Darau pats: terasos įrengimas

Terasos suteikiamais privalumais jau seniai tapo madinga mėgautis ne tik didesnių privačių namų savininkams. Šį malonaus laiko leidimo lauke „kaltininką“ vis dažniau įrengiama ir sodo nameliuose, kuriuose jų savininkai nebūtinai laiką leidžia nuolatos. Terasos statomos ir arčiau miestų centrinių dalių įsikūrusiuose privačiuose namuose, ir netgi mažesniuose daugiabučiuose, kur pirmojo aukšto gyventojai terasą įsirengia netgi neturėdami galimybės iš savo butų į ją patekti tiesiogiai. Dalinamės patarimais, kaip terasą įsirengti patiems.

Nepaisant to, kad mūsų klimato sąlygomis atvira terasa ne visada leidžia džiaugtis ja kasdien netgi šiltuoju metu laiku, Lietuvoje tai – vis dar bene populiariausias sprendimas. Juolab kad didesni skėčiai šiuo metu yra nesunkiai įperkami, o jų įsigijimo galimybė atrodo praktiškesnė negu stacionaraus stogo virš didesnės (arba bent jau platesnės) terasos įrengimas.


Šį kartą pasidalinsime tinklaraščio „Raituzo namo statybos“ autoriaus Raimundo išgeneruota ir įgyvendinta idėja. Privataus namo statyboms einant į pabaigą, terasa buvo įrengta taip, kad du jos kraštai besiribotų su namo sienomis, o dalį terasos nuo kritulių ir saulės kaitros dengtų platesnis namo stogo kraštas. Bendras terasos plotas – 19 kvadratinių metrų (3,1m x 6,0 m). Kadangi terasos fundamentui pasirinktas taip pat gana populiarus polių sprendimas, jų išdėstymui numatyti buvo paruoštas pakankamai nesudėtingas planas.



Polių gręžimui pakako rankinio grąžto (d125 mm), tarpams tarp polių buvo pasirinktas 1,4-1,5 m. atstumas (toks didelis atstumas buvo daromas todėl, kad terasos karkasui buvo numatyti du gegnių lygiai), polių gylis numatytas maždaug 1,2-1,3 m. Prieš sukietėjant skiediniui, kuriuo užpildomi poliai, į jų vidurį yra įtvirtinama armatūros „šerdis“ bei 1,4 cm smeigė. Strypo įtaisymas palengvina tolimesnį terasos grindų montavimą.



Žemės paviršius po būsima terasa yra išlyginamas taip, kad ant jo būtų patogų ištiesti nuo žolės dygimo apsaugančią medžiagą – šiuo atveju tam buvo pasirinkta agroplėvelė. Kiek originaliau šios terasos įrengėjai pasielgė, užmesdami ant agroplėvelės paviršiaus po statybų likusio laužo –akmenų ir klinkerio trinkelių gabalėlių. Toks sprendimas ne tik itin palengvina su būsimu grindų klojimu susijusį darbą, tačiau ir išlaiko plėvelės stabilumą tiek terasos įrengimo darbų metu, tiek jau mėgaujantis išbaigtos terasos dovanojamais džiaugsmais.



Vejos bokšteliams, supantiems terasos kontūrą buvo pasirinkti 1000x500 mm. išmatavimai, o medinės 50x150mm gegnės buvo klojamos ant polių, kai šie buvo jau pabaigti. Gegnių išlygiavimui buvo pasitelktos veržlės, įsuktos ant įbetonuotų smeigių.



Balkio apačioje nuspręsta sudėti dvi veržles ir vieną poveržlę, o išlygiavus – veržlę su poveržle M14 ir virš balkio. Kadangi terasos karkasas turėjo antrą gegnių lygį, 42x92 cm išmatavimų antro lygio balkiai buvo klojami apytiksliai 35-40 cm atstumu.



Terasos grindims buvo pasirinkta termomediena – priklausomai nuo temperatūros sąlygų savo savybes keičianti termiškai apdorota mediena, šiuo atveju. pušis. Profix2 tvirtinimo pagalba (tokios medienos lentas galima įsigyti ir jau turinčias tokį tvirtinimą) medvaržčiu tvirtinti reikėjo tik pirmą lentą, o kitos tarpusavyje jungėsi paslėptomis tvirtinimo kaladėlėmis.



Jeigu iš anksto žinote, kad jūsų įsigytos lentos turės panašaus tipo tvirtinimą, medvaržčių specialiai joms galite ir

nesirinkti – jų reikės iš viso daugiausia dviems lentoms.



Tokiu būdu sudėtos terasos grindys galiausiai atrodo taip:



Kadangi dažniausiai sudedamos skirtingo ilgio lentos, galiausiai jų galai tolygiai nupjaunami ir suformuojamas

karkasas išilginei lentai.



O pati išilginė lenta gali būti pritvirtinta jau aptartu principu. Šiuo atveju viskas atrodo taip:



Kadangi ši terasa yra sąlyginai aukšta, buvo nuspręsta įrengti ir nedidelį laiptelį. Tam buvo iš pradžių sudėtas paprastas jo karkasas, kuris prišliejamas prie terasos krašto.



Kadangi iš tos pusės, kurioje buvo įrenginėjamas laiptelis, padėtos trinkelės, laiptelio apačioje nutarta priklijuoti plastikines juosteles ir taip išvengti šiurkščios medžio atramos į trinkelių paviršių.



Galiausiai, prieš alyvavimą, terasa atrodė taip:



Vėliau terasa nualyvuojama – tai ne tik pagerina jos estetinį vaizdą, tačiau ir visiškai minimizuoja aplinkos poveikį.



Galutinis terasos vaizdas:


Šaltinis: „Raituzo namo statybos“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis