namų meistras, tuo labiau, kad procesas nereikalauja brangios įrangos ar ypatingų žinių.

Pakabinamų lubų privalumai

Specialiai ruošti esamų lubų naujų įrengimui nereikia. Lubos turi būti pakankamai stiprios, kad laikytų pakabinamų lubų pakabas. Atskirais atvejais netgi įmanomas variantas bepakabių lubų įrengimui, t.y. kai konstrukcija įrengiama be pakabų, lubas laiko karkasas pritvirtintas į sienas.
Specialistas K. Vaseris sako, kad būtina išskirti pakabinamų lubų privalumus. Tokias lubas galima ir nutinkuoti bei nudažyti.

Pakabinamos lubos yra labai palankus variantas, nes turi tam tikrų pranašumų:

• Galima stipriai pagerinti lubų garso izoliacinę gebą (pvz. montuojant mineralinę vatą į lubų ertmę ir naudojant porą sluoksnių specialios gipskartonio plokštės);

• Galima nesunkiai ir svarbiausiai sausu būdu atlikti galutinę apdailą, nes tinkavimas ir plokštumos glaistymas yra šlapi procesai, kurie įneša nemažai drėgmės į patalpas ir reikalauja pakankamai ilgo laiko išdžiūvimui;

• Vienas svarbiausių privalumų – visiška laisvė vidaus dizaino fantazijai, t.y galima kurti įvairias formas (kupolai, apvalumai ir t.t.), paslėptas ar įleistas apšvietimas ir t.t.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kokių priemonių imtis prakiurus vamzdžiui?
Patarimai, kaip elgtis sudužus elektros energijos lemputei

Tokių lubų pakabinimui reikėtų turėti:

• Elektrinį grąžtą (jei sienos ar denginys betoninis ar mūrinis);
• Elektrinį suktuką, plokštėms prisukti;
• Metalo žirkles profiliui nukirpti;
• Kanceliarinį ar panašų peilį gipso plokštei nupjauti;
• Glaistykles glaistymui, teptuką ar volelį dažymui.

K. Vaseris teigia, kad tam tikrus įrankius turės tik profesionalūs darbininkai, nes jie yra iš rečiau naudojamų, pavyzdžiui, gipso pjūkliuką, gipskartonio plokščių skyladarį, obliuką gipskartonio pjautinių kraštų nupjovimui, oblių – tarką pjautos siūlės pašlifavimui.

Tokių lubų įrengimui reikia:

• Karkaso (pakabos, jos gali būti standžios, o gali būti ir vielinės; tvirtinimo priemonės pakabų ir perimetrinio profilio tvirtinimui; pagrindiniai CD profiliai; perimetriniai UD profiliai; sandarinančios juostos po UD profiliais; skersinio sujungimo gembės);
• Šilumos ir garso izoliacinio sluoksnio;
• Gipskartonio plokštės;
• Skardvaržčių karkasui ir savisriegiai gipskartonio plokštei prisukti;
• Medžiagų siūlių armavimui ir glaistymui (glaistas Knauf Uniflott impragniert, popierinė siūlių armavimo juosta, pavyzdžiui, Knauf Kurt) bei plokštumos glaistymui.

Visų medžiagų poreikį galima sužinoti kreipiantis į pardavėjus, į konsultuojančių įmonių darbuotojus arba internete rasti specifikacijas, kaip pasiskaičiuoti.

Pagrindinių medžiagų poreikis:

• Perimetrinis profilis UD – 0,4 m/m2;
• Pagrindinis profilis CD – 3,2 m/m2;
• Pakaba, pvz. tiesioginio tvirtinimo – 1,2 vnt/m2;
• Kryžminė jungtis – 2,3 vnt/m2;
• Gipskartonio plokštė – 1 m2/m2, kai vienas sluoksnis ir 2 m2/m2, kai du sluoksniai;
• Savisriegiai gipskartoniui – 17 vnt/m2;
• Siūlių armavimo juosta – 0,45 m/m2;
Glaistas siūlėms – 0,3 kg/m2;
• Glaistas plokštumai – apie 0,3 kg/m2.

Čia išvardytos pagrindinės medžiagos ir jų poreikis nurodytas neskaičiuojant medžiagų nuopjovų ir kitokių nuostolių bei sąnaudos skaičiuotos pagal patalpą 10 m x 10 m, tad mažoje patalpoje gali būti paklaidos.

Kokias pasirinkti gipskartonio plokštes?

Vonios kambarys yra specifinė patalpa, ten kurį laiką būna drėgnesnis oras, nei kitose gyvenamose patalpose. Todėl technikas K. Vaseris pažymi, kad gipskartonio plokštės turi būti atsparios trumpalaikiam drėgmės poveikiui, t.y. plokštės, kurių gipso branduolys yra impregnuotas.

Tokios plokštės skiriamos savo kartono spalva, t.y. tam tikslui turėtų būti naudojamos žalios plokštės arba mėlynos. Jos abi yra impregnuotos tik mėlynos yra universalesnės ir naudojamos tada, kai konstrukcija turi būti atspari ne tik trumpalaikei drėgmei, bet ir pasižymėti gera gaisrine sauga, gera garso izoliacija ir atsparumu smūgiams. Suprantama, kad namų sąlygomis dažniausiai pakanka ir žalios plokštės.

Paprastos baltos plokštės yra neimpregnuotos, todėl žymiai jautriau reaguoja į drėgmės poveikį, todėl jų naudojimo reikėtų vengti tokiose patalpose.

Visos gipskartonio plokštės yra labai lengvai pjaustomos reikiamais dydžiais. Tam tereikia iš anksto užsižymėjus, paprastu kanceliariniu peiliuku vienoje pusėje perpjauti kartoną, šiek tiek įpjaunant ir gipso branduolį. Tada, plokštę patogiai pasidėjus, paprasčiausiai nulaužti atpjautą dalį ir po to perpjauti antros pusės kartoną. Po pjūvio patartina pjūvio vietą nušlifuoti, kad siūlė būtų korektiška ir nesunkiai užtaisoma.

Kokius rinktis metalinius profilius?

Rinkoje yra didelė įvairovė profilių, naudojamų tokių konstrukcijų įrengimui. Vizualiai jie beveik niekuo nesiskiria. Tačiau, vis dėlto, skirtumai yra ir jie pakankamai rimti. Pagrindinis skirtumas – plieno skardos iš kurios gaminamas profilis storis. K. Vaseris teigia, kad įprastai priimta, kad profilių skardos nominalus storis turėtų siekti 0,6 mm. Toks storis užtikrina geras konstrukcijas stiprumo savybes ir jos ilgaamžiškumą. Renkantis profilius reikėtų rinktis to gamintojo, kurio yra pasirinktos ir plokštes. Tada šeimininkas bus tikras, kad konstrukcija bus kokybiška.

Pagrindiniai darbo etapai

• Reikia ant sienų nubrėžti liniją, palei kurią bus tvirtinamas UD profilis. Ant profilio užklijuoti amortizacinę juostą. UD profilį prie sienos pritvirtinti mūrvinėmis ( į mūrą kalamais vinimis) ne didesniu kaip 60 cm atstumu;

• Inkarine mūrvine prie esamų lubų pagrindo pritvirtinti pakabinimo detalę arba tiesiogiai tvirtinamą pakabinimo detalę CD profiliui. Tvirtinant prie medinių pagrindų, naudoti plokščiagalvius medienos varžtus (5,1 x 35 mm), prie gelžbetonio – inkarines mūrvines (6 x 35 mm). Didžiausias žingsnis – 90 cm;

• Laikantįjį CD profilį pritvirtinti prie inkarinės spyruoklinės pakabinimo detalės su fiksatoriumi, užfiksuoti ir sulyginti arba savisriegiais skardai (3,5 x 9 mm) prisukti prie tiesiogiai tvirtinamos pakabinimo detalės, kartu pažymint reikiamą aukštį. Atstumas tarp laikančiųjų profilių ašių – ne didesnis kaip 100 cm;

• Ant laikančiojo CD profilio kas 50 cm uždėti po dviejų lygių susikirtimo detalę su fiksatoriumi CD profiliams ir įtvirtinti jose montuojamąjį CD profilį;

• Impregnuotas gipskartonio plokštes dėti skersai montuojamųjų CD profilių ir prisukti TN savisriegiais (3,5 x 25 mm). Didžiausias žingsnis – 17 cm;

• Gipskartonio plokščių galų sandūrų siūles gruntuoti giluminiu gruntu;

• Siūles ir savisriegių vietas užglaistyti gipsiniu impregnuotu gipskartonio plokščių siūlių glaistu;
• Siūlių vietose į šviežią glaistą įterpti stiklo pluošto siūlių armavimo juostą;

• Glaistui išdžiūvus, visą paviršių padengti paruoštu naudoti ypač lengvai šveičiamu baigiamuoju glaistu ir nušlifuoti.

Kaip apsisaugoti nuo pelėsio ir drėgmės?

Keičiant vieną ar kitą konstrukciją, dažniausiai išvengti pelėsio nepavyksta. Reikia rasti priežastį – kodėl jis atsirado ir tik panaikinus ją galima suo juo sėkmingai kovoti. Kalbintas specialistas pabrėžia, kad pagrindinė priežastis – pastovi drėgmė. Ji gali atsirasti arba dėl kondensato susidarymo, t.y. sienos/lubos nepakankami apšiltintos ir per šalti paviršiai įtakoja rasos taško atsiradimui ant jų, todėl iškrenta kondensatas. Kita priežastis – nepakankama patalpos ventiliacija. Vonios kambarys – drėgnas, todėl ypač svarbu įrengti veiksmingą ventiliaciją, kuri galėtų normalizuoti santykinę patalpos drėgmę.

Jei yra atsiradęs pelėsis – pirmas žingsnis priežasčių pašalinimas. Antras žingsnis fiziškas pelėsio išnaikinimas. Tam naudojami specialūs preparatai. Jie sunaikina pelėsio sporas, tačiau nepašalinus pelėsio atsiradimo priežasčių anksčiau ar vėliau jis vėl atsiras.

Techniko Kastyčio Vaserio papildomi patarimai:

• Populiariausia apdaila – paviršiaus glaistymas ir dažymas. Tokią apdailą gal apsprendžia ir higieniniai reikalavimai paviršiui. Tokiose patalpose paviršiai turi būti lengvai valomi;

• Teisingai įrengus ir teisingai jas eksploatuojant jos tikrai tarnaus tiek kiek ir kitos konstrukcijos esančios būste;

• Specialios ar specifinės priežiūros reikalavimų nėra. Prižiūrėti reikėtų taip pat, kaip ir bet kurią kitą glaistytą ir dažytą plokštumą, t.y. esant poreikiui paviršiaus valymas/plovimas ir patartina kas 7-10 metų perdažyti.

Kitoje vonios lubų įrengimo dalyje bus pateikta informacija, kaip reikėtų pasiruošti įtempiamų lubų įrengimui vonioje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis