Darau Pats: atliekų rūšiavimo dėžės mažiems butams ir namams

Atliekų rūšiavimas mažame bute ar name gali tapti tikru iššūkiu. Norint susikurti atliekų rūšiavimo sistemą, kuri būtų ne tik veiksminga ir patogi, bet kuri tiktų ir visiems namiškiams – ne visada paprasta. Todėl norintiems pagražinti savo atliekų rūšiavimo kampą siūlome kelis paprastus „darau pats“ projektus, kurie rūšiavimo iššūkį pavers maloniu ir įdomiu užsiėmimu.

1. Kabančios šiukšlių talpos. Atliekų rūšiavimo talpos virtuvėje ar sandėliuke neretai užima per daug vietos. Šis nebrangus ir paprastas projektas lengvai „pakels“ šiukšlines nuo grindų.
Išsirinkite tinkamą vietą trims šiukšlių talpoms: puikiai tiks sandėliuko, garažo ar „tamsaus kambarėlio“ siena, vietą galima rasti ir virtuvėje. Trims talpoms reikės 3 storesnių lentų bei 4 šiek tiek plonesnių. Lentų ilgį vertėtų parinkti pagal talpos sienelės ilgį (pvz.: jeigu dėžė 50 cm. ilgio, lenta turi būti 5 cm. trumpesnė). Tarpus tarp laikančiųjų lentų taip pat parinkite pagal kabinamas dėžes (dėžė turi patogiai „atsisėsti“ ant žemesnės lentos). Principas „lenta ant lentos“ užtikrins saugų ir tvirtą dėžių palaikymą.

Pavyzdį, kaip tai atrodo, rasite ČIA

2. Spalvingi ir stilingi maišai. Šis atliekų rūšiavimo būdas puikiai tiks žmonėms, negalintiems atsižadėti šiukšlių maišų, tačiau vis vien norintiems tausoti gamtą ir rūšiuoti atliekas savo namuose. Trijų spalvų daugkartinių maišų išnaudojimo galimybės – beribės. Sudėję juos šalia vienas kito siauromis briaunomis į priekį – visus tris sutalpinsite vienoje virtuvės spintelėje. Taip pat juos galima pasikabinti sandėliuke (tiesiog ant vinies) arba tvarkingai sustatyti po stalu. O kad mažieji šeimos nariai taip pat prisidėtų prie rūšiavimo, ant maišų galite užklijuoti atitinkamų atliekų piešinėlius arba sąrašus, kurie nuo vaikystės mažiesiems aplinkos saugotojams padėtų mokytis, kokios spalvos konteineriai kokias šiukšles talpina.

Vizualizaciją rasite ČIA

3. Įrankių lenta – rūšiavimui. Tvarkingai ir stilingai rūšiuoti savo atliekas gali padėti netikėčiausi namų apyvokos daiktai. Pavyzdžiui – įrankių lenta (jei tokios neturite, ją lengvai galima įsigyti statybos, remonto, ir buities prekių parduotuvėse), į kurią įprastai smaigstome įvairius laikiklius, kad garažuose ar sandėliukuose vyrautų tvarka. Įrankių lentą galima panaudoti ir dar išradingiau. Pasirinkite sieną namuose ar kieme, kur tilptų 1-1,5 m. lenta. Pritvirtinkite ją prie sienos, o jei norite blizgesio – nulakuokite. Nuspręskite, kurioje lentos vietoje kabės trys atliekų rūšiavimo talpos ir į išsirinktas lentos skylutes pritvirtinkite specialius kabliukus. Galiausiai, pakabinkite talpas už rankenėlių ir pasitelkite vaizduotę: šiukšlines galite nudažyti įprastų rūšiavimo konteinerių spalvomis arba išpaišyti kaip parodyta pavyzdyje. Ant lentos galite pritvirtinti ir daugiau kabliukų, kurie pasitarnautų kaip rūšiavimui reikalingų daiktų laikikliai (pvz.: žirklės, peiliukai).

Kaip tai atrodo, galite pamatyti ČIA

4. Naujai-sena spintelė. Pripažinkite, kiekvienų namų virtuvėje yra spintelė, kuri praktiškai niekam nenaudojama: sudėti plastikiniai maišeliai, seni, nereikalingi puodai ar laikraščių ir žurnalų krūvos. Taupant vietą ir neieškant pasiteisinimų, rūšiavimo sistemą galite įsirengti ir tokioje pamirštoje spintelėje. Išmatuokite spintelės ilgį ir plotį, tuomet atitinkamai pagal tai parinkite 3 talpas rūšiuotoms atliekoms. Jeigu nerandate „savo dydžio“ talpos, ją paprastai galima pasigaminti iš storesnės (tik tiesios) plastmasės ar nuo remonto nesunaudotų parketlenčių. Lentas patartina sutvirtinti ne tik silikoniniais klijais, bet ir metaliniais „kampukais“. Ant matomų dėžių šonų užklijuokite, surašykite, nupieškite žodžius ar piešinėlius, kad atliekas visuomet išmestumėte ten, kur joms ir vieta.

Įvertinti šią idėją galite ČIA

5. Perdirbta rūšiavimo dėžė. Jeigu tuo pačiu norite sutaupyti lėšų atliekų rūšiavimo dėžėms, naujam gyvenimui „prikelti“ senus plastikinius butelius ir turėti stilingą ir originalią atliekų rūšiavimo talpą – pinta dėžė būtų tinkamas sprendimas. Tik reikia pastebėti, kad norint įgyvendinti šį projektą, patartina turėti daug kantrybės ir darbščias rankas. Visų pirma sukaupkite daug plastikinių butelių. Pavyzdyje parodyti tik žali, tačiau čia galite parodyti savo kūrybiškumą: įvairūs spalvoti (arba ne) ornamentai ir raštai dar labiau pagyvintų nuobodžias rūšiavimo dėžes. Kaip pinti – parodyta pavyzdyje, o jeigu dar nepavyksta, internete gausu filmuotų ir fotografuotų patarimų, kaip paprasčiausiai ir greičiausiai pačiam pasidaryti tokią originalią šiukšlių dėžę.

Kaip pasidaryti panašią dėžę, išvysite ČIA

6. Stilingas šiukšlių kibiras. Jeigu savo namuose turite kelis nenaudojamus kibirus, tačiau jie nebeatrodo reprezentatyviai – paverskite tokius šiukšlių kibirus šiek tiek stilingesniais. Viskas ko reikės – tai klijų ir norimų spalvų storų siūlų. Pirmąjį siūlo galą karštais klijais priklijuokite prie kibiro viršaus, atsargiai sukite siūlą aplink kibirą ir per vieną giją klijų užlašinkite bent vieną kartą. Jeigu norite spalvingesnio ar tamsesnio kibiro – įvairių spalvų siūlus galite derinti tarpusavyje. Galiausiai, jeigu norite mobilesnių atliekų rūšiavimo talpų – artimiausioje buitinių ar remonto prekių parduotuvėje įsigykite ratukus ir priklijuokite juos prie kibiro dugno su karštais klijais.

Kaip atrodo toks kibiras, galite pamatyti ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis