Kaip susikonstruoti hidroponinį šiltnamį

Hidroponika - tai augalų auginimas vandenyje, nenaudojant dirvožemio. Nereikia nė sakyti, kad toks metodas priverčia kilstelėti antakį tradicinės daržininkystės šalininkus. Ir vis dėlto - tai veikia, o hidroponinį šiltnamį galite pasidaryti ir jūs.

Štai tas nedidukas šiltnamis iš tiesų yra dvigubai didesnis, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio. Jam nebaisios ankstyvojo pavasario šalnos ir vasaros karščiai, jo nereikia ravėti, purenti žemės, čia išsilaiko optimali oro drėgmė, nors jo mes nelaistome. Neįtikėtina?

Autoriaus nuotr.

Iš tiesų tai hidroponikos daržas, kuriame augalai auga dviem aukštais. Štai dešinėje pusėje - pomidorai ir žiediniai kopūstai, kairėje - agurkai ir cukinijos. Dar yra paprikų, čili pipirų, melionų, Pekino kopūstų, įdomumo dėlei pasisėjome kelis arbūzus.

Autoriaus nuotr.
Autoriaus nuotr.

Keletas patyrusių daržininkų mus ragino neauginti agurkų ir pomidorų viename šiltnamyje. Atseit, jie nesutaria, dėl kažko pykstasi, pomidorai dėl tos nesantaikos suserga miltlige. Pavyko išsiaiškinti, kad tarp daržovių nėra jokių karų, bet agurkai išgarina labai daug vandens ir daro aplink save džiungles, o pomidorams labiau patinka sausas ir šiltas klimatas. Didelė drėgmė sukelia pomidorų ligas.

Visgi rizikavome juos sėti viename šiltnamyje - kitą jau buvome paskyrę salotoms, svogūnams ir ridikėliams. Manėme taip: jeigu per daug sukils santykinė oro drėgmė, šiltnamį polietileno plėvele padalysime į dvi dalis, tokiu būdu agurkų džiunglynus atitverdami nuo saikingesniųjų pomidorų. Bet nereikėjo.

Atėjus vasarai, paaiškėjo, kad santykinė oro drėgmė dieną neviršija 70 procentų (leistina norma), o labai karštomis dienomis ji net būna per maža. Įprastinė vasaros temperatūra šiltnamyje - apie 30 laipsnių, santykinė oro drėgmė - apie 60 procentų.

Autoriaus nuotr.

Sakyčiau, idealios sąlygos. Jas padeda išlaikyti gana paprasta vėsinimo - šildymo sistema, kurią įrengėme, statydami šiltnamį. Metro gylyje į žemę įkasėme 10 cm skersmens kanalizacijos vamzdžius, pro kuriuos ventiliatoriais varome šiltnamio orą.

Autoriaus nuotr.

Anksti pavasarį, kai žemė dar buvo įšalusi, į žemę varėme tik šiltą orą. Vinco darytas elektroninis valdiklis ventiliatorius įjungdavo tik tada, kai oras šiltnamyje pasidarydavo keliais laipsniais šiltesnis už žemę. Taip mums pavyko iš žemės per kelias dienas išvaryti įšalą. Balandžio 20 dieną pasėjome visas daržoves. Rizikavome? Nelabai. Naktimis dar pasitaikydavo stiprių šalnų, bet jos į patį šiltnamį neįsiskverbdavo. Dabar nuo šalnų jį saugojo įšilusi žemė. Mat Vinco valdiklį perstatėme taip, kad jis ventiliatorius įjungtų tik tada, kai oras žemėje pasidaro šiltesnis už šiltnamio orą. Žodžiu, įšilusi žemė ėmė šildyti šiltnamį.

Žemė ir dabar dienomis šildoma, o šiltnamis tokiu būdu vėsinamas. Vinco padarytas specialus elektrinis termostatas ventiliatorius įjungia tuoj pat, kai oro temperatūra pasiekia 28 laipsnius. Vakare, kai oras atvėsta, ventiliatorius įjungia valdiklis. Žodžiu, dieną į žemę tarsi į kokį galingą akumuliatorių varoma saulės šiluma, čia sukaupiamas visas šiltnamyje atsiradęs šilumos perteklius. O naktį ta šiluma paimama atgal. Netgi dabar, liepos mėnesio naktimis, tos šilumos prireikia. Tarkim, lauke būna + 15 laipsnių ar mažiau, o šiltnamyje išsilaiko +17. Dienomis karščiai nebaisūs, naktimis šilta lyg dieną.

Vėsinimo- šildymo sistemą kūrėme tik dėl optimalios oro temperatūros, bet vasarą paaiškėjo, kad ji dar išsaugo ir optimalią drėgmę. Mat aušindami orą po žeme sukastuose vamzdžiuose, atsikratome ir drėgmės pertekliaus. Drėgmė kondensuojasi ir per išpjautas skyles susigeria žemėn. Oras ne tik atvėsta, bet ir pasausėja.

Mums drėgmės perteklius nėra reikalingas, nes daržoves auginame ne grunte. O tradiciniuose šiltnamiuose juo būtų galima girdyti augalus. Bet vamzdžius reikėtų sukasti ne metro, bet kokių 30 cm gylyje. Kondensatas puikiausiai drėkintų augalų šaknis. Per tuos vamzdžius būtų galima ir laistyti - juk drėgmė reikalinga šaknims, o ne žemės paviršiui. Laistant per vamzdžius pačias šaknis, mažiau vandens išgaruotų, santykinė oro drėgmė neviršytų leistinų normų, ir pomidorai nesirgtų miltlige. Pripylei vamzdžius vandens ir palikai. Neliko vandens - vėl pripylei.

Mes savo šiltnamio netgi nelaistome. Daržovės pasodintos vazonėliuose, juose - ne žemė, bet keramzito granulės. Vazonėliai sustatyti 10 cm skersmens vamzdžiuse, kuriuose nuolatos teka vanduo. Jis pompuojamas iš 120 litrų statinės, visais vamzdžiais apibėga didelį ratą į vėl suteką į statinę. Statinėje nuolatos burbuliuoja oras - jį čia vis varo akvariumo burbuliatorius. Taip vanduo prisodrinamas deguonimi. O vandenį ratu varinėja akvariumo pompa. Tokių prietaisų gali nusipirkti bet kurioje akvariumų parduotuvėje. Jie ima labai nedaug elektros. Mes pirkome internetu - pigiau.

Augalai sunaudoja nemažai vandens. Jo vis reikia papildyti. Šitam šiltnamiui mes jo nenešiojame kibirais - atvedėme vandentiekio žarną, įtaisėme nedidelę automatiką, ir šiltnamis pats vandens pasiima tiek, kiek jam reikia. Štai kaip viskas atrodo:

Autoriaus nuotr.

Bačka įkasta į žemę. Vandenį į ją paleidžia štai šis senas automobilių dujų įrangos 12 V elektromegnetinis vožtuvas:

Autoriaus nuotr.

Vožtuvą įjungia elektros jungiklis, kurį pasidarėme iš seno elektrinės orkaitės termostato. Bačkoje yra panardinta plūdė. Kai vandens sumažėja, plūdė nukrenta žemyn, paspaudžia jungiklio svertą, jungiklis įjungia srovę, suveikia vožtuvas ir paleidžia vandentiekio vandenį. Bačka prisipildo, plūdė pakyla ir išjungia sistemą.

Autoriaus nuotr.

Tokiam šiltnamiui nereikia kasdieninės priežiūros - jį gali palikti visai savaitei, ir nieko neatsitiks. Karštą dieną įsijungia ventiliatoriai į jį atvėsina, vėsią naktį įsijungia ventiliatoriai ir jį sušildo. Oro drėgmė išsilaiko optimali. Vandens, kai reikia, įpila automatika. Ko dar? Ak taip, reikia pačiam nusiskinti agurkus!

Agurkai užaugo lygiai per du mėnesius. Pasėjome balandžio 20 dieną, skinti pradėjome birželio 20-tą. Pomidorams dviejų mėnesių neužteko. Jie gan dideli, bet dar neprinoko. Atrodo, pomidorams reikės trijų mėnesių.

Sakot, neįtikėtinai greitai? Taip, auginant daržoves hidroponikos būdu, jos auga 50 procentų greičiau. Štai vieną Pekino kopūstų derlių suvalgėme, jau sudygo ir antras. Ridikėlių derlių nė neskaičiuojame.

Pirmąjį hidroponikos šiltnamį pasidarėme pernai. Pabandėme ir įsitikinome - puikiausias tinginio daržas! Kodėl nepasistačius didesnio? Šis mums su visa įranga kainavo apie 232 eurus. Kitais ir dar kitais metais naujos įrangos mums nereikės. Turime vieną atsarginę pompą, ir daugiau - jokių investicijų!

PetrasDargis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis