6 būsto remonto mitai: ką daryti, o ko vengti

Kiekvienas nors viena akim yra matęs TV laidų, gausių visokiausių patarimų, kaip viens-du tik imi ir lengvų lengviausiai pasidarai namuose įvairiausius darbus. Bet, jei bandėte sekti nurodymais, turbūt bent kartą buvo taip, jog kažkas ėmė ir tiesiog nepavyko. Arba atvirkščiai – buvote perspėti, jog bus labai sudėtinga, o buvo visiškai paprasta. Pateikiame keletą pavyzdžių, kuomet pateikiama informacija yra šiek tiek kitokia, negu praktika paremti atvejai.

Virtuvė ar vonios kambarys gali būti įrengtas per savaitę.

Nors šios erdvės yra ir pakankamai nedidelės, tačiau pilnas jų įrengimas yra sudėtingesnis nei paprasto gyvenamojo kambario. Prisiminkite, kad patalpoms įrengti reikės daug specialių įgūdžių - santechniko, elektriko, plytelių klojėjo, tad laikas dar pailgėja, jeigu tokiais darbais neužsiimėjate kasdien. Normaliu tempu dirbant, kad ir labai stengiantis, tas faktiškai neįmanoma. Tiesa, meistras tai galėtų padaryti greičiau (be to, jis gali dirbti visą dieną, kai jūs darydamas tai pats aukojate savo laiką), tačiau net ir jis, tuo atveju, jeigu dirba kokybiškai, užtruks.

Tapetai yra geriau už dažus.

Jei tai būtų tiesa, mūsų namai būtų nuo sienos iki sienos išpuošti žymių dizainerių tapetais. Iš tiesų tapetai nebūtinai yra geriau už dažus. Kaip dekoracija, įdomus elementas – taip, tapetai yra puiku, tačiau jei norite praktiško, lengvai pakeičiamo, ilgaamžio sprendimo – rinkitės dažus.

Elektriniams įrankiams naudoti reikia daug jėgos ir sumanumo

Jei manote, kad, norėdami išgręžt skylę sienoje, turite pasitelkti į pagalbą meistrą – klystate. Elektrinis įrankis kai kuriuos gąsdina – o ką, galvoja jie, jeigu gręžtuvas netyčia išslys iš rankų ir pataikys man į koją. Žinoma, dirbant su elektriniais įrankiais galioja kiek didesni saugumo reikalavimai nei mosuojant plaktuku, tačiau laikantis jų būsite maksimaliai saugūs. Šiais laikais įrankiai yra įvairių dydžių bei galingumo – pasipraktikuokite ir pamatysite, jog visa tai – mitas.

Pigiausias – geras, tiesiog tiekėjai "ne plėšikai"

Neapsigaukite – niekada geras daiktas nekainuos pigiai. Pigūs remonto darbai dažnai yra tokie, kuriuos paskui reikia taisyti ar net perdaryti. Pigios medžiagos dažnai yra tos, kurių reikia daugiau (pvz. dažai). Prie pigių įrankių, mechanizmų dažnai reikia pirkti dar kažką papildomo – galiausiai viskas bendroje sumoje ne taip jau ir pigu.

Senas namas gali pavirsti nauju

Ar matėte televizijos laidas, kuriose rodo, kaip seną trobelę per kelias dienas profesionalų komanda stebuklingai paverčia nauju dailiu namu. Galite klaidingai susidaryti vaizdą, jog tai įmanoma su bet kokiu namu. Neapsigaukite. Kai kuriuose namuose yra daug didesnių, akiai nepastebimų trūkumų – sienų pakrypimas, pamato trūkumai, vamzdžių, komunikacijų bėdos. Kai kur pigiau ir greičiau namą pakeisti nuo pamatų, negu renovuoti. Be abejo, daugelis senų namų tuo ir yra žavūs – savo amžiumi, bet būkite pasirengę susidurti su didelėmis išlaidomis.

Visur pilna prastų statybininkų

Dažnai pabrėžiama, jog pats pasidarysi “kaip sau”, sąžiningai, tiksliai, iš širdies. Tačiau dažniausiai taip kalba tie, kurie jei ir nėra statybų profesionalai, tai bent jau yra ne kartą rankose laikę gręžtuvą ar pjūklą. Jei esate visiškas statybų ar dekoravimo naujokas, geriausia įvertinti savo jėgas - pradedant tikrai atsiras darbų, kurie bus per sudėtingi. Tad juos atlikite pats, o sudėtingesniems pirmiems kartams yra saugu samdytis specialistą. Vėliau įgiję patirties galėsite prisijungti prie "darančių iš širdies" choro.

Vis girdite apie draugų būstuose meistrų padarytą broką? Pažiūrėkite į tai iš teigiamos pusės - bent jau žinosite, ko nesamdyti. Yra daug patikimų specialistų, kurie dirba ir greitai, ir tiksliai, tvarkingai, o tie, kas linkę daryti broką ir kurių daugiau nesamdytumėte paprastai būna žinomi plačiai ir turi nedaug užsakymų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis