Nudžiuginkite vaikus ir save: kaip sukonstruoti sūpynes

Vaikų žaidimų aikštelių saugos konsultantas Aleksandras Baliasnyj pataria, kaip įrengti vieną puikiausių aktyvios vaikystės atributų - sūpynes. Padarykite jas pakankamai tvirtas ir vėsiais vasaros vakarais jose galėsite suptis ir jūs pats.

Norėdami pasistatyti sūpynes nuosavų namų ar sodų kiemuose dažnai svarstome galimybę ją pasidaryti patiems, taip neretai išeina pigiau nei kreipiantis į jau padarytas sūpuokles parduodančius specialistus. Tačiau patiems darant sūpynes, labai svarbu atkreipti dėmesį į saugumą: jos turėtų būti pritaikytos tiek mažiems, tiek vyresniems vaikučiams, nepamirštant ir suaugusiųjų.

Vieta – kuo toliau nuo pavojų

Pasak A. Baliasnyj, visų pirma reikėtų įsitikinti, ar aplink sūpynes pakanka laisvos erdvės, t.y, nėra medžių, krūmų, tvoros ar kitų statinių. Rekomenduojama, kad ties sūpynės šonais, būtų palikta mažiausiai 1,5 m laisvos erdvės, o ties supimosi ašimi – 4 m laisvos erdvės į abu galus. Tada besisupdamas vaikas neturės galimybės už ko nors užkliūti.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad vaikas nuo sūpynių gali nušokti ir nuskrieti dar kelis metrus į priekį. Didelę svarbą taip pat turi paviršiaus tolygumas. Primygtinai rekomenduojama statyti sūpynes ant lygaus paviršiaus. Tai užtikrina tiek tolygų supimosi jėgos pasiskirstymą, tiek pačios sūpynės stabilumą.

Vertėtų atsižvelgti ir į tai, koks yra žemės paviršius. Geriausia, kad tai būtų paviršius, pasižymintis bent minimaliomis savybėmis sugerti smūgį. Tinkamiausia būtų įsigyti specialiai tam pritaikytas gumines trinkeles. Sudėjus trinkeles supimosi zonoje, išvengiama tiek vaiko traumų nukritus, tiek nuo stabdymo kojomis duobės žemėje atsiradimo. Taip pat tinka smėlis, skaldelė ar mulčas. Tačiau smėlis arba skaldelė gali išsinešioti po visą kiemą. Iš dalies tinka ir minkšta sodo žemė. Nerekomenduojama statyti sūpynių ant kietų paviršių kaip pvz. asfaltas.

Medžiagos – mediena arba metalas

Dažniausiai sūpuoklių įrengimui pasirenkama mediena arba metalas. Priklausomai nuo karkaso, sūpynės išlaiko iki 500 kg svorį. Medinės sūpynės daromos iš ąžuolo ar pušies apvalių rąstų arba stačiakampių brusų. Rekomenduojamas diametras ne mažiau 8 cm.

Jeigu norite pasirinkti metalą, geriausia naudoti vamzdžius ne mažesnio nei 32 mm diametro. Taip pat galima naudot kelių medžiagų derinį, pavyzdžiui, mediniai stulpai su metaliniu skersiniu arba atvirkščiai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip susikurti spiralinį sodą?
Kaip pasirinkti tiesioginio išgarinimo kondicionierių?
Griežtės reikalavimai norintiems statyti nuosavus namus

Būtina įsitikinti, ar konstrukcija saugi

Svarbu tinkamai išsirinkti ir karkaso tipą. Anot specialisto, galimi keli variantai: standartinė sūpynė iš keturių stulpų ir skersinio, su kopetėlėmis ir platforma čiuožyklai arba vienu galu pritvirtinta prie namo.

Konstruojant sūpynę būtina įsitikinti, kad struktūra yra pakankamai tvirta ir nėra jokių galimybių jos netyčiniam išardymui. Tai reiškia, kad sūpynė turėtų susidaryti arba iš savaime užsifiksuojančių detalių, arba sutvirtinta tvirtinimo detalėm – vinimis arba medvaržčiais. Paviršiai turėtų būti lygūs, neturi būti aštrių išsikišimų ar kampų. Negalima palikti plyšių, kuriuose galėtų užkliūti vaikų drabužėliai ar plaukai.

Sūpynėse neturėtų būti vietų, į kurias vaikas galėtų užsilipti į 2,5 m ar didesnį aukštį. Tai yra svarbu, kadangi statydami sūpynę savo kieme, dažniausiai neįrengiame specialios smūgį sugeriančios dangos. Platformas esančias 1 m aukštyje ar aukščiau reikėtų aptverti, paliekant atvirus tik užlipimą, o esant čiuožyklai – nučiuožimą.

Bortelius rekomenduojama daryti ne žemesnius nei 60 cm. Užlipimas į platformą turėtų būti pritaikytas įvairaus amžiaus vaikams, todėl rekomenduojama tarpus tarp užlipimo pakopų daryti nedaugiau 31 cm, o nuo 60 cm aukščio turėtų būti turėklai. Užlipimo palinkimo kampas turėtų būti intervale tarp 55 ir 90 laipsnių. Jeigu užlipimas bus per daug palinkęs, vaikams užlipti bus nepatogu ir nesaugu.


Atstumus geriausia skaičiuoti pagal tam tikras formules

Labai svarbu teisingai parinkti sūpynės sėdynes. Jos būna įvairių tipų: medinės, plastikinės, guminės, lanksčios, su grandinėmis, virvėmis ar kietu pakabinimu. Renkantis sėdynę su grandinėmis, reikėtų įsitikinti, kad grandinė yra tam pritaikyta ir neturi tarpų į kuriuos vaikas galėtų įkišti pirštų. Jeigu sūpynėmis naudosis vaikai iki 3 m. amžiaus, būtina pakabinti specialiai pritaikytą kūdikio sėdynę. Atstumas tarp vienos sėdynės pakabinimo taškų turėtų būti apskaičiuojamas pagal formulę:

f = G +5%h2

Paaiškinimas: f – atstumas tarp sėdynės kabinimo taškų, G – sėdynės plotis, h2 – pakabinimo aukštis.

Jeigu sūpynėje numatyti pakabinimo taškai kelioms sėdynėms, atstumas tarp jų turėtų būti ne mažesnis nei 45 cm, o atstumas nuo sėdynės iki sūpynės krašto – ne mažesnis nei 30 cm. Optimalus sūpynių aukštis nuo žemės iki sėdimos dalies yra 35 cm, o atstumas tarp sėdynių kabinimo taškų apskaičiuojamas pagal formulę:

l =0,04*h+p

Paaiškinimas: l – atstumas tarp kabinimo taškų, h – sūpynių aukštis, p – atstumas tarp sėdynės kabinimo taškų.

Kabinimo/ judėjimo mechanizmai gali būti kelių tipų, svarbiausia, kad tai būtų specialiai pagamintos, sertifikuotos detalės, kadangi tai daugiausiai amortizacijos suteikianti sūpynių dalis.

UABEžerėlio vaivorykštė nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis