Darau pats: kaip atnaujinti virtuvės spinteles?

Atnaujinant šį, vieną matomiausių virtuvės akcentų, vieni turi daugiau laisvės nei kiti. Retų, bet solidžių medžio masyvo baldų savininkai gali priimti įvairiausius sprendimus, tuo tarpu, jeigu jūsų baldai pagaminti iš medžio drožlių plokštės, variantų yra kur kas mažiau. Pašnekovų pasiteiravome, kaip reikėtų teisingai atnaujinti medinius baldus, ir ką jie galėtų pasiūlyti standartiniams, laminuotiems virtuvės baldams.

Medinių spintelių dažymas. Vienas dažniausiai siūlomų sprendimų – jų dažymas. Vis dėlto, ar dažyti virtuvėje, patalpoje, kurioje ruošiamas maistas yra ekologiška? Tinklaraščio apie namų dekoravimą Mielinamai.blogspot.com autorė Renata Glinevičienė teigia pastebėjusi, kad ekologiškų dažų, kurie tiktų virtuvinėms spintelėms ir atitiktų ilgalaikiškumo reikalavimus rasti sunkoka. „Esu dirbusi su pieno kazeino dažais. Jie nėra pakankamai patvarūs virtuvei, nes yra teplūs ir neatsparūs drėgmei. Analogiškai manau, reikėtų vertinti kalkinius ar molio dažus. Kita vertus, virtuvėje dažų reikšmė turbūt nėra labai didelė. Esmė ta, kiek mes laiko praleidžaime virtuvėje – miegamąjam žymiai aktualiau ekologiškos medžiagos, nes garuojančius dažus mes uostome visą naktį. Taip pat svarbu tas paviršius, ant kurio mes maistą ruošiame – stalviršis. Geriausiai jis būtų iš medžio masyvo ir aliejuotas. Blogiau, jei virtuvės spintelės yra pagamintos iš medžio drožlių plokštės, iš čia garuoja visi didžiausi teršalai – formaldehidai“, – teigia pašnekovė.

Pašnekovė savo spintelių dažymui rinktųsi akrilinius dažus, kadangi jiems išdžiūti reikia mažiau laiko, taip pat jie pasižymi silpnesniu kvapu. Baldų restauravimu ir apželdinimu užsiimančių Žalieji Sprendimai.lt atstovas Tautvilas Ligeika pastebi, kad kelių komponentų dažai ar lakai yra ko gero didžiausia žodžio „ekologija“ priešingybė. Jis teigia, kad ekologiškiausia būtų naudoti aliejinius (alkidinius) dažus. „Geriausia priemone naudoti virtuvėje įvardinti aliejai kaip tyčia yra ir pakankamai natūralūs. Jie neskleidžia nemalonaus kvapo, o ir aliejuotam paviršiui turint kontaktą su maisto produktais nieko blogo neturėtų nutikti“, – pataria jis.

Vis dėlto, jis priduria, kad priemonės, kurios džiūdamos skleidžia stiprų kvapą leidžia numanyti, kad taip nudažytas paviršius bus daug atsparesnis aplinkos poveikiui. Labai stiprų kvapą skleidžia beveik visi keliakomponenčiai lakai ir dažai. „Juos reikia skiesti, su jais sudėtingiau dirbti nepatyrusiam asmeniui, tačiau paviršių gauname atsparesnį. Vandens pagrindu pagaminti lakai ir dažai skleidžia silpną kvapą, su jais paprasta dirbti, tačiau paviršius gaunasi minkštesnis ir ne toks atsparus aplinkos veiksniams“, – pataria jis.

Išsirinkus dažus reikėtų pasirinkti ir jų spalvą. „Dažnas nežinome, kokia spalva prie kurios tinka ir renkamės spalvas pagal „man gražu arba man patinka šita ir šita spalvos“ principą. Todėl dažnai rezultatas ne visai atitinka lūkesčius. Internete galima rasti sudarytų tarpusavyje derančių spalvų palečių ir pagal derinius išsirinkti sau tinkamą. Būkite kūrybingi - nėra būtina ta pačia spalva dažyti ir viršutines ir apatines spinteles. Labai gražiai atrodo ir kontrastuojančių spalvų spintelės, taip pat dekoruotos štampais ar ornamentais“, – pataria R. Glinevičienė.

Siekiant kokybiškai atnaujinti medinį paviršių, T. Ligeika pataria prieš dažant ar lakuojant jį gerai apdirbti, ypatingai jeigu šis paviršius prieš tai jau buvo dažytas ar lakuotas – šias medžiagas reikėtų pašalinti šveičiant ar gramdant. „Pašalinus laką ar dažus, reikėtų dar šiek tiek pasidarbuoti švitriniu popieriumi, kad paviršius taptų lygus ir glotnus. Prieš dažant ar lakuojant medieną pravartu ją padengti gruntu, kad dažai ar lakas geriau ir kokybiškiau prikibtų. Gruntą svarbu pasirinkti pagal dažų ar lako sudėtį - pardavimo specialistai parduotuvėse padės ir patars. Paskutinis ir toks pat atsakingas bei kruopštus darbas – dažymas arba lakavimas. Paviršių reikia padengti tolygiai ir ne per storai. Geriau lakuoti ar dažyti du tris kartus bet ploniau nei vieną kartą riebiai, – pataria jis.

Jeigu nekuriate tokio virtuvės dizaino, kuris atleidžia klaidas, ar netgi reikalauja šiek tiek grubumo ir tekstūros, nudažyti baldus taip, kaip juos nudažo profesionalūs baldų gamintojai bus sudėtinga. „Gamykloje dažniausiai naudojami pulverizatoriai, kuriais nupurškiami baldai. Jei jūs turite tokį namuose, tuomet rezultatas bus geras. Dažant teptuku turite pasirinkti gerai dengiantį produktą, gerą teptuką, jeigu norinte išvengti dryžių. Galima rasti labai neblogų teptukų švelniais sintetiniais šereliais, kurie bevek nesišeria. Žinoma, galima dažyti voleliu, nors jis ne visur tinka. Volelio ypatybė ta, kad kuo ilgesnis pūkas, tuo nelygesnė faktūra gaunama, todėl galima surasti volelių trumpu sintetiniu  pūkeliu. Tokiu galima netgi dengti laką ir rezultatas bus geresnis nei teptuko- išvengsite nubėgusių lašelių“, – pataria R. Glinevičienė.

Alternatyvos. Jeigu įmanoma, T. Ligeika siūlo virtuvėje esančių medinių paviršių nedažyti ir nelakuoti, o juos aliejuoti. „Tiek dažai, tiek lakas yra viršutinis apsauginis sluoksnis. Veikiamas karščio, drėgmės ilgainiui jis atšoka, atsilupa, suskilinėja ir nei atrodo gražiai, nei teikia apsaugą medienai. Medienai skirti aliejai yra, ko gero, brangiausia iš visų jau minėtų medžiagų, tačiau aliejus nėra viršutinė apsauginė plėvelė, jis įsigeria gilyn į medieną. Jo lengvai mechaniškai nenutrinsite, jis neatsilups, puikiai atstums drėgmę. Jeigu medienai norisi suteikti spalvos, prieš tai paviršių apdorokite spalvine dažyve, o tik po to aliejuokite. Aliejuokite du tris kartus, vieno tikrai nepakaks. Aliejus, žinoma, netinka medžio drožlių ir kitiems klijuotiems paviršiams“, – pataria jis.

Minėtų paviršių baldai virtuvėse dominuoja. Nusipirkus pigesnius baldus, galima susidurti su problema, kai paviršius atsilupa, yra pažeidžiamas ar ištinka kitos nenumatytos problemos. Vienintelis standartinis sprendimas, siekiant išlaikyti panašią į pirminę baldų išvaizdą, būtų nulupti apdailinį sluoksnį, nuo plokštės nušveisti visus likusius klijus, nusipirkti norimos rūšies faneruoties, specialių klijų ir plokštę iš naujo apipavidalinti. Vis dėlto, nepatyrusiam žmogui tai gali būti sunkiai įkandama užduotis.

Tačiau jeigu norite į virtuvę įnešti žaismingumo ir naujovių, galite išbandyti ir kitų sprendimų. R. Glinevičienė teigia, kad, turint išmonės, spinteles galima padengti daugybe sprendimų nuo paprastos lipnios plėvelės, iki medžiagos, popieriaus, tapeto, kamštinės dangos ir panašiai.

„Medžiaga dekoruoti spinteles pakankamai paprasta. Ant švaraus, nuriebalinto paviršiaus reikėtų užtepti lipalo. Jei norite, kad neatsirastų gelsvas atspalvis, lipalą reikėtų truputį praskiesti vandeniu. Tada dėkite gražiai atkirptą reikiamo pločio medžiagą. Medžiaga, mano patarimu, turėtų būti ne sintetinė. Principas toks pat kaip klijuojant tapetus. Užklijuotai medžiagai išdžiūvus reiktų užlakuoti akriliniu ar kiek stipresniu laku porą kartų – tarnaus ilgai, gražiai atrodys ir gerai valysis. Medžiaga taip pat  prisiklijuoja ir prie stiklo. Tą patį galima daryti ir su tapetais, tik jei norėsite tapetą nudažyti, lakuokite po dažymo“, – pataria ji.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis