Kaip nustatyti skalbimo mašinos problemas

Nors šiuolaikinė skalbimo mašina yra sudėtingas prietaisas, yra dalykų, kuriuos jai sugedus galite padaryti ir patys - diagnozuoti problemą ir netgi ją pataisyti ar bent jau iš anksto pasitikrinti, kiek kainuos reikalingos detalės. Žinoma, nėra jokios rizikos ar gėdos tiesiog išsikviesti patikimą meistrą. Svarbu atminti: nepervertinkite savo jėgų ir prieš imdamiesi bet kokios nuodugnesnės prietaiso apžiūros būtinai išjunkite jį iš elektros tinklo.

Skalbimo mašina labai triukšminga


Dažnai pasitaikantis skundas apie skalbimo mašinas– jos skleidžia bjaurius garsus (nuo barškėjimo iki girgždėjimo). Taip gali nutikti dėl įvairių priežasčių:


Elementariausios iš jų:

• Viduje išbyrėjusios monetos, žiebtuvėliai, sagos ar kiti smulkūs objektai;

• Iškritusios vielutės iš liemenėlių – patikrinkite būgno skyles ir tarpus už jo.


Jei kruopščiai patikrinote būgną ir nieko neradote, greičiausiai skalbimo mašina susidūrė su rimtesnėmis problemomis:


1. Būgno guolis – būtent jis gali būti kaltas dėl skalbimo mašinos keliamo triukšmo. Paprastai tai nutinka, jei vanduo prasiskverbia pro guolio izoliacinį sluoksnį. Tai galima patikrinti atjungus diržą, kuris suka būgną, ir rankiniu būdu sukant būgną. Jei jis vis tiek dunda, tikėtina, kad priežastis bus guolis. 


2. Sulūžęs būgnas – patikrinkite, ar nėra įskilęs pats būgnas bei jo stebulė, esanti būgno nugarinėje dalyje. Jei aptiksite defektus, tikėtina, kad jie ir bus triukšmo priežastis. 


3. Variklio guolis – paprastai aukšto diapazono garsus skleidžia susidėvėjęs variklio guolis. Tai galite patikrinti nuėmę diržą nuo variklio ir sukdami jį patys. Jei jis vis tiek skleis garsus, tuomet triukšmo priežastį aptikote. 


4. Išklibęs nuo svorio bakas –dėl to skalbimo mašina gali bildėti, ypatingai, jei būgnas yra pilnai prikrautas arba skalbiate sunkius daiktus. Jei suksite tuščią būgną, jis nebildės. Galite pamėginti prisukti varžtus, esančius aplink baką, tačiau būkite atsargūs, nes jie yra labai trapūs, tad juos sulaužius, reikės naujo bako.


Neatsidaro skalbimo mašinos durys


Tai dažna problema, atsirandanti dėl daugelio priežasčių:


• Ne visiškai išbėgęs vanduo – užsifiksuoja apsauginė spynelė;

• Užsikirto durų vidinė spyna;

• Sugedo įtaisas, tikrinantis, diržo judėjimą;

• Sugedo durų mechanizmas.


Ko gero, vienintelis dalykas, kurį galite padaryti patys – nuimkite skalbimo mašinos viršų ir pamėginkite atlaisvinti dureles. Nepamirškite įsitikinti, kad skalbimo mašina yra išjungta iš elektros tinklo. Jei tai nepadės, kreipkitės į patyrusį skalbimo mašinų meistrą.


Į skalbimo mašiną nebėga vanduo


Dar viena dažna skalbimo mašinų problema. Priežastys gali būti kelios: blogai atlikti santechnikos darbai, užsilenkusi vandens žarna, sugedęs vožtuvas. Štai ką reikėtų patikrinti:


• Vandens žarna – ar joje nėra skylės, ar ji nėra užsilenkusi ir tai trukdo tekėti vandeniui? Taip pat pamėginkite atjungti žarną nuo skalbimo mašinos ir tuščiame kibire patikrinkite, ar ji pralaidi. Jei vanduo gerai prateka, problemos teks ieškoti kitur.


• Sugedęs vožtuvas – jei vožtuvo rankenėlė sukasi, tačiau tai nekeičia srovės, gali būti, kad ji atsijungė nuo vožtuvo. Pamėginkite nuimti rankenėlę ir su replėmis tiesiogiai prijungti vožtuvą.


• Filtras – patikrinkite mažą filtrą, kuris yra pritvirtintas prie vandens žarnos (paprastai skalbimo mašinos gale).


Atsargiai nuimkite jį su replėmis, nes rėmelis yra labai trapus ir gali lengvai sulūžti. Tinklelis taip pat yra trapus, todėl įsitikinkite, kad nepadarysite jame skylių. Apnašos iš pūkelių, purvo ar kitų nešvarumų gali blokuoti vandens srovę. Jei filtras yra užsikimšęs, prieš prijungdami jį prie vandens žarnos, atsargiai išvalykite. Jei vanduo bėga ir filtras švarus, tuomet teks pasikviesti žmogų, turintį daugiau patirties taisant skalbimo mašinas.


Skalbimo mašina paprasčiausiai neveikia!


Labiausiai erzinanti skalbimo mašinos būsena, kai ji tiesiog nepradeda veikti.kadangi tai gali lemti begalė priežasčių, tačiau kelias galite patikrinti patys:


• Pirmas akivaizdus dalykas, kurį reikia patikrinti – ar yra elektra. Gal skalbimo mašiną nuo elektros atjungė vaikas arba gyvūnas? Nors tai atrodo gana kvailai, tačiau nustebtumėte sužinoję, jog tai gana dažnai būna problemos priežastis.


• Antras dalykas, kurį turite patikrinti – kištukinis lizdas. Tai mažiau akivaizdi priežastis, kurią galite patikrinti patys. Tiesiog pamėginkite įjungti į jį kitą tikrai veikiantį prietaisą. Jei jis veiks, tuomet priežasties teks ieškoti kitur. Jei prietaisas neveiks, gali tekti pakeisti kištukinį lizdą.


Jei vis tiek nepavyksta įjungti mašinos, teks kreiptis į skalbimo mašinų meistrą, nes tai gali būti rimta skalbimo mašinos kompiuterinės schemos problema.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis