Darau pats: uždara šašlykinė – ne tik šašlykams

Šašlykinė dažniausiai asocijuojasi su vasariškais pasibuvimais gryname ore. Petras Dargis dalinasi Darau Pats uždaros šašlykinės projektu. Tokia maisto kepimo priemonė puikiai tinka ir lietingai, bet vis dar šiltai rudens pradžiai.

Ar uždaro tipo šašlykinė geriau už atvirą? Manau, kad tikrai taip! Aš turiu tokią ir tokią. Uždaroje mėsa kepa ne tik greičiau, bet išlieka sultingesnė, ji ne taip džiūsta. Kadangi karštis eina ne tik iš apačios, bet kaista visas oras uždaroje bačkoje, tai galima sėkmingai kepti ne tik šašlykus, bet ir didesnius mėsos gabalus, ant grotelių padėtas bulves, obuolius.

Ir dar vienas pliusas – ji nebijo lietaus. Kada sekmadienį atėjo laikas išbandyti, pradėjo pilti lietus. Ir tegu pila. Lietaus lašiukai tiško ant dangčio ir čirškė. Tegu sau čirškia – ugnis vandens vis tiek negauna.

Šašlykinę pasidariau iš seno automobilinio dujų baliono, turguje kažkada nusipirktų dviejų tekinukų, kelių geležgalių ir vamzdžio kaminukui. Vamzdis su sklende, bet ta standartinė sklendė nėra sandari, tai kaminuko viršuje įtaisiau kilnojamą dangtelį. Kada kūrenasi ugnis, dangtelis užvertas, o kai ateina laikas kepti, jį uždarau.

Šašlykinės apačioje įdėjau oro padavimo sklendę, kuri stumdoma apačioje matoma rankena. Kol dega ugnis, sklendė atidaryta, kai ateina laikas kepti, ir kaminuką ir sklendę uždarau. Šašlykinė virsta tikra orkaite. Karštis gana ilgai laikosi.

Apatinė sklendė neturėtų sudegti, nes ji paslėpta po storomis grotelėmis. Tos grotelės – iš senų automobilinių dujų balionų. Kadangi padarau vieną kitą ekonomaizerį, tai atsarginių dalių lieka.

Šašlykus galima kepti ant iešmų, juos dedant išilgai šašlykinės. Mačiau, daugelis meistrų daro klaidą ir dujų balioną supjausto taip, kad galima dėti tik trumpučius iešmus skersai. Išilgai daug patogiau.

Galimą vieną iešmą palikti padėtą išilgai, o ant jo dėti žnyples. Iš tiesų žnyplės daug patogiau – jos tinka ne tik šašlykams, bet ir dešrelėms kepti, ant jų kaip ant grotelių galima dėti kepamas bulves, obuolius ar didesnį mėsos gabalą.

Informacija ir fotografijos: petrasdargis.lt

Svarbu! Užsiimdami Darau Pats projektais, kuriems naudojami dujų balionai, būkite atsargūs. Laikykitės visų saugumo priemonių. Prieš pjaunant dujų balioną, reikia įsitikinti, jog jis išgarintas – dujos išleistos, o vidus išvalytas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis