Darau pats: obuolių džiovykla, kuriai užtenka 12 V ventiliatoriaus

Jums patinka sveiki užkandžiai? Petras Dargis siūlo pasidžiovinti obuolių paprastu 12 voltų ventiliatoriumi. Vasarą rašėme apie obuolių džiovyklą, kurioje miško ir sodo gėrybės džiūva veikiamos saulės šilumos. Tačiau ką daryti rudenį? Išeitis yra – pasinaudoti krosnelės šiluma.

Tikrai ruduo. Troba pakvipo džiovinamais obuoliais.

Nedideliais gabalais supjausčiau visą krestį. Išėjo kupinas dubuo. Tai įkyrus darbas, bet ką darysi? Tą visą indą sudėjau į džiovinimo spintą.

Per ją nuo krosnelės 12 V ventiliatoriai varo šiltą orą. Saulės vis mažiau, saulės kolektoriai menkai tepašildo vandenį. Rudens vakarais užsikuriu krosnelę su ekonomaizeriu. Kelios pliauskos, truputis biodujų, ir pilnas boileris karšto vandens. O nuo krosnelės paimtas oras dar išdžiovina obuolius. Visa sistema atrodo taip:

Tikriausiai pastebėjote kartoninę dėžę po džiovinimo spinta? Tai taip pat džiovykla, kurioje baigiu džiovinti jau padžiūvusius obuolius. Čia juos ir laikau visus metus. Dėžė turi dviguba dugną, o jos šone – 12 V ventiliatorius. Antrasis dugnas – iš vielinio tinklelio. Po juo ventiliatorius pučia orą, todėl į obuolius neįsimes pelėsis. Obuoliams visiškai išdžiūvus, ventiliatorių išjungiu. Pasibaigus rudeniui dėžė būna pilna. Manau, tokia džiovykla puikiausiai veiktų ir padėta prie radiatoriaus. Ventiliatorius trauktų nuo radiatoriaus karštą orą, o obuoliai išdžiūtų be papildomų sąnaudų. Galite pamėginti.

Petrasdargis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis