Ką daryti, kad langai tarnautų ilgiau: priežiūra ir remontas

Kad ir kokius gerus langus įsigijote, jie, kaip ir bet kuris kitas namų prietaisas, dėvisi. Nors plastikinių langų konstrukcija yra kiek sudėtingesnė nei įprastų medinių, naudotų prieš 20 metų, tačiau esminius darbus, pagerinančius jų funkcionavimą gali nesunkiai atlikti ir pats šeimininkas.

Jeigu nors kiek mėgstate ar gebate darbuotis ūkyje, paprastas langų reguliavimas jums neturėtų būti sunkus užsiėmimas. „Atidžiai perskaitęs instrukciją ir mėgstantis pameistrauti būsto šeimininkas gali langus prižiūrėti pats, tačiau tokiems darbams kaip dužusio stiklo paketo keitimas ar kritiškai išderinto lango atstatymas, dėl ko gali lūžti langų uždarymo pavaros, kampinės jungtys, ar deformuotis vyriai, vertėtų kviesti profesionalų meistrą. Taip pat dažnai pasitaikantis rėmų deformacijos atstatymas reikalauja profesionalių žinių ir patirties. Esame susidūrę ir su kuriozinėmis situacijomis, kai šeimininkai bandantys sutaisyti kritiškai sugedusį langą, kuriam laikui lieka išvis be lango, nes jis tiesiog iškrenta iš vyrių arba visiškai nebeužsidaro, tuomet jau be meistrų pagalbos neišsiversite“, - pasakoja „Domus langai“ vadybininkas Giedrius Čirvinskas.

Pašnekovo teigimu, langų reguliavimas priklauso nuo sezono. Šiuolaikiniai langų apkaustai turi pilnai reguliuojamus prispaudėjus (ekscentrikus), todėl galima kontroliuoti lango sandarumą tiek šiltuoju, tiek šaltuoju metų periodu. Vasarą rekomenduojama lango prispaudimą šiek tiek atlaisvinti, nes esant šiltiems orams, plastikas ir tarpinės labiau išsiplečia ir sukuria pakankamai gerą prispaudimą.

Tarpinė neperspaudžiama, todėl ilgėja jos tarnavimo laikas. Žiemą, atvirkščiai, prispaudimą rekomenduojama padidinti, nes šaltis medžiagas veikia priešingai, mažindamas jų tūrį ir silpnindamas prispaudimą.

Šiems darbams jums prireiks keletos standartinių įraktų. Pavaizduotos sistemos gali šiek tiek skirtis nuo jūsiškės, todėl visada patartina perskaityti instrukciją.

Languremontas.com nuotr.

Prispaudimo reguliavimas atliekamas su prispaudimo ekcentrikais, kuriuos sukant ratu, mažėja arba didėja tarpas tarp ekcentriko ir lango rėmo, paprastai ekscentrikai turi žymėjimą, kuriuo remiantis pasirenkama tinkamo prispaudimo pozicija priklausomai nuo metų laiko.

Didesnių gabaritų langai nusėda ypač dažnai. Šoninis reguliavimas, skirtas lango apatinio rankenėlės pusės kampo sukėlimui ir atitraukimui į vyrių pusę, šią problemą išsprendžia.

Languremontas.com nuotr.

Jeigu langą norite atverti, tačiau jis atkrenta, reikia reguliuoti viršutiniame vyrių pusės kampe esančias vadinamąsias žirkles ir žirklių pagrindą. Šiuose taškuose reguliuojamas tiek prispaudimo laipsnis, tiek lango pozicija, tam naudojamas šešiakampis 4 mm raktas. Rakto pasukimu ekscentrikai juda konuso ašimi priartėdami arba nutoldami nuo lango varčios, taip didindami arba mažindami lango prispaudimą. 

Jei lango varčia kliūna uždarant langą ir jis sunkiai užsidaro, reikia pakelti lango varčią. Sukant 4 mm šešiakampį raktą palei laikrodžio rodyklę sukeliama varčia ir dažnai išsprendžiama lango ar durų nusėdimo problema.

Užstrigus rankenai, niekada nereikia jos mėginti atidarinėti per jėgą, nes gali lūžti lango skląstelė, ir langas nebefunkcionuoja. Tuomet reikėtų kviesti specialistą.

Languremontas.com nuotr.

Rankenėlės dažniausiai užstringa dėl kelių priežasčių. Viena iš jų – viršutinių žirklių nepilnas susiskleidimas. Uždarinėdami langą iš atvertimo pozicijos, įsitikinkite, kad lango viršus prigludęs prie rėmo. Tik po to lenkite rankenėlę žemyn, antraip ekscentrikai peršoks per žirklių gaudytuvą ir lango rankenėlė užsiblokuos. Lango rankenėlės blokatorius stabdo rankenėlės prasukimą, kai langas ar durys atidarytos ir apsaugo nuo netaisyklingo lango uždarymo. Kitas dažnas atvejis – išsiderinęs lango rankenėlės blokatoriaus gaudytuvas. Blokatorius turi ir kitą funkciją – jis automatiškai pakelia lango varčią, todėl svarbu šį apkaustą teisingai sureguliuoti.

Languremontas.com nuotr.

Pagrindinis lango nusėdimo atstatymo taškas, reguliuojantis lango pozicija vertikalioje padėtyje. Paprastai vyrio sukėlimui reikalingi įrankiai 4 mm šešiakampis raktas.

Priežiūra „be raktų“

Langai gali būti prižiūrimi ne tik reguliuojant mechanizmus, o atliekant įprastus ir nesudėtingus darbus, kurie padės pailginti jūsų langų tarnavimo laiką, pagerins veikimą ir išlaikys estetišką išvaizdą. Salono „Plaza langai“ konsultantė Jolita Bakšaitė vardija penkis pagrindinius patarimus, kaip prižiūrėti langus:

Tarpinės. Tarpinės turėtų bent du kartus per metus būti nuvalomos ir sutepamos. „Jos valomos paprastai minkštu skudurėliu, o tepti galima naudojant purškiamą silikoną, vazeliną, langų pardavėjai kartais taip pat parduoda  specialius langų priežiūros rinkinėlius, juose rasite priemonių tarpinėms sutepti. Tiesa, renkantis langus, patarčiau pasirinkti juodas spalvos gumines tarpines – galbūt prie balto lango jos atrodo ne taip dailiai, bet guminės tarpinės lėčiau dėvisi, yra labiau atsparios“, – pasakoja pašnekovė.

Stiklas. Stiklo negalima valyti laikraščiais ir šiurkštų paviršių turinčiomis valymo priemonėmis, kadangi galima pažeisti poliruotą stiklo paviršių. Stiklą reikėtų valyti su švelniu skudurėliu ir bet stiklui skirtu valikliu.

Rėmas. Jo valymui galima naudoti paprasčiausią indų ploviklį, tačiau negalima naudoti šepečių – juos naudojant pažeidžiamas rėmo paviršius. „Valoma skudurėliu. Geriausia, jeigu jis yra baltas, kadangi valant, tarkime, raudonu skudurėliu, rėmas kai kuriose vietose gali pradėti keisti spalvą. Tad reikėtų rinktis švelnų baltą skudurėlį“, - pasakoja J. Bakšaitė.

Slankiosios dalys. Kad langas geriau varstytųsi, bent du kartus per metus reikia slankiojančias detales kruopščiai nuvalyti ir sutepti. Tepimui tinka tepalai, kurie naudojami siuvimo mašinoms, automobiliams, techninis vazelinas arba tepalas iš minėtų specialių priežiūros rinkinių.

Rasojimas. Gaminiai iš PVC yra sandarūs, todėl langus įsigijęs žmogus, pats turėtų užtikrinti savo būsto vėdinimą. Patartina tose patalpose, kuriose yra plastikiniai langai, dėti kuo mažiau gėlių, nedžiaustyti skalbinių, kadangi tai padidina drėgmę patalpoje. Taip pat galima įsigyti drėgmės surinktuvus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis