5 iš pirmo žvilgsnio keisti, bet praktiški sprendimai

Šios konstrukcijos iš pradžių priverčia kilstelėti antakį - o kodėl reikėtų taip daryti? Tačiau giliau pasikapsčius, jos nustebina savo paprastumu, tačiau praktiškumu ir netgi inovatyvumu.

1. Taupus geoterminis šaldytuvas.

Buitinis prietaisas, sunaudojantis vos 0,5 euro per mėnesį? Geoterminis šaldytuvas, veikiantis Petro Dargio sodyboje gali pasigirti būtent tuo. Šaldytuvas aušinamas ne freonu, bet šaltu oru, kuris atvėsinamas žemėje šalia trobos. Išradimas paremtas tuo, kad žemėje, maždaug metro gylyje, laikosi pastovi temperatūra ir neviršija 10 laipsnių. Maždaug tokia temperatūra palaikoma buitiniuose šaldytuvuose. Orui varinėti reikia daug mažiau energijos, negu kompresoriumi slėgti ir vėl garinti freoną, norint perkelti šilumą iš šaldytuvo vidaus į išorę.

PetrasDargis.lt nuotr.

Tiesa, toks šaldytuvas labiau tinka nuosavame name, pirmame aukšte. Prisiminkite, kad tai tik šaldytuvas, o ne šaldiklis, o ortakiai riboja jo mobilumą - jis turi stovėti vienoje vietoje.

Susidomėjote? Skaitykite daugiau: 50 eurų kainavęs šaltytuvas, sunaudojantis elektros už 0,5 eur

2. Neužšąlantis šiltnamis.

Žemės šilumą galima panaudoti ne tik namuose, tačiau ir darže, tiksliau šiltnamyje. Juose šilumos paprastai tikrai netrūksta, tačiau ankstyvą pavasarį pasitaikančios šalnos neaplenkia ir šiltnamių. Tiksliau - neaplenkdavo iki šiol.

PetrasDargis.lt nuotr.

Šiame šiltnamyje šalnoms atlaikyti panaudojama šiek tiek giliau po po juo esanti žemės šiluma. Pusės metro gylyje sukasti paprasčiausi 10 centimetrų skersmens plastikiniai kanalizacijos vamzdžiai, jais dieną ventiliatoriais varomas įšilęs šiltnamio oras ir įšildomas gruntas. Naktį tais pačiais vamzdžiais varomas dabar jau vėsesnis šiltnamio oras nuo žemės įšyla ir išlaiko teigiamą temperatūrą.

Daugiau informacijos galite rasti čia: Kaip įsirengti šiltnamį, kuris atlaiko itin stiprias šalnas

3. Hidroponinis šiltnamis.

Neužtenka šildymo sprendimų ir norite savo šiltnamį dar labiau patobulinti? Kodėl neišbandžius hidroponikos? Tai nebrangus auginimo būdas vandenyje, medžiagos jo įrengimui gana paprastos, o pats metodas leidžia kiek pailginti daržovių sezoną.

PetrasDargis.lt nuotr.

Plačiau: Kaip susikonstruoti hidroponinį šiltnamį

4. Žvaigždėtos vonios grindys

Optiniai kabeliai daugiausia naudojami komunikacijoms, tačiau kas sakė, kad jie negali būti ir dekoratyvūs? Šiose grindyse yra įtaisyti keletas tokių kabelių, kurie tamsoje sukuria spindinčių šviesos šaltinių vaizdą - tarsi žvaigždėtas dangus po jūsų kojomis.

Boredpanda.com nuotr.

Kaip pasigaminti tokias grindis, galite sužinoti čia: Darau pats - žvaigždėtos vonios grindys

5. Saulės šašlykinė.

Naudodamiesi saulės energija jau gaminame elektrą savo prietaisams, tačiau galima eiti dar toliau ir jos pagalba gaminti maistą. Pavyzdžiui, išsikepti šašlykų. Ši sukonstruota saulės šašlykinė efektyvi šiltuoju ir saulėtuoju metų laiku, tačiau pranašesnė tuo, kad kepamos mėsos nereikia nuolat stebėti, be to, nereikia pirkti ar ruošti kuro.

PetrasDargis.lt nuotr.

Jei norėtumėte tai išmėginti, skaitykite čia: Kaip išsikepti šašlykų, naudojant tik saulės energiją

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis