Medienos dirbinių paruošimas ir dažymas

Priklausomai nuo medienos dirbinių ar medienos būklės, medienos paviršiaus paruošimas dažymui gali užtrukti ganėtinai ilgai ir pareikalauti nemažai kantrybės. Čia pateiksime patarimų, kaip paruošti medieną, priklausomai nuo jos būklės.

Nauja mediena

Medieną reikėtų šiek tiek pašlifuoti, nuvalyti su drėgnu skudurėliu ir tada prieš tepant viršutinį sluoksnį reikėtų užtepti porą sluoksnių medienos grunto.

Geros būklės anksčiau dažyta mediena

Jei medienos ar medienos dirbinių būklė yra gera, juos tikriausiai užteks nuvalyti šiltu vandeniu ir muilu. Jei mediena ar medienos dirbiniai yra šiek tiek apgadinti, pavyzdžiui, juose yra įdubų ir skylių, jas galite užtepti medienos glaistu ir šiek tiek pašlifuoti.

Sena arba negražiai nudažyta mediena

Jei medieną ar medienos dirbinius dengė begalė senų dažų sluoksnių, vienintelės priemonės, padėsiančios nuimti juos visus, yra cheminis dažų valiklis, nes tik tada paviršius bus tinkamas naujiems dažams. Saugumo patarimas - kadangi naudojant cheminį dažų valiklį išsiskirs medžiagų garai, naudokite juos tik gerai vėdinamose patalpose, kuriose nebūtų nei vaikų, nei gyvūnų. Dažų likučius išmeskite kuo greičiau, visada dėvėkite pirštines ir apsauginius akinius.

Cheminius dažų valiklius naudoti yra paprasta. Tiesiog senu teptuku užtepkite jį ant nudažyto paviršiaus. Praėjus šiek tiek laiko dažai pradės luptis. Tada nuvalykite juos gremžtuku, tačiau darykite tai atsargiai, kad nepažeistumėte medienos paviršiaus.

Nepatogias vietas (laiptų turėklus, apvadus ir t.t.) galite nuvalyti su plieno vata ir medžio kaltu. Medienos ar medienos dirbinių paviršių reikės nuvalyti šiltu vandeniu ir muilu, tada leisti visiškai išdžiūti prieš tai, kai užtepsite gruntą ir dažus.

Kuo padengti

Medienos gruntas yra naudojamas ant natūralios medienos. Jis tampa pagrindu viršutiniam sluoksniui. Kadangi jis yra skiedžiamas vandeniu, jį galima tepti teptuku, voleliu bei purkšti beoriu purkštuvu. 

Blizgius dažus galima tepti ant beveik visų paviršių, kurie yra padengti gruntu. Tokį paviršių bus lengva valyti. Tepkite juos su teptuku ar voleliu. 

Laką galima tepti tiek ant natūralios medienos, tiek ant beicu padengto jos paviršiaus. Lakų būna blizgių, pusiau blizgių ir matinių. Toks sprendimas visiškai užsandarina paviršių. Tepkite jį su teptuku. 

Beicas yra natūrali medienos apdailos priemonė įvairių atspalvių ir blizgumo. Jis tepamas ant grynos medienos teptuku. Beicą užtepus, vėliau spalvą pakeisti bus sudėtinga, todėl rinkitės ją atsakingai.

Aliejus yra natūrali medienos apdailos priemonė, kuri giliai įsigeria į paviršių ir puikiai jį apsaugo. Tepti aliejų reikia ant natūralios medienos su teptuku ar medžiagos skiaute.

Medienos impregnantą galima tepti ant natūralios ar anksčiau apsaugotos medienos. Jis apsaugo medieną nuo irimo. Naudokitės teptuku arba beoriu purkštuku. Nepamirškite, kad naudoti konservantą reikės reguliariai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis