Darau pats: paprasta bei funkcionali pavėsinė

Net ir nepraėjus daug laiko nuo vasaros pradžios, jau galėjome įsitikinti, kad ji bus įvairi – vienomis dienomis saulėta, kitomis – lietinga. Tačiau lengvas lietutis nėra kliūtis išeiti į lauką ir sėdint prie stalo dirbti savo darbus, aplink kvepiant šlapia žeme. Tiksliau, tai nėra kliūtis tuo atveju, jeigu turite pavėsinę. Ją galima įsirengti ir patiems. Skaitytojas Linas pasidalino pavėsinės, kurią sukonstravo prieš maždaug šešerius metus, nuotraukomis ir papasakojo apie jos įrengimo procesą.

„Prasidėjo viskas nuo to, kad žmogus, kuriam stačiau šią pavėsinę, negalėjo išsirinkti kokios nori. Internete yra labai daug pavyzdžių ir tai padaryti buvo ypač sunku. Nusprendėme,kad pavėsinės iš kreivų ir tik nužievintų storų šakų nereikia. Jos, aišku, gražios,bet jau šiek tiek pabodusios, tad ieškojom kažko neįprasto,bet paprasto. Na, ir radome šios pavėsinės nuotrauką“, - pradžią prisimena Linas.

Vis dėlto, nuotraukoje nebuvo jokių brėžinių ar kitų skaičių, todėl pasitelkti išmonę. „Tai, kad pavėsinės tašo storis bus apie 15 cm, nustačiau pagal nuotraukoje ant stalo gulintį cigarečių pakelį. Tada maždaug išsimatavau kokie atstumai turėtų būti tarp tašo. Taip beveik iš akies nusprendėm kokio pločio ir aukščio ji bus. Tada medienos apdirbimo firmoje užsakiau 15×15“ tašus, - pasakoja jis.

Kai užsakymas buvo paruoštas, prasidėjo statybos. „Po kiekvienu tašu su grąžtu išgręžiau skyles ir išbetonavau tokius kvadratinius pamatėlius į kuriuos įleidau metalines juostas. Prie jų prisukau tašus - tam, kad vėjas nenupūstų“, - pasakoja pašnekovas.

Tikslaus pavėsinės aukščio, pašnekovas tiksliai nepamena, kadangi, kaip minėta, tai vyko prieš šešerius metus, be to, pavėsinę jis statė ne sau. Vis dėlto, nugarinės dalies tašų ilgis galėjo būti apie 2 metrai, o priekinės - 2,5 metro.

Pavėsinė gaminta naudojant paprastus įrankius - paprastas rankinis pjūklas, kampainis, naudotas lygiam nupjovimui, pieštukas, 19 dydžio raktas, reikalingas susukti storus medvaržčius, kuriais tašai buvo suveržti vienas su kitu. Sutvirtinimui naudoti tam reikalui skirti metaliniai kampai.

Grindims išbetonuoti bortai, prie kurių ankeriais prisuktos lentos, o prie jų pritvirtintos grindinės lentos. Pavėsinės grindys - ąžuolinės. Pašnekovas prisimena, kad jos nekainavo labai daug, nes tiesiog lentelių irgi reikėjo nedaug.

Pati pavėsinė padengta tamsiai rudos spalvos vandens pagrindo impregnantu. Grindys teptos ta pačia medžiaga, tik spalviškai šviesesne.

Šoninėje ir galinėje dalyje matomos medinės žaliuzės taip pat pjautos medienos apdirbimo įmonėje. „Paprašiau, kad lentelių briaunas supjautų taip, kad pavertus ją 45○ kampu, briauna būtų statmena. Taip sėdint ir atsirėmus lentelės nepjauna nugaros. Ant tašų susibraukiau 45○ juosteles ir prisukau iš anksto supjautus aliuminio kampus. Prie jų prisukau žaliuzes“, - prisimena pašnekovas.

Tuo pačiu metu įrengta ne tik pavėsinė, tačiau ir joje stovintys baldai. „Užsakėme dar keletą tašų, iš jų susukau kojas stalui ir suolams. Pirkome ąžuolines lentas ir kokius tris kartus lakavome, po kiekvieno karto švitriniu popierium nulyginant nelygumus“, - prisimena Linas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis