Ką reikia žinoti prieš samdant meistrą

Kas gali užtikrinti, kad samdomas meistras darbus atliks kokybiškai? Daugelis atsakytų vienareikšmiškai – rekomendacijos. Tačiau paklausinėti draugų ar pažįstamų ne visada užtenka, o kaimyno rekomenduotas meistras gali gerokai nuvilti. 2012 metais Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai buvo pateikti 99 skundai dėl rangos darbų netinkamos kokybės ir sutarčių sąlygų nesilaikymo. Per tris 2013 metų ketvirčius tarnyba nagrinėjo 54 vartotojų skundus. Neverta net kalbėti apie nukentėjusių būsto savininkų skaičius, kurie ieškoti tiesos yra surišti, nes samdėsi meistrą be sutarties.

Dėl nekokybiško būsto remonto skundžiasi šimtai žmonių

„Dažnai tenka susidurti su neatleistinu savamokslių meistrų darbo broku. Pavyzdžiui, viename bute buvo neteisingai suvedžiotas šildymas: parinkti netinkami siurbliai, neteisingai prie sistemos prijungtos šildomos grindys, be jokios galimybės sumažinti temperatūrą, neprofesionaliai pajungti trys radiatoriai, kurie šildo netolygiai“, – pasakoja šildymo valdymo sistemomis prekiaujančios bendrovės „Tausana“ ekspertas R. Jurgelaitis, užsiminęs, kad tokių situacijų pasitaiko kone kasdien.

Užtenka peržvelgti keletą statybų forumų, kuriuose apstu nusiskundimų, kaip vienas ar kitas, liaudišku žargonu vadinamas „chaltūrščikas“, suklijavo frezuotą polistirolą ne ta puse ar nieko nepranešęs dingo keletui savaičių. Žinoma, jei būsto remontą atliko ne įmonė, o individualiai dirbantis meistras, garantijos tokiems darbams tikrai negausite, o nekokybiškai atliktą darbą teks taisyti pačam arba kviesti kitą specialistą.

Šykštus moka du kartus

Vyrauja stereotipas, kad samdytis privatų meistrą yra žymiai pigiau nei įmonę. Tačiau ši nuomonė ne visada pasiteisina. Privatus meistras konkuruoja tik vienoje eilutėje iš bendros statinio sąmatos – darbų kaina. Tačiau ir šioje vietoje galite visada permokėti netiesiogiai.

„Jeigu planuojate būsto vidaus apdailos darbų sutartį sudaryti su fiziniu asmeniu, rekomenduotina paprašyti pateikti individualios veiklos vykdymo pažymą, patvirtinantį asmens teisę verstis individualios veiklos vykdymo pažymoje nurodytos rūšies veikla“, – pataria Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Nesąžiningos komercinės veiklos ir reklamos skyriaus vedėja Kristina Grigaitė.

Samdydami meistrą, kuris neturi individualios veiklos liudijimo, greičiausiai padėsite darbo biržai išlaikyti „bedarbį“. Tokiu būdu sumokėsite dvigubai.

Neretai pavieniai meistrai klientui padaro meškos paslaugą, sumažindami darbų kainą medžiagų sąskaita. Neturėdami tiekėjų, tokie meistrai paprastai ieško pigiausių medžiagų, tad anksčiau ar vėliau gali „išlįsti“ brokas. „Tausanos“ parduotuvės atstovas R. Jurgelaitis teigia, kad perkant medžiagas didesniais kiekiais ar lojaliems klientams – meistrams siūlomos palankesnės kainos, tokiu būdu užsakovas gali įsigyti kokybišką prekę ir sutaupyti. Be to, jei meistras nesusidūręs su tam tikrais darbų reikalavimais ar specifikomis, ekspertai visada pasiruošę jį pakonsultuoti ir suteikti reikalingų žinių.

Būsto remonto garantija – sutartis

„Bylos dėl blogai atlikto būsto remonto nėra kasdienės, tačiau sudėtingos“ – sako advokatas Simonas Baltrušaitis. Pasak specialisto, nesant darbų atlikimą patvirtinančio dokumento, įrodyti kliento teisumą yra komplikuota. Dar blogiau, jei namuose neteisingai atlikti remonto darbai yra paslėpti, t.y., santechnikos darbai, sienų šildymas, kurių antstolis negali užfiksuoti. Tokiu atveju reikalinga nepriklausoma ekspertizė, kurios kaina neretai būna didesnė už atliktų darbų sąmatą. Daugelį tiesos ieškotojų tai atbaido.

Siekiant susitarti dėl būsto vidaus apdailos darbų, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistė Kristina Grigaitė rekomenduoja sutartyje detaliai aptarti darbus, jų rūšis, kainą, apmokėjimo formą. Jei kyla dvejonių dėl meistro patikimumo, interneto tinklalapyje vvtat.lt galite pasidomėti, ar verslininkas nėra įtrauktas į vartotojų teisių pažeidėjų sąrašą. Advokatas S. Baltrušaitis priduria, kad be sutarties,visada pravartu pasirūpinti liudininkais, kurie dalyvautų piniginiame sandoryje bei matytų remonto darbus vykdžiusį asmenį.

Vienu ar kitu atveju būsto remontas neatsiejamas nuo didelių išlaidų. Apsidrausti dėl nekokybiško būsto remonto galite tik vienu būdu – pasirašyti darbų sutartį. Kita vertus, visada svarbu atkreipti į meistro iškalbą, profesionalius patarimus ir rekomendacijas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis